Μια από τις επισκέψεις που γεμίζουν τον καθένα με ξεχωριστά αισθήματα είναι αυτή στον Ιορδάνη ποταμό. Εκεί όπου βαπτίστηκε ο Χριστός. Το CretePlus.gr σας μεταφέρει εκεί, μέσα από την εμπειρία μιας παρέας Ηρακλειωτών.

Μέσα από τα εδάφη της Παλαιστίνης, ξεπροβάλλει ο Ιορδάνης ποταμός. Ένας τόπος ιερός, στον οποίο, βαπτίστηκε από τον Πρόδρομο το Βαπτιστή, τόσο ο ίδιος ο Ιησούς, όσο και χιλιάδες Χριστιανοί.

Εκεί βρέθηκε ο φωτογραφικός φακός του CretePlus.gr, μεταφέροντας σε σας την εμπειρία των επισκεπτών στην περιοχή.

“Όλο το ταξίδι στους Ιερούς Τόπους είναι κάτι που πρέπει να κάνει κάποιος στη ζωή του, εφόσον φυσικά έχει τη δυνατότητα. Όμως μια από τις συγκλονιστιότερες εμπειρίες είναι η επίσκεψη στον Ιορδάνη ποταμό. Με το που φτάνεις στο σημείο, νιώθεις να κατακλύζεσαι από μια μοναδική δύναμη”, αναφέρει ο Γιώργος, ένας εκ των επισκεπτών.

Ενώ ο ίδιος στέκεται ιδιαίτερα στη στιγμή που ο ιερέας του βάπτισε με το νερό του Ιορδάνη, τονίζοντας ότι πραγματικά νιώθεις σαν να ξαναγεννιέσαι.

Μαγευτικό τοπίο

Μέσα σε όλα αυτά, το σημείο του Ιορδάνη ποταμού, το οποίο επισκέφτηκαν οι Ηρακλειώτες πρόσφατα, είναι μοναδικής ομορφιάς. Τα νερά είναι καταπράσινα, με τις όχθες να είναι κατάφυτες. Παντού επικρατεί ησυχία και γαλήνη, ενώ ξεχωριστό τόνο δίνουν οι … Χουρμαδιές, οι οποίες εκτείνονται γύρω από το ποτάμι!

Ιστορικά στοιχεία

Ο Ιορδάνης (Εκ του εβραϊκού Γιαρδεΐν = ορμητική εκροή) ήταν ποταμός της Παλαιστίνης, παρά του οποίου κήρυττε ο Ιωάννης ο Πρόδρομος και βάπτιζε πιστούς του ως και τον Ιησού Χριστό.

Ο ποταμός σχηματίζεται από τη συμβολή 3 μικρότερων ποταμών: του Μουαγιέτ Χασπέγια, που πηγάζει από τους πρόποδες του όρους Ερμών, του Νταν, προερχόμενου νοτιοδυτικά, και του Μπανίγια, που πηγάζει από το Πάνειο σπήλαιο, αφιερωμένο κατά την αρχαιότητα στον Θεό Πάνα, από το οποίο ονομάστηκε και η πλησίον πόλη Πανεάς ή Καισάρεια (η Φιλίππου). Το νερό του εν λόγω σπηλαίου προέρχεται από τη λίμνη Φιάλη στα βορειοανατολικά (σήμερα Μπίρκετ ελ Ραμ), όπου κατά τον Ιώσηπο, ο τετράρχης Φίλιππος έριξε άχυρα τα οποία εθεάθησαν να εξέρχονται από το Πάνειο Σπήλαιο.

Ο Ιορδάνης ποταμός ρέει κατευθείαν προς Νότο, σχηματίζει τη ιχθυοτρόφο λίμνη Χουλέ, τη Σαμαχωνίτιδα ή Μερώμ, και από εκεί χύνεται στη λίμνη Γεννησαρέτ ή Τιβεριάδα (προς τιμή του Τιβέριου), της οποίας όμως η επιφάνεια βρίσκεται 191 μ. υπό τη επιφάνεια της Μεσογείου. Συνεχίζοντας τον ρου από το νότιο άκρο της Τιβεριάδος, συνεχίζει με πολλούς ελιγμούς προς τη Νεκρά Θάλασσα διασχίζοντας την κοιλάδα Γωρ ή Αράμπα, εύφορη στα βορειοανατολικά, με εναλλασσόμενα παρόχθια γόνιμα και αμμώδη εδάφη.

Το μήκος του ποταμού σε ευθεία γραμμή από τις πηγές του μέχρι των εκβολών του στην Νεκρά Θάλασσα είναι 220 χλμ., ενώ το πλήρες ανάπτυγμα του ρου υπερβαίνει τα 320 χλμ. Ο Ιορδάνης παρουσιάζει το μοναδικό στο κόσμο φαινόμενο της κλίσης του με δια φορά 914 μ. σε μήκος 220 χλμ., χωρίς να σχηματίζονται καταρράκτες. Σε αυτό δε οφείλεται και το εβραϊκό όνομά του. Επίσης έχει διπλή κοίτη, τη μία με μέσο πλάτος 2 χλμ. και τη δεύτερη περί το μέσο της πρώτης με μέσο πλάτος τα 30 μ. Το χρώμα του ποταμού είναι κυρίως κίτρινο εκ της ιλύος που ορμητικά μεταφέρει, ενώ τα νερά του είναι μέτριας θερμοκρασίας και γλυφά. Υπολογίζεται ότι εκβάλλονται ημερησίως 6 εκατομμύρια τόνοι υδάτων στη Νεκρά Θάλασσα, ενώ τρέφονται επίσης και πολλά ψάρια.

Στο διαβατό πέρασμα (πόρο) Βηθαβαρά (= διάβαση), από το οποίο φέρεται να πέρασαν οι Εβραίοι οδηγούμενοι από τον Ιησού του Ναυή, βάπτιζε ο Ιωάννης ο Βαπτιστής τους προσερχόμενους σ΄ αυτόν Ιουδαίους. Σήμερα οι προσκυνητές που βαπτίζονται το διαβατό πόρο Μοχαντέτ Χατζλέ λέγονται χατζήδες, εκ του «χατζή», προθέματος πλέον του επιθέτου τους.

Σιδερένια γέφυρα που συνδέει την Παλαιστίνη με την Ιορδανία (που αντικατάστησε παλαιότερη ξύλινη) τοποθετήθηκε επί Σουλτάνου Χαμίτ, από τον Έλληνα μηχανικό Γ. Φραγκιά. Αλλά και από μία ακόμη μεταλλική γέφυρα επί του Ιορδάνη, πλησίον του Μπεησάν, διέρχεται η σιδηροδρομική γραμμή Δαμασκού-Μέκκας. (Με πληροφορίες από Wikipedia).

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr