Αυτή η ασπρόμαυρη εικόνα με το κάστρο θα σας αποδείξει πόσο επηρεάζεται ο ανθρώπινος εγκέφαλος με το χρώμα και πόσο ευαίσθητος είναι στα ερεθίσματα.
Προσπαθήστε να συγκεντρώσετε τα μάτια σας για 30 δευτερόλεπτα στην μπλε τελεία στο κέντρο της έγχρωμης φωτογραφίας. Αν κοιτάξετε συνεχόμενα την μπλε κουκκίδα και αμέσως μετά κοιτάξετε την ασπρόμαυρη φωτογραφία θα σας φανεί για λίγα δευτερόλεπτα έγχρωμη! Αυτό συμβαίνει γιατί, σύμφωνα με τους ειδικούς, αν κοιτάξετε μια τελεία στο κέντρο μιας έγχρωμης φωτογραφίας συνεχόμενα τα κύτταρα του ματιού που αντιλαμβάνονται το χρώμα απευαισθητοποιούνται και αργότερα προσπαθούν να συμπληρώσουν τη μονόχρωμη σκηνή με το χρώμα που έχασαν. Στην ασπρόμαυρη φωτογραφία θα δείτε το γρασίδι πράσινο και τον συννεφιασμένο ουρανό στιγμιαία.
Κοιτάζοντας επίμονα την μπλε τελεία τα κύτταρα του ματιού που ανιχνεύουν τα χρώματα κόκκινο, πράσινο και μπλε κουράζονται και αγνοούν τα χρώματα που είδαν. Όταν επανέρχονται στην ασπρόμαυρη εικόνα τα υπόλοιπα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για τα άλλα χρώματα αρχίζουν ουσιαστικά και «γεμίζουν» την εικόνα. Καθηγήτρια του University College του Λονδίνου χρησιμοποίησε το κάστρο Dunstanburgh ως κομμάτι της σειράς του BBC «Four series colour: Το φάσμα της επιστήμης» για να παρουσιάσει αυτό το φαινόμενο.
Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό πράγματι ειδικά αν το δείτε στο βίντεο. Η ψευδαίσθηση που δημιουργούν τα κύτταρα είναι τόσο έντονη που για κάποια δευτερόλεπτα βλέπετε την ασπρόμαυρη φωτογραφία έγχρωμη ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι. Η υπερβολική έκθεση στα έντονα χρώματα προκαλεί προσωρινά απευαισθητοποίηση των κυττάρων του ματιού. Όταν σταματήσει η υπερβολική έκθεση σε συγκεκριμένα χρώματα τα κύτταρα επανέρχονται και κάτω από το λευκό φως το ασπρόμαυρο φαίνεται προσωρινά, έστω για λίγα δευτερόλεπτα, έγχρωμο γιατί απλά τα μάτια αρχίζουν και ευαισθητοποιούνται ξανά.
Όσες φορές και να το δοκιμάσετε το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο ακόμη και αν δεν η εικόνα δεν είναι αντιληπτή ακριβώς με τον ίδιο τρόπο από όσους την βλέπουν. Μπορεί να την δείτε παρέα με κάποιον φίλο σας και εκείνος να πει ότι είδε πιο έντονα κάποιο άλλο χρώμα αλλά αυτό δεν έχει σημασία καθώς μπορεί να υπάρχουν διαφορές. Όμως και οι δύο θα δείτε προσωρινά το άσπρο και το μαύρο να αντικαθίσταται από άλλο χρώμα. Δοκιμάστε το!
newsbeast