46 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΕΠΙΚΑΙΡΟ!!

ΕΛΜΕ ΚΙ

Αγαπητέ μαθητή, μαθήτρια,

O λαϊκός ξεσηκωμός του Νοέμβρη του 1973 μας υπενθυμίζει πως οι αγώνες του λαού και της νεολαίας άνοιξαν το δρόμο για να αποκαλυφτεί το βρώμικο πρόσωπο της τυραννικής εξουσίας της Χούντας, να ανοίξει ο δρόμος για την πτώση της.

Η επιβολή της δικτατορίας στην Ελλάδα έγινε και με τις ευλογίες και τη στήριξη των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ. Αυτό που τους ενδιέφερε ήταν με ποιο τρόπο θα κατοχύρωναν τα συμφέροντα τους στη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, με σαφή στόχο και το πρώτο εργατικό κράτος στον κόσμο τη Σοβιετική Ένωση. Σαν αντάλλαγμα οι χουντικοί συνέχισαν την πλήρη παραχώρηση της Βάσης της Σούδας στους Αμερικανούς.

Στη διάρκεια της δικτατορίας κουμάντο συνέχισαν να κάνουν και τότε όπως και σήμερα οι λίγοι, οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές και οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Η Χούντα απαλλάσσει το μεγάλο εφοπλιστικό κεφάλαιο από κάθε φορολογία, προσφέροντας επιπλέον τεράστιες πιστώσεις για να αναπτύξουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Πάρτι κερδών έκαναν και μια σειρά από ξένους και επιχειρηματικούς ομίλους που είδαν τα έσοδα τους να εκτοξεύονται (LITTON, ESSO, SIEMENS, ΠΕΣΙΝΕ, LAHMEYER κ.α).

Κατά την περίοδο της Χούντας και ειδικά το 1973, η φτώχεια, η σκληρή καταπίεση, η κατάργηση εργατικών δικαιωμάτων, οδήγησαν σε μεγάλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Στην πρώτη γραμμή τίθενται ζητήματα, όπως: μεροκάματα, ασφαλιστικά ταμεία, ωράριο, συνδικαλιστικές ελευθερίες, δικαίωμα της απεργίας.

Εκτός από τους εργαζόμενους η νεολαία, μαθητές και φοιτητές αντιμετώπιζαν την βία της τρομοκρατίας και του χαφιεδισμού : απόλυση καθηγητών, διάλυση φοιτητικών συλλόγων, αποβολή φοιτητών που δεν υποτάσσονταν. Οι φοιτητές με κυρίαρχο αίτημα τις ελεύθερες εκλογές άρχισαν ένα πολύμορφο αγώνα. Η αντιδικτατορική δράση κορυφώθηκε με τις καταλήψεις στη Νομική το Φλεβάρη και το Νοέμβρη στο Πολυτεχνείο. Χιλιάδες λαού, νεολαία και μαθητές κατέκλυσαν τους δρόμους της Αθήνας, βροντοφωνάζοντας Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία, Κάτω η Χούντα, Έξω οι ΗΠΑ, ‘Εξω το ΝΑΤΟ.

Το πρώτο από τα δεκάδες θύματα της άγρια καταστολής των ημερών του Πολυτεχνείου ήταν ο 17χρόνος μαθητής Διομήδης Κομνηνός! Η θυσία του νεαρού αγωνιστή θα δίνει για πάντα αποστομωτική απάντηση στους κάθε λογής νοσταλγούς της Χούντας, τους φασίστες και τους ναζιστές της Χρυσής Αυγής που αισχρά τολμούν να μας λένε ότι στο Πολυτεχνείο δεν υπήρχαν νεκροί!!

Απέναντι στην παραχάραξη της ιστορίας και την προσπάθεια να κρυφτούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι για την επιβολή της χούντας, απέναντι στην προσπάθεια που και σήμερα γίνεται ώστε να δεχτούμε η χώρα μας να είναι ορμητήριο πολέμου, απέναντι στην προσπάθεια να ξεπλύνουν τα εγκλήματα του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της Ε.Ε. στη νέα γένια, δίνουμε τη δική μας απάντηση :

Αγωνιζόμαστε όλοι μαζί ένα σχολείο που μας αξίζει, κόντρα σε όλες τις κυβερνήσεις που μας το στερούν. Ένα σχολείο για όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκεία, φύλου και καταγωγής. Να μην περάσει το ρατσιστικό δηλητήριο και η ξενοφοβία.

Αγαπητέ μαθητή, μαθήτρια

Ο εορτασμός του Πολυτεχνείου δεν είναι εθιμοτυπική διαδικασία, Τιμάμε τον αγώνα του Πολυτεχνείο σημαίνει παλεύουμε στο σήμερα για τη μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή που μας αξίζει!

Συνέχισε τον αγώνα. Μέσα απ’ τα 15μελή και τα 5μελή. Για καλύτερη ζωή. Για καλύτερο σχολείο. Για ένα μέλλον όπως το ονειρεύεσαι κι όπως το δικαιούσαι.

Η ΕΛΜΕ ΚΙ καλεί τους μαθητές και τις μαθήτριες στο διήμερο γιορτασμό που περιλαμβάνει:

Σάββατο 16 Νοέμβρη, ώρα 6.30μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου :

-Παρουσίαση των εργασιών μαθητών/ -τριών των Γυμνασίων & Λυκείων του Νομού, με τις οποίες συμμετείχαν στη Δραστηριότητα της ΕΕΔΥΕ για το 2019 – 2020 με θέμα «Αλληλεγγύη στα παιδιά και στο λαό της Παλαιστίνης»

-Απονομή των αναμνηστικών συμμετοχής στη δραστηριότητα της ΕΕΔΥΕ

– Αφιέρωμα στο Πολυτεχνείο.

Κυριακή 17 Νοέμβρη , ώρα 5 μ.μ.: Συγκέντρωση στην Περιφέρεια (πρώην Νομαρχία) και Πορεία.