Ένα διαφορετικό χριστουγεννιάτικο γεύμα – δώρο ετοιμάζουν παιδιά στο πάρκο Τρίτσης

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔22/12/2018 - 11:26 | Author: Newsroom Ipaidia

Κρατώντας ένα ή δυο κουκουνάρια στο χέρι μικροί και μεγάλοι ετοίμασαν ένα διαφορετικό χριστουγεννιάτικο γεύμα στο πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» σήμερα Σάββατο 22 Δεκεμβρίου στην αίθουσα της οθωνικής αυλής. Έφτιαξαν ταΐστρες για τους σπίνους, τις παπαδίτσες, τις καρδερίνες, τα σπουργίτια.

Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η υπεύθυνη του προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας στο Πάρκο «Α.Τρίτσης», Ελίζα Ζήκου «έχουμε οργανώσει ένα χριστουγεννιάτικο εργαστήρι που απευθύνεται κυρίως σε παιδιά, τα οποία θα κατασκευάσουν ταΐστρες για τα πουλιά με φυσικά υλικά. Καλούμε τους επισκέπτες να βρούνε κουκουνάρια, όσο πιο μεγάλα κι ανοιχτά γίνεται ώστε να βάλουν μίγμα φυτικού λίπους με σπόρους για τα μικροπούλια. Αυτά τα ‘γεμισμένα' κουκουνάρια μπορούν να γίνουν χριστουγεννιάτικα στολίδια και να κρεμαστούν είτε στο μπαλκόνι μας, στην αυλή μας, είτε στο δέντρο της γειτονιάς μας ώστε να βρίσκουν τροφή τα πουλιά που δυσκολεύονται μέσα στο λιγοστούς χώρους πρασίνου της πόλης. Παράλληλα, τα παιδιά θα μάθουν τα είδη των πουλιών πού ζούνε κατά τους χειμερινούς μήνες, τι πρέπει να τα ταΐζουν, ενώ θα κατασκευάσουν και μάσκες προσώπου με τις μορφές των πουλιών που συναντάμε αυτήν την εποχή».

Στόχος αυτής της δράσης, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ ΜΠΕ η κ. Ζήκου είναι να υπάρχει σύνδεση των παιδιών με τη φύση, η ενημέρωσή τους αλλά και η ευαισθητοποίησή τους σχετικά με την υιοθεσία και τη φροντίδα των πουλιών. «Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά όχι μόνο μαθαίνουν ποιοι φτερωτοί φίλοι τους ζούνε στο αστικό περιβάλλον, αλλά μαθαίνουν και πώς να τους φροντίζουν. Μαθαίνουν ότι τα άγρια πουλιά δεν τα ταΐζουμε με ψίχουλα ψωμιού γιατί είναι ακατάλληλη τροφή. Γενικά σκοπός μας είναι να αυξήσουμε το ενδιαφέρον των παιδιών. Για αυτό και μόλις ετοιμαστούν οι ταΐστρες και τις πάρουν στο σπίτι τους, τα παρακινούμε να συνεχίσουν να ταΐζουν τα πουλιά κι όχι να τα εγκαταλείψουν. Θέλουμε να υπάρχει συνέχεια στη δράση, να ανανεώνουν τη φυσική ταΐστρα για όλον τον χρόνο. Δεν είναι μια κατασκευή που την κάνουμε και τελειώνει εκεί».

Όπως διευκρινίζει η κ. Ζήκα Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα παιδιά που δίνουν το παρών είναι από όλες τις περιοχές της Αττικής. «Εξάλλου, χαίρονται πολύ, παίρνουν πάντα μεγάλη ευχαρίστηση γνωρίζοντας πράγματα για τη φύση και ερχόμενα σε επαφή με αυτήν. Το πάρκο βοηθά κατά πολύ σε αυτό, καθώς είναι ένας μεγάλος χώρος πρασίνου μέσα στον αστικό ιστό, είναι εύκολα προσβάσιμος και φυσικά είναι ένας χώρος όπου συναντάμε πλουσιότατη ορνιθοπανίδα και μεγάλο αριθμό ειδών πουλιών».

Από την καινούργια χρονιά, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία έχει προγραμματίσει και ανάλογες δράσεις, περιηγήσεις, παιδικά εργαστήρια με κατασκευές και βιωματικά παιχνίδια στον χώρο του μητροπολιτικού πάρκου «Αντ. Τρίτσης». • Το ipaidia.gr στο google news

  Τελευταίες Ειδήσεις

  Ειδήσεις για πανελλήνιες 2020

     • ideascentral

   europalso