: Μπορεί οι ειδικοί να έδωσαν χθες το «πράσινο φως» στην κυβέρνηση να μην ανοίξει τα μέχρι τις γιορτές σε τηλεδιάσκεψη που είχαν με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ωστόσο και η νέα ημερομηνία που έχει πέσει στο τραπέζι παραμένει επίσης αμφίβολη.

 

Τις σχετικές ανακοινώσεις για τα κλειστά έως τις γιορτές αναμένεται να κάνει επισήμως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με το μήνυμα που θέλει να στείλει στους πολίτες λόγω και της παράτασης του lockdown για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού.

Σύμφωνα με το Έθνος, οι περισσότεροι ειδικοί της επιτροπής του υπουργείου Υγείας δεν μπόρεσαν να αποφανθούν με βεβαιότητα ότι τα σχολεία θα μπορούν να ανοίξουν και πάλι στις 7 Ιανουαρίου. Οι ειδικοί εμφανίστηκαν και πάλι επιφυλακτικοί σχετικά με το νέο έτος και αν η χώρα θα είναι έτοιμη για να ανοίξουν τα .

Μάλιστα διατύπωσαν την άποψη – και προς την υπουργό Παιδείας – ότι θα εκτιμήσουν εκ νέου την κατάσταση κοντά στην Πρωτοχρονιά (περίπου στις 28 με 29 Δεκεμβρίου), ώστε να μπορούν να κρίνουν εάν είναι ασφαλές το άνοιγμα στις 7 Ιανουαρίου.

Οι φόβοι των ειδικών εστιάζονται στο γεγονός ότι σήμερα τα αυξημένα κρούσματα δεν δείχνουν επιδημιολογικά ότι η εικόνα θα αλλάξει άρδην έως τις 7 Ιανουαρίου.

λλωστε πολλοί εντός της επιτροπής υπολογίζουν ότι τα ενεργά κρούσματα μπορεί να αγγίζουν ακόμη και τις 100.000, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για το επόμενο διάστημα εάν αρχίσει η σταδιακή άρση των μέτρων του .

Οι επιστήμονες της επιτροπής φοβούνται πως τις επόμενες ημέρες που η κυβέρνηση σχεδιάζει να ανοίξει σταδιακά και το λιανεμπόριο, θα έχουμε επιπλέον διασπορά του ιού και δη από ασυμπτωματικούς φορείς.

Κάτι που εκτιμούν ότι θα φανεί μετά την Πρωτοχρονιά στα επιδημιολογικά δεδομένα του ΕΟΔΥ, με βάση τα τεστ που γίνονται σήμερα.