: Στο στόχαστρο της εφορίας ενδέχεται να βρεθούν οι κληρονόμοι που θα διεκδικήσουν τα για τις θανόντων, καθώς, για τα χρήματα αυτά, απαιτείται και αποδοχή κληρονομιάς και υποβολή τροποποιητικής δήλωσης.

συνταξιούχων – Όσα πρέπει να ξέρετε για τις πληρωμές

Για τους συζύγους, τα παιδιά και τα εγγόνια το αφορολόγητο όριο διαμορφώνεται στα 150.000 ευρω. Εάν η συνολική άξια της (δηλαδή μαζί με τα ) δεν ξεπερνά το συγκεκριμένο όριο τότε και τα αναδρομικά θα είναι αφορολόγητα. Αλλιώς θα φορολογηθούν βάσει κλίμακας (βλ. πινάκα).

Για αδέλφια ανίψια και άλλους συγγενείς, όμως, το αφορολόγητο περιορίζεται στα 30.000 (μάλιστα πέφτει ακόμα πιο χαμηλά, στα 6.000 ευρω για πιο μακρινούς συγγενείς ή ξένους). Οι συγκεκριμένοι κληρονόμοι είναι πιο πιθανό να κληθούν να πληρώσουν φόρο (βλ. πινακα) εάν το σύνολο της κληρονομίας (για την οποία έχει γίνει αποδοχή) ξεπερνά το συγκεκριμένο όριο.

Γενικά, τα από μόνα τους δεν δημιουργούν φορολογικό πρόβλημά (ως γνωστό δεν γίνεται ούτε παρακράτηση φόρου). Το σημαντικό στοιχείο είναι το συνολικό ύψος της κληρονομίας που έχει γίνει αποδεκτή και αν θα ξεπερνά το αφορολόγητο όριο όταν υποβληθεί η τροποποιητική δήλωση κληρονομιάς. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουν κληρονόμοι δικαστικών, υπαλλήλων τραπεζών, οι διπλές συντάξεις κλπ.

Σύμφωνα με τους νομικούς κύκλους τα αναδρομικά θα πρέπει κατανεμηθούν στα δικαιούχα μέλη ή στους συγγενείς τους ως εξής:

• Εφόσον υπάρχει μόνο σύζυγος στη ζωή, τότε θα πρέπει να πάρει το σύνολο των .
• Εάν υπάρχουν σύζυγος και τέκνα, τότε το 1/4 των αναδρομικών αποδίδεται στον/στη σύζυγο και τα υπόλοιπα 3/4 πρέπει να τα πάρουν τα παιδιά.
• Εάν υπάρχει χήρα ή χήρος και αδέλφια του θανόντος, τότε από το σύνολο του διορθωτικού ποσού το 1/2 δικαιούται ο/η σύζυγος και το υπόλοιπο μισό τα αδέλφια.
• Εάν δεν υπάρχει στη ζωή σύζυγος αλλά υφίστανται παιδιά, τότε το σύνολο των αναδρομικών αποδίδεται στο παιδί ή στα τέκνα, ισομερώς.
• Εάν δεν υπάρχει σύζυγος αλλά μόνο αδέλφια, τότε τα αναδρομικά επιστρέφονται ισομερώς στα αδέλφια του θανόντος.
• Αναλόγως, εάν δεν υπάρχουν σύζυγος, παιδιά ή αδέλφια του θανόντος, τα αναδρομικά μπορούν να διεκδικήσουν οι υπόλοιποι συγγενείς και πάντα με βάση τον πιο κοντινό βαθμό συγγένειας με τον ή τη συνταξιούχο που έχει φύγει από τη ζωή.

Στις αρχές θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα υποδεχθεί τις αιτήσεις από τους περίπου 170.000 κληρονόμους. Θα μπορούν να διεκδικήσουν τα αναδρομικά, υπο την προϋπόθεση (όπως προαναφέρθηκε) ότι δεν έχουν προχωρήσει σε αποποίηση κληρονομιάς.

Συγκεκριμένα, μόλις ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα του οι κληρονόμοι θα πρέπει να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική αίτηση για την πίστωση των αναδρομικών στο λογαριασμό τους.

Από ό,τι διαφαίνεται για την ωρα, η αίτησή δεν θα θα συνοδεύεται απο δικαιολογητικά. Υπάρχει όμως περίπτωση να γίνουν δειγματοληπτικοί έλεγχοι εκ των ύστερων. Δηλαδή, κάποιοι από αυτούς τους κληρονόμους ενδέχεται να ειδοποιηθούν, στην ηλεκτρονική τους διεύθυνση, να υποβάλουν δικαιολογητικά όπως: ληξιαρχική πράξη θανάτου, πιστοποιητικό εγγύτερων συγγενών, δημοσίευση διαθήκης, εάν υπάρχει, περί μη δημοσιεύσεως της διαθήκης (αν δεν υπάρχει διαθήκη), περί μη αποποίησης κληρονομιάς (από το Ειρηνοδικείο), αποφάσεις σύνταξης του θανόντος ή της θανούσης, ενημερωτικά σημειώματα της σύνταξης του θανόντος ή της θανούσης, φωτοτυπίες ταυτότητας των κληρονόμων και ΑΜΚΑ.

Εφόσον κληθούν, οι κληρονόμοι θα πρέπει να υποβάλουν τα δικαιολογητικά αυτά, καθώς, σε διαφορετική περίπτωση, θα κινηθούν οι διαδικασίες περί ανάκτησης αχρεωστήτως καταβληθέντων.

Σημείο ιδιαίτερη προσοχής είναι το ότι για να πάρουν τα αναδρομικά οι κληρονόμοι, θα πρέπει σε να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

οι κληρονομηθέντες συνταξιούχοι να ήταν εν ζωή το επίμαχο 11μηνο, δηλαδή στο διάστημα Ιουνίου 2015- Μάϊου 2016
οι ίδιοι να μην έχουν αποποιηθεί την κληρονομιά.

Τα αναδρομικά είναι ανεκχώρητα και ακατάσχετα, κατά την καταβολή των ποσών δεν διενεργείται παρακράτηση φόρου και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, ενώ το μικτό ποσό που προκύπτει μετά τον υπολογισμό των επιστρεπτέων ποσών, υπόκειται σε κράτηση για υγειονομική περίθαλψη σε ποσοστό 4% για το διάστημα από 11.6.2015 έως 31.06.2015 και σε ποσοστό 6% από 01.07.2015 έως 12.5.2016.

Δείτε τον σχετικό πίνακα:

Oι ημερομηνίες πληρωμής – Δείτε όλες τις ειδήσεις στο Ipaidia

Επειδή μεσολαβεί η αργία της 28ης Οκτωβρίου (Τετάρτη), τα αναδρομικά και οι της Πέμπτης 29 Οκτωβρίου 2020 θα πιστωθούν την Τρίτη 27 Οκτωβρίου το απόγευμα.

Το ΙΚΑ θα καταβάλει τις την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου (για τους συνταξιούχους που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9) και τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου (για τους συνταξιούχους που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8).

Συντάξεις: Έρχονται αυξήσεις- Πίνακες και παραδείγματα

Ο ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών) θα καταβάλει τις συντάξεις την Τρίτη 27 Οκτωβρίου.

Ο ΟΓΑ θα καταβάλει τις συντάξεις την Τρίτη 27 Οκτωβρίου.

Το ΕΤΑΑ (μη μισθωτών) θα καταβάλει τις συντάξεις την Τρίτη 27 Οκτωβρίου.

Το Δημόσιο θα καταβάλει τις συντάξεις την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, αλλά θα πιστωθούν την Τρίτη 27 Οκτωβρίου το απόγευμα.

Το ΝΑΤ θα καταβάλει τις συντάξεις την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, αλλά θα πιστωθούν την Τρίτη 27 Οκτωβρίου το απόγευμα.

Το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ θα καταβάλει τις συντάξεις την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, αλλά θα πιστωθούν την Τρίτη 27 Οκτωβρίου το απόγευμα.

Το ΕΤΑΤ θα καταβάλει τις συντάξεις την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, αλλά θα πιστωθούν την Τρίτη 27 Οκτωβρίου το απόγευμα.

Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, αλλά θα πιστωθούν την Τρίτη 27 Οκτωβρίου το απόγευμα.

Οδηγίες για τις πληρωμές των συντάξεων και των αναδρομικών όπως  παρουσιάστηκαν στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο». Tα θα καταβληθούν μαζί με τις στους δικαιούχους, όπως έχετε ήδη διαβάσει στο Ipaidia .

Η καταβολή θα γίνει στις ίδιες ημερομηνίες που θα πληρωθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί σε διακριτό κωδικό ώστε ο κάθε συνταξιούχος να έχει λεπτομερή ενημέρωση για το ύψος των αναδρομικών ποσών που δικαιούται.

Από την πλευρά της η φοροτεχνικός Μάρα Μεθενίτη εξήγησε τον τρόπο που θα φορολογηθούν τα αναδρομικά των συνταξιούχων και η δικηγόρος Αριάδνη Δούκα ανέφερε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις το ποσό των αναδρομικών είναι ακατάσχετο.

Ο φοροτεχνικός Θράσος Μιάρης απάντησε στις ερωτήσεις των τηλεθεατών σχετικά με το ποσό των αναδρομικών που θα φορολογηθεί το επόμενος έτος.

Με πληροφορίες από το Πρώτο Θέμα