Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) προχωρά σε επανεξέταση όλων των φαρμάκων που περιέχουν την ουσία ψευδοεφεδρίνη, καθώς, υπάρχει το ενδεχόμενο η εν λόγω ουσία, να αυξάνει τον κίνδυνο ορισμένων πολύ σοβαρών νευρολογικών και αγγειακών διαταραχών.

Αναλυτικότερα, την ψευδοεφεδρίνη, η οποία λαμβάνεται από το στόμα,, μόνη ή σε συνδυασμό με άλλα, δραστικά συστατικά. Βρίσκεται σε αρκετά αντιπυρετικά φάρμακα. Το κοινό ρινικό αποσυμφορητικό συνδυάζεται συχνά με άλλες ουσίες, προκειμένου να καταπραΰνει τα συμπτώματα της γρίπης, του κρυολογήματος ή των αλλεργιών.

Οι επικίνδυνες επιπλοκές που σχετίζονται με την ψευδοεφεδρίνη

Ο ΕΜΑ έλαβε υπόψη του τις ανησυχίες, οι οποίες προέκυψαν μετά από αναφορές για μικρό αριθμό ασθενών οι οποίοι, μετά τη λήψη φαρμάκων που περιείχαν ψευδοεφεδρίνη, εκδήλωσαν σύνδρομο οπίσθιας αναστρέψιμης εγκεφαλοπάθειας (PRES) ή σύνδρομο αναστρέψιμης εγκεφαλικής αγγειοσύσπασης (RCVS) – καταστάσεις οι οποίες επηρεάζουν τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου. Σύμφωνα με τον ΕΜΑ, και οι δύο αυτές καταστάσεις σχετίζονται με μειωμένη παροχή αίματος (ισχαιμία) στον εγκέφαλο ενώ, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να έχουν και επιπλοκές, σοβαρές ή και απειλητικές για τη ζωή του ασθενούς.

Ο πονοκέφαλος, η ναυτία αλλά και οι επιληπτικοί σπασμοί είναι τα συνηθέστερα συμπτώματα που σχετίζονται με τα δύο σύνδρομα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΜΑ, τα φάρμακα που περιέχουν ψευδοεφεδρίνη φέρουν γνωστό κίνδυνο καρδιαγγειακών και εγκεφαλοαγγειακών ισχαιμικών επεισοδίων – παρενέργειες οι οποίες σχετίζονται με την ισχαιμία στην καρδιά και τον εγκέφαλο.

Όπως προσθέτει ο Οργανισμός, ήδη, οι σχετικές προειδοποιήσεις αναγράφονται στα φύλλα οδηγιών χρήσεων των φαρμάκων, ωστόσο, δεδομένης της σοβαρότητας των συνδρόμων PRES και RCVS και των ενδείξεων των φαρμάκων που περιέχουν ψευδοεφεδρίνη, όλα τα διαθέσιμα στοιχεία θα επανεξεταστούν. Ο ΕΜΑ, στη συνέχεια, θα αποφασίσει για το εάν πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα, και ποια θα είναι αυτά.