Δικαστική απόφαση, που θα προκαλέσει νέα προβλήματα στην κυβέρνηση

ΥΓΕΙΑ 🕔20/02/2016 - 22:25 | Author: Newsroom Ipaidia

Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, το Ελεγκτικό Συνέδριο δημιούργησε νέα προβλήματα στο ΥΠΟΙΚ, που χρήζουν επίλυσης, καθώς η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου χαρακτηρίζει αντισυνταγματικές τις περικοπές που έγιναν το 2012 στους συνταξιούχους γιατρούς του ΕΣΥ!

Το κακό για το οικονομικό επιτελείο είναι ότι έπεται συνέχεια, καθώς εκκρεμεί απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας και για τους εν ενεργεία γιατρούς, η οποία εκτιμάται ότι δύσκολα θα απέχει από το σκεπτικό του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Σημειώνεται, πάντως, ότι τμήμα του ΣτΕ είχε κρίνει συνταγματικές τις μειώσεις αποδοχών του 2012, υποστηρίζοντας ότι οι γιατροί του ΕΣΥ δεν συμπεριλαμβάνονται στο σκληρό πυρήνα των δημόσιων λειτουργών, όπως οι ένστολοι και οι δικαστικοί, κάτι που σημαίνει ότι αν η Ολομέλεια ακολουθήσει τη "γραμμή" του Τμήματος, τότε τον τελικό λόγο θα έχει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, αφού θα έχουμε διαφορετικές αποφάσεις για το ίδιο ζήτημα από δύο Ανώτατα δικαστήρια (Ελεγκτικό Συνέδριο και Συμβούλιο της Επικρατείας).

Ποιο είναι το κόστος μόνο από την… αποκατάσταση των γιατρών του ΕΣΥ; Η Επαναφορά μισθών και συντάξεων στα πρότερα επίπεδα ανέρχεται στα 220 εκατ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζονται, όμως, τα αναδρομικά για όσους δικαιωθούν. Σημειώνεται ότι η "γραμμή" που ακολουθούν εσχάτως τα Ανώτατα Δικαστήρια είναι να επιδικάζουν αναδρομικά μόνο για όσους έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη, έτσι ώστε να αποφεύγεται ο πλήρης δημοσιονομικός εκτροχιασμός.

Το πρόβλημα είναι ότι βρισκόμαστε μόλις στην αρχή ενός μπαράζ ανάλογων αποφάσεων και ήδη οι δανειστές κραδαίνουν το Μνημόνιο που αναφέρει ρητώς ότι για κάθε "τρύπα" που ανοίγουν οι δικαστικές ανατροπές, θα πρέπει να λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα. Ποιοι παίρνουν σειρά;

Οι προσφυγές των δικαστικών λειτουργών για τα αναδρομικά που δεν τους έχουν επιστραφεί.
Οι ένστολοι που προσέβαλαν και το μισθολόγιο του 2014 επειδή δεν τους αποκατέστησε πλήρως τις απώλειες του 2012. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε φέρει νέες μειώσεις αποδοχών, αντί να επαναφέρει τους μισθούς στα επίπεδα προ Αυγούστου 2012.
Οι καθηγητές των ΤΕΙ για τις ανάλογες περικοπές του 2012 στα Ειδικά Μισθολόγια

Οι καθηγητές των ΑΕΙ που ζητάνε με αγωγές την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις περικοπές που υπέστησαν και χαρακτηρίστηκαν αντισυνταγματικές.

Το… κερασάκι στην τούρτα είναι η επικείμενη δημοσίευση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που χαρακτηρίζει αντισυνταγματικό τον τρόπο υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης σε συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ.

  • ideascentral

    europalso

Enter your email address: