Πέτσας: Aν τηρήσουμε τα μέτρα δεν θα χρειαστεί παράταση του lockdown

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔21/12/2020 - 20:33 | Author: Newsroom Ipaidia
Τελευταία τροποποίηση στις 21/12/2020 - 20:35

Κορονοϊός: Αύξηση των ημερών σε κατ’ οίκον απομόνωση σε 7, από 3 που ίσχυε μέχρι σήμερα, για όλους όσοι εισέρχονται από τη Μεγάλη Βρετανία αποφάσισε η κυβέρνηση, όπως γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ακολούθως, ο κ. Πέτσας απηύθυνε εκ νέου έκκληση προς τους πολίτες να τηρήσουν τα περιοριστικά μέτρα, καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών, προκειμένου να τιθασευθεί η επιδημιολογική καμπύλη. «Την εβδομάδα που πέρασε είχαμε περαιτέρω μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων, των εισαγωγών στα νοσοκομεία μας και των διασωληνωμένων. Παράλληλα όμως, τόσο σε περιοχές της Δυτικής Αττικής, όσο και στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης, το ιικό φορτίο παραμένει υψηλό» ανέφερε και προσέθεσε:

«Κάνουμε έκκληση, άλλη μια φορά, όχι μόνο στους κατοίκους των επιβαρημένων περιοχών, αλλά στους πολίτες όλης της χώρας να μην χαλαρώσουμε στις γιορτινές μέρες. Όλοι έχουμε κουραστεί από την καραντίνα που μας απομάκρυνε από τους αγαπημένους μας, αλλά δεν πρέπει να αφήσουμε μια συνάντηση λίγων ωρών να απειλήσει τις ζωές μας και να καταστρέψει όλα όσα πετύχαμε τις προηγούμενες εβδομάδες. Ο συγχρωτισμός και οι συναθροίσεις, ιδιαίτερα σε κλειστούς και μη καλά αεριζόμενους χώρους, όπως είναι τα σπίτια μας, μπορεί να γίνουν γιορτή για τον ιό και όχι για μας.

Οι ισορροπίες είναι ιδιαίτερα εύθραυστες και δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για πειραματισμούς, ούτε για λάθη, ούτε για ρίσκο. Θέλουμε μετά τις γιορτές να πάμε μπροστά, όχι να γυρίσουμε πίσω. Θέλουμε καθώς θα ξεκινήσει και ο εμβολιασμός, να κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία. Θέλουμε -και μπορούμε- να τα καταφέρουμε. Ας προσπαθήσουμε να είμαστε με τα ίδια πρόσωπα -το πολύ με άλλη μια οικογένεια- τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Ας μην παίξουμε με τις ζωές μας και τις ζωές των ανθρώπων που αγαπάμε. Ας παίξουμε άμυνα. Πολύ περισσότερο τώρα που έρχεται το εμβόλιο και η ελπίδα δεν είναι ευχή, αλλά ορατή πραγματικότητα».

Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε πως από απόψε εγκαινιάζεται το νέο πρόγραμμα δειγματοληπτικών ελέγχων προκειμένου να υπάρξει καλύτερη παρακολούθηση του δείκτη θετικότητας του κορονοϊού και απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να συμμετέχουν σε αυτό. «Η πανδημία του κορονοϊού μάς έφερε μπροστά σε καταστάσεις που δεν μπορούσαμε να διανοηθούμε λίγους μήνες πριν. Η αντιμετώπισή του επιβάλλει την ομοψυχία όλων μας και την τήρηση των μέτρων που συνιστούν οι ειδικοί. Για αυτό, κάθε ένας και κάθε μία από εμάς μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην κοινή προσπάθεια.

Μια πτυχή αυτής της κοινής προσπάθειας είναι η παρακολούθηση ενός κρίσιμου επιδημιολογικού παράγοντα για τη μέτρηση της διασποράς στην κοινότητα, του δείκτη θετικότητας του κορονοϊού. Η παρακολούθηση του δείκτη θα μας επιτρέπει να έχουμε ακριβή εικόνα για τη μετάδοση του ιού στην κοινότητα. Ο δείκτης θετικότητας προκύπτει από τα τεστ κορονοϊού που γίνονται καθημερινά στη χώρα.

Η συμμετοχή λοιπόν στο τυχαιοποιημένο δείγμα ελέγχων θα βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση, στην προστασία των ευάλωτων αγαπημένων μας στο στενό μας περιβάλλον αλλά και τους ειδικούς να διαμορφώσουν την απαραίτητη εικόνα για τη μετάδοση του κορονοϊού σε όλη τη χώρα με έγκαιρο εντοπισμό της διασποράς. Σε αυτό το πλαίσιο, από σήμερα το βράδυ, μπαίνει σε εφαρμογή ένα νέο πρόγραμμα με στόχο την καθημερινή διενέργεια περίπου 12 χιλιάδων δωρεάν δειγματοληπτικών ελέγχων σε όλη την Επικράτεια.

Για την υλοποίηση του προγράμματος έχει δημιουργηθεί μια νέα πλατφόρμα στη διεύθυνση testing.gov.gr και έχουν καθοριστεί 386 σταθερά σημεία ελέγχου στα οποία συμπεριλαμβάνονται Κέντρα Υγείας, μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων και υγειονομικές μονάδες του ΕΟΔΥ. Στην πλατφόρμα, αυτή, μπορεί κάθε συμπολίτης μας να δηλώσει ενδιαφέρον για test και θα ειδοποιείται για τον τόπο και τον χρόνο που θα το κάνει. Το πρόγραμμα αφορά όλους μας, με εξαίρεση όσους παρουσιάζουν συμπτώματα, οι οποίοι θα πρέπει να έρχονται σε επικοινωνία με τον γιατρό τους για να κάνουν τεστ στα Κέντρα Υγείας και τα Νοσοκομεία».

Για τους εμβολιασμούς

Σε ό,τι αφορά στη στρατηγική για τον εμβολιασμό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέλυσε όλα τα επί μέρους στάδια ενώ υπενθύμισε πως από απόψε θα υπάρχει τακτική ενημέρωση σχετικά με το εμβόλιο από την Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, και τον γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

«Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, για την έγκριση του πρώτου εμβολίου κατά του κορονοϊού- αυτού της Pfizer. Κάθε χώρα θα λαμβάνει τα εμβόλια που της αναλογούν με βάση τον πληθυσμό της και δεν θα υπάρχει καμία απολύτως διαφοροποίηση ως προς τον χρόνο παραλαβής.

Ο πρώτες παρτίδες θα φτάσουν στη χώρα μας στις 26 Δεκεμβρίου και από την επόμενη θα μπορούμε να ξεκινήσουμε τους πρώτους εμβολιασμούς σε νοσοκομεία αναφοράς. Ακολουθώντας τις εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού θα προηγηθούν οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, οι ήρωες -όπως τόνισε ο πρωθυπουργός- οι οποίοι σήκωσαν τόσο μεγάλο βάρος τους τελευταίους μήνες. Θα ακολουθήσουν μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και οι περίπου 2,4 εκατομμύρια συμπολίτες μας άνω των 65, καθώς από αυτές τις ηλικίες προέρχεται το 85% των συνανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή τους από την πανδημία και το 60% των διασωληνωμένων.

Το εγχείρημα είναι τεράστιας έκτασης και πολυπλοκότητας και οι προετοιμασίες συνεχίζονται εντατικά. Έχουν ήδη εξασφαλιστεί οι χώροι σωστής αποθήκευσης του εμβολίου καθώς και οι όροι ασφαλούς και γρήγορης μεταφοράς στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα, που έχουν οργανωθεί σε κάθε γωνιά της χώρας. Για τον συντονισμό του όλου εγχειρήματος, λειτουργεί στο Επιχειρησιακό Κέντρο της Πολιτικής Προστασίας μεγάλη ομάδα στελεχών από τα Υπουργεία Υγείας, Ψηφιακής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη. Και ο στόχος μας είναι να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατόν, όσοι περισσότεροι συμπολίτες μας είναι εφικτό, γεγονός που θα σημάνει την αρχή του τέλους της πανδημίας.

Από σήμερα και κάθε Δευτέρα στις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιείται, στο Υπουργείο Υγείας, τακτική ενημέρωση για την πορεία και τον προγραμματισμό του εμβολιασμού από την ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κα Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Υπουργείου Υγείας κ. Μάριο Θεμιστοκλέους».

Aν τηρήσουμε τα μέτρα δεν θα χρειαστεί παράταση του lockdown

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown, απάντηση πως το πλάνο είναι γνωστό και προβλέπει περιοριστικά μέτρα μέχρι τις 7 Ιανουαρίου. «Μεγάλη σημασία έχει να τηρήσουμε όλοι τα μέτρα. Φαίνεται το επιδημιολογικό φορτίο να πέφτει αργά και ίσως βραδύτερα από ό,τι θα περιμέναμε και θα θέλαμε. Πέφτει ο αριθμός των εισαγωγών και των διασωληνωμένων. Ας φροντίσουμε τη συμπεριφορά μας τις επόμενες περίπου 15 ημέρες να μη θέσουμε σε κίνδυνο αυτή την καλή πορεία. Και ιδίως μέσα στις γιορτές, αν τηρήσουμε τα μέτρα δεν θα χρειαστεί καμία παράταση», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος σε δηλώσεις του κ. Χρυσοχοΐδη είπε ότι αύριο μετά από σύσκεψη για τον σκοπό των ελέγχων θα υπάρξουν ανακοινώσεις. «Δεν πρόκειται για πρόσθετα περιοριστικά μέτρα αλλά για εφαρμογή των υφιστάμενων», ξεκαθάρισε αναφέροντας ότι οι έλεγχοι θα είναι συστηματικοί, κυρίως την παραμονή και ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. «Δεν πρέπει να γιορτάσει ο κορονοϊός αλλά εμείς σε στενό κοινωνικό κύκλο», υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά τα τυχαία δειγματοληπτικά τεστ είπε ότι έχουν σημασία για να γνωρίζουν οι επιδημιολόγοι τη διασπορά στην κοινότητα. Εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή γίνονται τεστ από τον ΕΟΔΥ και όταν κάποιος προσέρχεται με συμπτώματα. «Όσο θα βγαίνουμε από τα περιοριστικά μέτρα, όσο θα προχωρά ο εμβολιασμός και όσο θα αυξάνει ο βαθμός ανοσίας θέλουμε να έχουμε ακριβή εικόνα για τη διασπορά του ιού στην κοινότητα» ανέφερε, ενώ για τη δωρεάν συνταγογράφηση των τεστ είπε ότι δεν υπάρχει στον σχεδιασμό, ότι θα προκαλούσε τεράστια ζήτηση τη στιγμή που δεν υπάρχει τέτοια διαθεσιμότητα και είναι κάτι που δεν ακολουθείται στην ευρωπαϊκή πολιτική σε ευρεία έκταση.

Ερωτηθείς για το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού και αν θα υπάρξει αναπροσαρμογή της στρατηγικής που ακολουθείται, απάντησε πως «μελετάμε τα στοιχεία, οι επιδημιολόγοι ενημερώνονται και αναλόγως θα τοποθετηθούν» με νεότερες εισηγήσεις μετά από σημερινή συνεδρίασή τους.

Ο κ. Πέτσας ρωτήθηκε αν έχει εντοπιστεί και στη χώρα μας το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού. «Δεν είμαι ενήμερος για κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή. Οι ειδικοί εξετάζουν τα στοιχεία», απάντησε.

Σε ό,τι αφορά τα περί παράτασης του lockdown μέχρι τις 21 Ιανουαρίου, επισήμανε πως είναι άλλο η εισήγηση της επιτροπής και άλλο οι μεμονωμένες απόψεις των ειδικών. «Τα μέτρα ισχύουν μέχρι τις 7 Ιανουαρίου και οι εισηγήσεις γίνονται από την επιτροπή», τόνισε.

Ερωτηθείς αν θα ληφθούν αυστηρότερα μέτρα την Πρωτοχρονιά αν δεν τηρηθούν τα υφιστάμενα τα Χριστούγεννα, απάντησε μονολεκτικά «φυσικά».

Για την εικόνα στις περιοχές που έχει επιβληθεί αυστηρότερο lockdown είπε ότι φαίνεται να είμαστε σε καλό δρόμο «σε περιοχές της Δυτικής Αττικής». Για την Κοζάνη, σημείωσε ότι θα χρειαστεί να δούμε σε μερικές ημέρες πώς θα κινηθούν τα στοιχεία.

Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, μετά από σχετική ερώτηση, υπενθύμισε ότι στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον περιφερειάρχη και τον δήμαρχο δεν υπήρχε καμία εισήγηση για lckdown και πως όλες οι αποφάσεις έχουν παρθεί μετά από τη σύμφωνη γνώμη των ειδικών.

Για το ενδεχόμενο αγοράς από τη χώρα περαιτέρω εμβολίων απευθείας από κάποια εταιρεία, είπε ότι αυτή τη στιγμή κινούμαστε σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Επίσης, συγκρίνοντας τις εικόνες στο κέντρο της Αθήνας με εκείνες σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είπε ότι έχουμε επιδείξει υπεύθυνη συμπεριφορά και επανέλαβε ότι ανησυχία υπάρχει για να αποφευχθούν ο συνωστισμός και οι συναθροίσεις την παραμονή και ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

«Είναι κρίσιμο να αφήσουμε έξω από το σπίτι μας τον κορονοϊό και γι'αυτό δίνουμε έμφαση στο στενό κοινωνικό κύκλο στις γιορτές», σημείωσε.

Ανέφερε επιπλέον ότι ο πρωθυπουργός θα εμβολιαστεί την πρώτη ημέρα και για τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης θα υπάρξει ενημέρωση.

Όσο για τους ανθρώπους άνω των 65 ετών που δεν μπορούν να μετακινηθούν, είπε ότι υπάρχουν αρκετές κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ που θα αναλάβουν αυτό τον ρόλο.

Για τα τεστ σε εργασιακούς χώρους ο κ. Πέτσας ανέφερε συγκεκριμένα στοιχεία και τόνισε πως «γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται και στους χώρους εργασίας και παντού για να έχουμε την καλύτερη δυνατή εικόνα».

Κορονοϊός - Σχέδιο «Ελευθερία»: Ποιοί και πότε θα εμβολιαστούν πρώτοι  • Ακολουθείστε το iPaidia στο Google News

    Tελευταίες Ειδήσεις για την Παιδεία και την εργασία στο ipaidia.gr    • ideascentral

      europalso

    Enter your email address: