Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν το παρακάνουμε με το φαγητό;

ΥΓΕΙΑ 🕔27/12/2016 - 14:19 | Author: Newsroom Ipaidia

Ψυχολογικά οι περισσότεροι από εμάς είμαστε έτοιμοι- για ποιο πράγμα; Μα, για τις ατασθαλίες του γιορτινού τραπεζιού! Για να μην “αρρωστήσουμε” από το πολύ φαγητό καλό είναι να ξέρουμε κάποια βασικά πράγματα προτού καθίσουμε στο τραπέζι.

Το στομάχι μας είναι ένας μυς που βρίσκεται μέσα στην κοιλιά – όταν είναι άδειο δεν είναι πολύ μεγαλύτερο από τη γροθιά σας. Όταν είναι άδειο μπορεί να χωρέσει περίπου 40ml υγρού ενώ όταν γεμίζει χωράει περίπου 800-1000 ml. Μπορεί ωστόσο να επεκταθεί και να χωρέσει πολύ περισσότερο φαγητό.

Δώστε λίγο χρόνο. Το μήνυμα του κορεσμού αργεί να πάει στον εγκέφαλο.
Πολλές φορές αισθανόμαστε μεγάλο κορεσμό μετά την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας, επειδή το σήμα χρειάζεται λίγο χρόνο από το στομάχι που γεμίζει για να φτάσει στον εγκέφαλο. Για αυτό και πολλές φορές η μετάβαση από την πείνα μέχρι τα πρόθυρα της… έκρηξης γίνεται χωρίς ενδιάμεση "προειδοποίηση".

Τι συμβαίνει όταν αισθάνομαι “σκασμένος”;
Η υπερβολική κατανάλωση φαγητού μπορεί να σταματήσει τη διαδικασία της πέψης, καθώς το γαστρικό υγρό δεν μπορεί να πάει στο παραγεμισμένο στομάχι, αλλά πηγαίνει πάνω πτος τον οισοφάγο. Ως αποτέλεσμα, το στομάχι παραμένει “αδρανές”, ενώ ο οισοφάγος “υποφέρει” από την επίδραση του γαστρικού υγρού (γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση).
Επίσης, το σώμα καλείται να αξιοποιήσει ένα μεγάλο μέρος της ενέργειάς του για να πέψει αυτό το φαγητό, γεγονός που μας κάνει να αισθανόμαστε κουρασμένοι και νυσταγμένοι.

Μπορεί ένα στομάχι να σκάσει από το πολύ φαγητό;
Δυστυχώς, ναι. Έχουν υπάρξει τέτοια περιστατικά, που το στομάχι γεμίζει όλη την κοιλιακή χώρα και τελικά μπορεί να τρυπήσει. Οι περιπτώσεις αυτές χρειάζονται επείγον χιερουργείο.

Μπορώ να πεθάνω από το πολύ φαγητό;
Είναι πολύ σπάνιο, αλλά ναι, μπορεί να συμβεί.

Έχετε όλα τα παραπάνω υπόψη και σκεφθείτε ότι πολλοί εμάς την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς καταναλώνομε πολλαπλάσιες θερμίδες από αυτές που καταναλώνουμε τις υπόλοιπες μέρες!  • ideascentral

    europalso

Enter your email address: