Τι ισχύει τελικά με τον κορονοϊό και το Μπορεί αυτή η κακή συνήθεια να επηρεάσει τα συμπτώματα; Μια νέα έρευνα του UCLA έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες, που υποδείκνυαν ότι το κάπνισμα μπορεί στην πραγματικότητα να περιορίζει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Όπως έδειξαν τα συμπεράσματα, το το κάπνισμα τσιγάρων αυξάνει όχι μόνο τον κίνδυνο μόλυνσης από κορωνοϊό, αλλά και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Κι αυτό γιατί επιδεινώνει την κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος και την ετοιμότητά του να αντιδράσει στη νόσο

Η μελέτη βασίστηκε σε μοντέλα τραχείας που φτιάχτηκαν από ανθρώπινα βλαστοκύτταρα και έδειξε ότι το κάπνισμα αποτρέπει τα βασικά μόρια του ανοσοποιητικού, τις ιντερφερόνες, από το να δουλεύουν αποτελεσματικά.

Και κατέληξε σε τριπλάσιο αριθμό μολυσμένων κυττάρων σε ένα τυπικό κρούσμα κορωνοϊού.

Η μελέτη του UCLA, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Cell Stem Cell», ανατρέπει τα δεδομένα προηγούμενων ερευνών, πολλών σε αριθμό, που έδειχναν ότι οι καπνιστές κινδυνεύουν λιγότερο από τον κορωνοϊό, σε όρους μόλυνσης τουλάχιστον. Αλλά και σφοδρότητας συμπτωμάτων.

Οι έρευνες αυτές ανέφεραν πως αν ο καπνιστής με κορωνοϊό νοσηλευτεί στο νοσοκομείο, εκεί η κατάσταση αλλάζει και τα πράγματα επιδεινώνονται ραγδαία, καταλήγοντας ακόμα και στον θάνατο.

«Το κάπνισμα μειώνει τις φυσικές άμυνες του οργανισμού, κι αυτό επιτρέπει στον ιό να τον προσβάλει», λέει η Dr Brigitte Gomperts του UCLA.

Τον Ιούνιο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι το κάπνισμα, που επιδεινώνει τη λειτουργία των πνευμόνων, κάνει τον άνθρωπο πιο ευάλωτο στην Covid-19.