Ευρεία βάση φαίνεται να έχει η ανάπτυξη που καταγράφει η παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ.

Προειδοποίησε ωστόσο ότι το τοπίο μεταβάλλεται με ταχύτητα, κρίνοντας πως υπάρχουν αυξημένοι κίνδυνοι εξαιτίας διενέξεων για εμπορικά ζητήματα, της εξομάλυνσης της νομισματικής πολιτικής και των τεχνολογικών αλλαγών.

Σε ομιλία της κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του ΔΝΤ στην Τζακάρτα, η οποία οργανώθηκε εντός των ορίων της προετοιμασίας για την ετήσια σύνοδό του, στο Μπαλί, τον Οκτώβριο, η Λαγκάρντ ανέφερε πως το Ταμείο αναμένει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα ανέλθει σε 3,9% το 2018 και το 2019. Η πρόβλεψη παραμένει αμετάβλητη από τον Ιανουάριο και αυξημένη από το 3,7% του 2017.

Η Λαγκάρντ κατέγραψε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, πως οι χώρες του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας ASEAN προετοιμάζονται για τα υψηλότερα επιτόκια που θα οριστούν στις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες, όπως αυτή των ΗΠΑ κι αυτές της Ευρώπης, ωστόσο κάλεσε τους αξιωματούχους και όσους χαράσσουν πολιτική να επαγρυπνούν για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι μεταβολές της νομισματικής πολιτικής στη χρηματοοικονομική σταθερότητα και στις ροές κεφαλαίων.

«Ξέρουμε ότι αυτή (η άνοδος των επιτοκίων) θα έχει δευτερογενείς επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο. Γνωρίζαμε εδώ και καιρό ότι θα ερχόταν», ανέφερε η Λαγκάρντ, ωστόσο «παραμένει αβέβαιο το πώς θα επηρεάσει αυτή η μετάβαση άλλες χώρες, τις εταιρείες, τις θέσεις εργασίας, τα εισοδήματα».

Οι χώρες του ASEAN πρέπει να ενστερνιστούν νέα μοντέλα ανάπτυξης, τα οποία δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην εσωτερική ζήτηση, το περιφερειακό εμπόριο και τη διαφοροποίηση των πηγών προσόδων και να προετοιμαστούν για τις αλλαγές που θα φέρουν οι αυτοματισμοί στα εργοστάσια, η τεχνητή νοημοσύνη, η βιοτεχνολογία, οι νέες τεχνολογίες στον χρηματοπιστωτικό τομέα, ή τα ψηφιακά νομίσματα.

Παρότι αυτές οι αλλαγές μπορεί να εξαλείψουν ορισμένες θέσεις εργασίας, είναι σημαντικό οι χώρες να εντείνουν τις προσπάθειές τους να μετεκπαιδεύσουν εργαζόμενους ώστε να είναι σε καλύτερη θέση για να αξιοποιήσουν τις τεχνολογίες, έκρινε η Λαγκάρντ.

«Πολλές θέσεις εργασίας θα επηρεαστούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Κάποιες θα χαθούν, πολλές περισσότερες θα επηρεαστούν εξαιτίας των αυτοματισμών. Πρέπει λοιπόν να στοχαστούμε για το μέλλον της απασχόλησης», επισήμανε η Κριστίν Λαγκάρντ και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει μία και μόνη ορθή προσέγγιση και πολλές κυβερνήσεις θα χρειαστεί να χαράξουν τον δικό τους δρόμο.