Δημήτρης Ριζούλης, Σωστές οι αποφάσεις για τα Θρησκευτικά

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔22/01/2016 - 21:19 | Author: Newsroom Ipaidia
Σωστές οι αποφάσεις για τα Θρησκευτικά!
Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΙΖΟΥΛΗ
Με δυο σωστές αποφάσεις της, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος(ΔΙΣ) έβαλε την περασμένη εβδομάδα στη θέση τους ορισμένους που προσπαθούν εδώ και καιρό να δημιουργήσουν σύγχυση.
Η πρώτη αφορά το μάθημα των Θρησκευτικών και η δεύτερη, την καύση των νεκρών.


ΟΣΟΝ αφορά το πρώτο θέμα, θυμίζω ότι η «Ορθόδοξη Αλήθεια» πριν από τρεις μήνες είχε ζητήσει με κύριο άρθρο της να σταματήσει (επιτέλους) ο διχασμός των θεολόγων και να διατυπωθεί η τελική και καθολικά αποδεκτή επίσημη θέση της Εκκλησίας. Αυτό πράγματι συνέβη με την απόφαση που ελήφθη πριν από μία εβδομάδα, έπειτα από την ακρόαση όλων των εμπλεκόμενων εκκλησιαστικών φορέων.
Η ΤΕΛΙΚΗ απόφαση ήταν ισορροπημένη και ορθή: πρώτα η διδασκαλία της ορθόδοξης πίστης και ύστερα όλα τα άλλα… Επί της ουσίας, αυτή η θέση είναι πολύ κοντά στις απόψεις που εκφράζει η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων (ΠΕΘ). Η ΔΙΣ, άλλωστε, ξεκαθάρισε ότι θεωρεί ως βάση για τις όποιες αλλαγές γίνουν το ισχύον Πρόγραμμα Σπουδών και τα βιβλία που ήδη διδάσκονται (με κάποιες προσθήκες και διορθώσεις). Επομένως, δεν υιοθετήθηκαν οι απόψεις ορισμένων αυτοαποκαλούμενων «προοδευτικών» θεολόγων, οι οποίοι ζητούσαν τη μετάλλαξη του μαθήματος. Η επίσημη θέση που διατύπωσε η ΔΙΣ έρχεται σε αντίθεση με τις εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας Ν. Φίλη, ο οποίος προωθεί το μάθημα της Θρησκειολογίας αντί των Θρησκευτικών. Οι συνοδικοί Μητροπολίτες του απάντησαν δηκτικά, αναφέροντας στο ανακοινωθέν τους: «Όσοι υποστηρίζουν ότι η σημερινή διδασκαλία των Θρησκευτικών έχει κατηχητικό χαρακτήρα και πως το μάθημα είναι ομολογιακό έχουν αρνητική προδιάθεση». Σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη στάση της ΔΙΣ αποτελεί και έμμεση αποδοκιμασία στον θεολογικό σύνδεσμο ΚΑΙΡΟΣ, που τελευταία πρότεινε πανομοιότυπα πράγματα με τον κ. Φίλη. Δεν θα φτάναμε όμως σε αυτό το θετικό αποτέλεσμα αν δεν είχε προηγηθεί η πολύ σοβαρή δουλειά που έκανε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, ο οποίος παρουσίασε την περασμένη Τρίτη αναλυτικά το θέμα, προτείνοντας μάλιστα και τις λύσεις που τελικά υιοθέτησε πλήρως η ΔΕ. Πλέον οι πάντες γνωρίζουν ότι η Εκκλησία επιμένει στη διδασκαλία των Θρησκευτικών όπως τα ξέρουμε, με βελτιώσεις αλλά όχι επικίνδυνους νεοτερισμούς.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ θέμα, της καύσης των νεκρών, η ΔΙΣ εξέφρασε όχι μόνο την αντίθεση της, αλλά έστειλε και προειδοποίηση στην κυβέρνηση να μη θεσμοθετήσει την αναγκαστική τέλεση θρησκευτικής κηδείας για όσους επιλέγουν αποτέφρωση. Χωρίς μισόλογα, η ΔΕ έβαλε φρένο σε αυτές τις περίεργες μεθοδεύσεις. Ελπίζουμε το ίδιο ξεκάθαρα να τοποθετείται για κάθε θέμα που ανοίγει.


Από την εφημερίδα «Ορθόδοξη Αλήθεια», Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016 από ΠΕΘ
Loading...


  • europalso

    ideascentral