Πολλά από τα μπαχαρικά που προσθέτουμε στα μεζεδάκια και τα γλυκά που θα σερβίρουμε στο γιορτινό τραπέζι έχουν σημαντικά οφέλη για τον εγκέφαλο, καθώς έχει αποδειχτεί ότι τονώνουν τη μνήμη, μειώνουν το στρες ή βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου.

Η προσθήκη μπαχαρικών στις συνταγές μας είναι ένας εύκολος τρόπος να μειώσουμε την πρόσληψη αλατιού και φυσικά να δώσουμε μοναδική γεύση και άρωμα σε κάθε πιάτο.

Στην παρακάτω gallery θα δείτε ποια είναι τα πέντε χριστουγεννιάτικα μπαχαρικά που συστήνουν οι επιστήμονες του Χάρβαρντ για καλύτερη υγεία του εγκεφάλου!

1. Κανέλα: Έχει αντιοξειδωτική, αντιδιαβητική και αντιβακτηριδιακή δάση. Σύμφωνα με μελέτη του 2015, το εκχύλισμα της κανέλας προστατεύει από τη γνωστική εξασθένηση και τις εγκεφαλικές βλάβες που προκαλεί το οξειδωτικό στρες.

 

2. Μοσχοκάρυδο: Περιέχει πληθώρα ενεργών συστατικών που βελτιώνουν τη διάθεση, ανακουφίζουν από τους πόνους και ρίχνουν την πίεση. Μελέτες δείχνουν ότι το μοσχοκάρυδο επιβραδύνει τη νοητική έκπτωση σε άτομα με Αλτσχάιμερ και επιταχύνει την ανάρρωση μετά από εγκεφαλικό.

 

3. Γαρίφαλο: Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και βοηθά στην αντιμετώπιση της φλεγμονής. Επίσης, το μπαχαρικό συμβάλλει στην πρόληψη της θρόμβωσης

 

4. Τζίντζερ: Δρα σαν παυσίπονο και παράλληλα μειώνει τη ναυτία, εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα από τις βλάβες που προκαλεί το Αλτσχάιμερ.

 

5. Κάρδαμο: Έχει αντιβακτηριδιακή δράση και επίσης λειτουργεί σαν αντιοξειδωτικό, προστατεύοντας τα εγκεφαλικά κύτταρα από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.