: Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, αναφέρηκε στα ενεργά κρούσματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή.

Συγκεκριμένα η κ. Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στον δείκτη θετικότητας ο οποίος παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, καθώς βρίσκεται περίπου στο 2,3% ενώ εξήγησε πως υπάρχει μείωση της διασποράς του ιού με σταθερό ρυθμό. Μάλιστα, έκανε αναφορά στα στοιχεία που δημοσίευσε την Πέμπτη ο ECDC.

Σύμφωνα με όσα σχολίασε, στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 9.500 ενεργά , ενώ 1.700 είναι οι ασθενείς που νοσηλεύονται λόγω κορονοϊού. Η κ. Παπαευαγγέλου εξήγησε πως με βάση τα στοιχεία υπολογίζεται ότι είναι πιθανό στο τέλος του Ιουνίου ο αριθμός των διασωληνωμένων να πέσει κάτω από τους 200.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, υπογράμμισε πως το 98% των ανθρώπων που πέθαναν από τον κορονοϊό την τελευταία εβδομάδα ήταν ανεμβολίαστοι, ενώ το ίδιο ισχύει και για το 92% όσων χρειάστηκαν νοσηλεία.

Παράλληλα, επεσήμανε πως παρά τη βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων τα μέτρα θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά, καθώς ένα τέταρτο κύμα είναι πολύ πιθανό να «χτυπήσει» την Ευρώπη, κατ’ επέκταση και την Ελλάδα, μετά το τέλος του καλοκαιριού.

H επιτροπή εξετάζει και μέτρα ώστε να προληφθούν εξάρσεις τις πανδημίας, όπως καθημερινή παρακολούθηση επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, πρωτόκολλα για την απομόνωση κρουσμάτων. Ιδιαίτερα μέτρα λαμβάνονται για τις μετακινήσεις τουριστών, τους επόμενους μήνες. Ο βασικός μας στόχος είναι να περιορίσουμε την διασπορά του ιού και να αυξήσουμε το τείχος ανοσίας με τον , κατέληξε.