Δραματική η αύξηση στην Ελλάδα – Μεγάλη ανησυχία από τους ειδικούς – Καθημερινά σημειώνονται ΝΕΑ ρεκόρ Covid-19

Οι σημερινές προβλέψεις είναι ακόμα πιο εφιαλτικές με τις μολύνσεις Covid-19 ίσως να ξεπεράσουν και τις 8.000. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε πως στην πρωτεύουσα την τελευταία εβδομάδα έχει καταγραφεί μία αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα που φτάνει στο 60%-65%, κάτι που σημαίνει πως το ερχόμενο 5ήμερο στην Αττική μπορούν να καταγραφούν περισσότερα από 1.550 κρούσματα την ημέρα.

«Το επόμενο 15ήμερο, είναι κρίσιμο», είπε ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, προβλέποντας για την πορεία της πως η κατάσταση θα επιδεινωθεί λέγοντας πως ίσως δούμε τα ημερήσια κρούσματα να ξεπερνούν τα 9.000 ή ακόμα και τα 10.000.

Παρόμοια εφιαλτική πρόβλεψη έκανε και ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης στο Newsbomb. «Σύμφωνα με το μοντέλο της Κρήτης τις αμέσως επόμενες ημέρες τα κρούσματα θα φτάσουν τα 9.000 με 11.000. Μας έχει τρομάξει ο ρυθμός εξάπλωσης της πανδημίας. Εν τω μεταξύ τώρα στην δεξαμενή των νοσούντων έχουν μπει και αρκετοί συμπολίτες μας που εμβολιάστηκαν ή νόσησαν τον Απρίλιο», τόνισε.

Αναφορικά με την εικόνα που θα δούμε τις επόμενες μέρες στις ΜΕΘ της χώρας, ο κ. Τζανάκης τόνισε πως είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα δούμε 600 διασωληνωμένους, «ευτυχώς μέχρι στιγμής οι σκληροί δείκτες, δηλαδή αυτοί που δείχνουν τους διασωληνωμένους και τους θανάτους, δεν αυξάνονται όπως τα κρούσματα. Ωστόσο είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα φτάσουμε τους 500 διασωληνωμένους και αν η κατάσταση που έχουμε σήμερα συνεχιστεί για ένα μήνα θα φτάσουμε και τους 600. Επίσης αναμένουμε οι θάνατοι να σταθεροποιηθούν σε πάνω από 70 – 80 την ημέρα και θα δούμε και 100».

Καπραβέλος: Αν δεν εμβολιαστούμε θα φτάσουμε να έχουμε ασθενείς στο πάρκινγκ

Μία δραματική εικόνα στα νοσοκομεία και συγκεκριμένα στο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, περιέγραψε ο διευθυντής ΜΕΘ Νίκος Καπραβέλος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «τώρα δεν έχουμε καμία επιλογή, είναι «κλειστον» λόγω πληρότητας».

«105 προσελεύσεις στο νοσοκομείο μας και άλλοι τόσοι φύγανε, διότι δεν μπορούσαμε να τους εξυπηρετήσουμε», τόνισε ο κ. Καπραβέλος το πρωί της Τρίτης στον ΣΚΑΪ. Έγιναν 44 εισαγωγές στα πιο βαριά περιστατικά και 4 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. «Δεν είχαμε άλλες. Αυτές είναι οι κλίνες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καπραβέλος σχολίασε ότι και 100 κλίνες ΜΕΘ να ανοίξουν είναι τόσο μεγάλος ο ρυθμός των ασθενών που δεν θα φτάνουν. Εξέφρασε την ανησυχία του πως θα φτάσουν στο σημείο να νοσηλεύουν ασθενείς στο πάρκινγκ όπως στη Ρουμανία. «Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, τότε κι εμείς, θα δείτε, θα φτάσουμε στο σημείο να έχουμε στο παρκινγκ ασθενείς. Δεν θα έχουμε άλλες κλίνες όπως η Ρουμανία», σημείωσε χαρακτηριστικά.