Ανοίγει η ν, έναντι του κορονοϊού την Παρασκευή 11/11.

Η σύσταση αφορά βρέφη και παιδιά με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα ή ανοσοκαταστολή.

Η χώρα μας έχει . Οι δόσεις των εμβολίων για τα μικρά παιδιά είναι μικρότερες. Tο εμβόλιο της Pfizer χορηγείται σε τρεις δόσεις των 3 μικρογραμμαρίων η κάθε μία. Οι πρώτες δύο δόσεις συνιστάται να χορηγούνται με διαφορά τριών εβδομάδων και η τρίτη, το νωρίτερο 8 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση, σύμφωνα με τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Ενισχυτικές δόσεις δεν έχουν εγκριθεί για αυτές τις ηλικίες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η πλατφόρμα για όλους τους δικαιούχους θα ανοίξει τις πρωινές ώρες αύριο, Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022, για τον προγραμματισμό ραντεβού και οι πρώτοι εμβολιασμοί με τα εμβόλια αυτά, θα ξεκινήσουν από την επόμενη εβδομάδα.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έλαβε υπόψη τα τρέχοντα επιδημιολογικά και λοιπά επιστημονικά δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία ο κίνδυνος σοβαρής νόσου Covid-19 σε υγιή παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 4 ετών είναι χαμηλός. Δεδομένου ότι στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα η πιθανότητα νοσηλείας και επιπλοκών λόγω νόσου Covid-19 είναι μεγαλύτερη σε παιδιά με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα ή ανοσοκαταστολή, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει τον εμβολιασμό έναντι του κορονοϊού παιδιών ηλικίας 6 μηνών έως 4 ετών με υποκείμενα νοσήματα ή ανοσοκαταστολή. Επιπλέον, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο όποιος κίνδυνος σε τυχόν νέο επιδημικό κύμα από την παρούσα ή από νέες παραλλαγές του ιού, παρέχεται η δυνατότητα εμβολιασμού σε υγιή παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας μετά από σύμφωνη ιατρική γνώμη.