Οι αγαπημένες για όλους πατάτες είναι πηγή βιταμινών και ιχνοστοιχείων, ενώ είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και προκαλούν πιο γρήγορα αίσθηση κορεσμού.
Ταυτόχρονα, αποτελούν απαγορευμένη τροφή για όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος, αφού παρέχουν αρκετές θερμίδες.
Αυτό βέβαια εξαρτάται από τον τρόπο που θα τις μαγειρέψετε. Αν είναι τηγανητές, με τυριά, κρέμα γάλακτος ή μπέικον π.χ., σίγουρα είναι μια θερμιδική βόμβα. Αν όμως τις βράσετε ή τις μαγειρέψετε στον ατμό και τις καταναλώσετε με μέτρο, τότε μπορείτε να τις απολαύσετε χωρίς ενοχές.

Γιατί πρέπει να καταναλώνετε πατάτες
Είναι πλούσιες σε κάλιο
Μια μεγάλη ψητή πατάτα με τη φλούδα της περιέχει 1.600 mg κάλιο, περίπου τη μισή από την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα και σχεδόν τέσσερις φορές το κάλιο που περιέχει μια μέτρια μπανάνα. Το κάλιο είναι ένας σημαντικός ηλεκτρολύτης αλλά πιθανώς να συμβάλει και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Έχουν πολλές φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες της πατάτας συγκεντρώνονται κυρίως στη φλούδα της. Πέρα από τα οφέλη των φυτικών ινών για τη λειτουργία του εντέρου και τη διατροφή σας, μελέτες δείχνουν πως μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, ρίχνουν τη χοληστερόλη και βοηθούν στην πρόληψη του διαβήτη.

Είναι πλούσιες σε βιταμίνη C
Προτιμήστε τις πατάτες σας ψητές με τη φλούδα ή χοντροκομμένες και ψημένες στο φούρνο με λίγο ελαιόλαδο και χοντρό αλάτι. Εκτός από τη γεύση, θα πάρετε περίπου 29 mg βιταμίνης C που, μεταξύ άλλων, συμβάλει στην άμυνα του οργανισμού και βοηθά στη θεραπεία των πληγών.

Είναι καλή πηγή μαγνησίου
Πρόκειται για ένα ιχνοστοιχείο που παίζει σημαντικό ρόλο στην επεξεργασία των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και της χοληστερόλης. Μια μεγάλη πατάτα με τη φλούδα της περιέχει το 33% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας μαγνησίου.

Είναι πλούσια σε βιταμίνη Β6
Πρόκειται για μια βιταμίνη που συμβάλλει στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού, του πεπτικού, του ανοσοποιητικού, του μυϊκού και του νευρικού συστήματος. Μια μεγάλη πατάτα με τη φλούδα της περιέχει το 46% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας μαγνησίου.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ