Ο κροκόδειλος του Ρεθύμνου κάνει βόλτες στις όχθες της λίμνης και κολυμπάει δίπλα στις πάπιες [video + photos]

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔07/07/2014 - 20:15 | Author: Newsroom Ipaidia

Ο κροκόδειλος του Ρεθύμνου έχει γίνει πόλος έλξης για κατοίκους της περιοχής και τηλεοπτικά συνεργεία, που σπεύδουν νααπαθανατίσουν τις κινήσεις του.

Στο τελευταίο βίντεο το ερπετό κολυμπάει στο φράγμα των Ποταμών και στη συνέχεια περνάει δίπλα από τις πάπιες, που βρίσκονταν στο σημείο.

Το δημοφιλές ερπετό έχει γίνει μέλος της τοπικής κοινωνίας και άλλοι τον αποκαλούν Σήμη, άλλοι Μανολιό και άλλοι απλά σύντεκνο.

Εν τω μεταξύ μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσουν οι έρευνες για την απομάκρυνση του κροκόδειλουτου φράγματος των Ποταμών, που έχει προκαλέσει αναστάτωση στηνπεριοχή του Αμαρίου ενώ έχει γίνει θέμα συζήτησης σε … ολόκληρη τη χώρα !


Tις επόμενες ημέρες ειδικοί επιστήμονες ξεκινούν συστηματική έρευνα για να εντοπίσουν το μεγάλο ερπετό. Αν και ουδείς έχει ειδική εμπειρία στους κροκόδειλους, σπεύδουν να υπογραμμίσουν το προφανές: απαιτείται προσοχή. «Πρέπει να τονίσουμε δύο σημεία. Αφενός ο κόσμος να μην πλησιάζει από περιέργεια ένα επικίνδυνο ζώο για να μην υπάρξει ατύχημα…
Ασφαλώς και υπάρχει κίνδυνος εάν πλησιάσει κανείς για να το φωτογραφήσει. Επίσης, να καταλάβουμε ότι τα ζώα συντροφιάς είναι μια ευθύνη και δεν πρέπει να τα αφήνουμε ελεύθερα.
Αν δεν έχει εντοπιστεί άλλη φορά κροκόδειλος, έχουμε δεκάδες περιπτώσεις με χελώνες, ιγκουάνα και ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς που εγκαταλείπονται» λέει ο κ. Πέτρος Λυμπεράκης, βιολόγος, έφορος σπονδυλωτών στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και με ειδικές γνώσεις ερπετολογίας.

Ο ίδιος έχει αναλάβει την έρευνα για τον εντοπισμό του κροκόδειλου μαζί με ομάδα συνεργατών, αν και ουδείς έχει άμεση εμπειρία. «Πώς θα το πιάσουμε; Μια κουβέντα είναι… Υπάρχει όμως εμπειρία από άλλα ερπετά και θα κάνω μια απόπειρα. Εξαρτάται από το ζώο κατά πόσον είναι φοβισμένο, καθώς και από τον χώρο, σε τι έκταση θα πρέπει να το κυνηγήσουμε», λέει και εξηγεί ότι η επιβίωση είναι δύσκολη και για τον κροκόδειλο της Κρήτης…

alt

Το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι ο κροκόδειλος έγινε κάτοικος … Αμαρίου αφού τον ξεφορτώθηκε στο φράγμα ο ιδιοκτήτης του και μάλιστα όχι μόνο του αλλα μαζί με έναν ακόμα ! Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κάτοικος της περιοχής που είχε τα δυο … κροκοδειλάκια τα άφησε στο φράγμα όταν άρχισαν να μεγαλώνουν και ο ίδιος δεν ήξερε τι να τα κάνει. Αυτό που προβληματίζει τις αρχές στην περίπτωση αυτή είναι να μην πρόκειται για … ζευγάρι!

alt

«Πιθανώς έφαγε κάποιο ψοφίμι, ίσως παπάκια, κατάφερε να επιβιώσει. Αλλωστε, δεν έχει μεγάλες ανάγκες σε φαγητό λόγω χαμηλού μεταβολισμού. Στην Ελλάδα δεν έχει καταγραφεί άλλη ανάλογη περίπτωση».

Loading...


  • europalso

    ideascentral