Κορονοϊός: Ποιος ο λόγος που οι μεσήλικες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο

ΥΓΕΙΑ 🕔22/10/2020 - 10:46 | Author: Ανθή Ιωαννίδου

Μια νέα έρευνα για τον κορονοϊό δείχνει πως οι μεσήλικες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο με παρατεταμένα συμπτώματα από την πανδημία.

Περισσότεροι άνδρες από όσες γυναίκες πεθαίνουν από επιπλοκές του κορονοϊού, όμως οι τελευταίες είναι πιθανότερο να δυσκολευθούν να αναρρώσουν πλήρως.

Οι γυναίκες ηλικίας 50 έως 60 ετών αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για μεγάλης διάρκειας Covid-19, με παρατεταμένα συμπτώματα, σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες.

Ιδιαίτερα όσες είχαν τουλάχιστον πέντε συμπτώματα κατά την πρώτη εβδομάδα της νόσου, είναι πιθανότερο να δυσκολευθούν να «ξεμπερδέψουν» με τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, σύμφωνα με τη νέα μελέτη. 'Αλλοι παράγοντες κινδύνου για Covid-19 μεγάλης διαρκείας είναι η παχυσαρκία και το άσθμα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τιμ Σπέκτορ και τη δρα Κλερ Στιβς του Βασιλικού Κολλεγίου του Λονδίνου (King's), που έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, σύμφωνα με τη «Gurdian», ανέλυσαν στοιχεία για 4.182 άτομα που είχαν διαγνωστεί με Covid-19 και είχαν καταγράψει την πορεία των συμπτωμάτων τους σε ειδική ψηφιακή εφαρμογή (Covid Symptom Study).

Οι γυναίκες υποφέρουν περισσότερο μακροχρόνια από τον κορωνοϊό

Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες 40 έως 50 ετών έχουν διπλάσια πιθανότητα, σε σχέση με τους συνομήλικους άνδρες, να υποφέρουν από συμπτώματα της νόσου που διαρκούν πάνω από ένα μήνα. Οι γυναίκες 50 έως 60 ετών έχουν επίσης οκτώ φορές μεγαλύτερη πιθανότητα για παρατεταμένα συμπτώματα του κορονοϊού, σε σχέση με τις γυναίκες 18 έως 30 ετών.

Γενικότερα και ανεξάρτητα με το φύλο, οι ηλικιωμένοι έχουν μεγαλύτερο (υπερδιπλάσιο) κίνδυνο μακρόχρονης Covid-19, καθώς το 22% των ασθενών άνω των 70 ετών έχουν συμπτώματα για πάνω από ένα μήνα, έναντι ποσοστού 10% των ασθενών 18 έως 49 ετών.

«Κάτι παρόμοιο βλέπει κανείς στις αυτοάνοσες παθήσεις. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο θυρεοειδής ή ο λύκος είναι δύο έως τρεις φορές συχνότερες στις γυναίκες έως λίγο πριν την εμμηνόπαυση και μόνο μετά από αυτήν η κατάσταση γίνεται πιο όμοια με τους άνδρες», δήλωσε ο Σπέκτορ, ο οποίος εκτίμησε ότι αυτή η διαφορά στην αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να εξηγήσει και τη διαφορά ανάμεσα στα φύλα στην περίπτωση της μακρόχρονης Covid-19.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Κορονοϊός: «Φέτος μην κάψετε ξύλα στο τζάκι» - Δείτε γιατί

Κορονοϊός - Θεσσαλονίκη: Αυτά είναι τα σχολεία με τα περισσότερα κρούσματα - Αναλυτική λίστα

  • ideascentral

    europalso

Enter your email address: