Για την πορεία της πανδημίας του και τη σημασία του εμβολιασμού μίλησε το πρωί της Παρασκευής η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.

Η κ. Παγώνη σημείωσε για ακόμη μια φορά ότι είναι πολύ σημαντικό να εμβολιαστούμε προκειμένου να προστατευτούμε από τον κορονοϊό. «Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι αν δεν εμβολιαστεί υπάρχουν αυτή την στιγμή η Δέλτα έχει αύξηση μεταδοτικότητας από 50-70% που σημαίνει ότι χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή», υπογράμμισε.

Και πρόσθεσε: «99,9% για να μην πω 100% όσοι έχουν εμβολιαστεί δεν έχουν μπει μέχρι σήμερα σε ΜΕΘ. Μπορεί κάποιος να νονήσει, υπάρχει ένα παράθυρο 10%. Γιατί να νοσήσει από κάποιον που δεν έχει εμβολιαστεί; Γιατί να νοσήσουμε;». Τόνισε δε ότι «δεν υπάρχουν δικαιολογίες για να μην πάμε για εμβολιασμό. Πριν ξεκινήσουν για διακοπές πρέπει να πάνε για εμβολιασμό. Η νόσος είναι εδώ, οι μεταλλάξεις είναι εδώ, δεν πρέπει να γυρίσουμε πίσω. Δεν πρέπει να φοβάται ο κόσμος, τα εμβόλια είναι ασφαλή».

Σχολιάζοντας τις αμφιβολίες του κόσμου και ιδίως των νέων παιδιών ως προς τον εμβολιασμό, η κ. Παγώνη, ανέφερε πως: «τα παιδιά είναι έτσι επειδή λέγαμε από την αρχή ότι και να νοσήσουν οι νέοι δεν θα έχουν σοβαρά συμπτώματα». Συμφώνησε μάλιστα και στη θέση ότι η άρνηση εμβολιασμού πέρασε και ως αντισυστημική στάση.

Αναφερόμενη στην στάση της εκκλησίας, είπε ότι πρέπει να είναι βοηθητική, ενώ σχολίασε επίσης ότι «ο Παύλος Πολάκης νομίζω ότι αυτό που έκανε ήταν μια αντίδραση, ο συνάδελφος Πολάκης νομίζω πρέπει ήδη να έχει πάει να εμβολιαστεί».

Η κ. Παγώνη ενημέρωσε ότι το «92,3% των νοσοκομειακών γιατρών είναι δεν νομίζω ότι θα υπάρχει πρόβλημα με τους νοσοκομειακούς». «Οι προσωπικές απόψεις των γιατρών δεν ενδιαφέρουν τον κόσμο, οι επιστημονικές απόψεις ενδιαφέρουν.», σχολίασε αναφορικά σε γιατρούς που μιλούν με δισταγμό απέναντι στα εμβόλια.

«Από τα στοιχεία που έχουμε ως τώρα στα χέρια μας, η τεχνική του εμβολίου είναι τέτοια που δεν θα δημιουργήσει προβλήματα, μπορούν όλοι να κάνουν το εμβόλιο», τόνισε. «Αν δεν πιάσουμε το 80% τα πράγματα από Οκτώβρη δεν θα πάνε καλά» είπε χαρακτηριστικά.