Κορονοϊός: Δεν υπάρχει φάρμακο – Η μοναδική λύση είναι το εμβόλιο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔28/12/2020 - 16:15 | Author: Newsroom Ipaidia
Τελευταία τροποποίηση στις 28/12/2020 - 16:20

Κορονοϊός: Ο καθηγητής πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος με αφορμή τους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού που ξεκίνησαν μιλά για το εμβόλιο παρουσιάζοντας αυτό ως μοναδική λύση υπογραμμίζοντας ότι μόνο με εμβόλια μπορούν να αντιμετωπιστούν τα λοιμώδη νοσήματα.

Ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι το θέμα της επιδημίας δεν έχει λήξει ακόμα και θα πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή αλλά και να επιδείξουμε ιδιαίτερη προσοχή.

Απαντώντας στους συνωμοσιολόγους που αμφισβητούν το εμβόλιο σχολίασε: «Το να πιστεύουμε ότι κάποιοι στήνουν μια ολόκληρη επιχείρηση να ξεγελάσουν τον ελληνικό λαό και να εμβολιάζονται με ψεύτικα εμβόλια με ξεπερνά».

Σχολιάζοντας αν υπάρχει κάποιο φάρμακο αυτή τη στιγμή έναντι του κορονοϊού απάντησε: «Δεν υπάρχει φάρμακο. Υπάρχουν κάποια μονοκλωνικά αντισώματα που μπορούμε να χορηγήσουμε σε ανθρώπους όταν κολλήσουν τον ιό και μειώνουν στις 7 και στις 11 ημέρες το ποσό του ιού που κάποιος έχει στο αναπνευστικό του. Δεν λέω ότι είναι φάρμακα άχρηστα, αλλά είναι φάρμακα των οποίων η διαθεσιμότητα είναι ελάχιστη. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 26 εκατ. ενεργά κρούσματα. Του χρόνου δεν θα μπορούμε να πάρουμε πολλές παραπάνω δόσεις και τα φάρμακα αυτά δεν είναι επαρκή. Η μοναδική λύση είναι το εμβόλιο, είναι η μόνη λύση που υπάρχει για τα λοιμώδη νοσήματα. Η επιστήμη βοήθησε να λυθεί το πρόβλημα πολύ νωρίτερα από ότι ελπίζαμε»

Γιατί πρέπει να γίνουν δύο δόσεις του εμβολίου

Aναφερόμενος στο λόγο για τον οποίο πρέπει να γίνουν δύο δόσεις ο καθηγητής σημείωσε: «Πρέπει να γίνουν δύο δόσεις, γιατί η δεύτερη δόση είναι η "αναμνηστική" που εξασφαλίζει τη μάξιμουμ ανοσολογική απόκριση στον οργανισμό. Η πρώτη δόση προσφέρει μερική προστασία και πρακτικά έναν μήνα μετά την πρώτη δόση φτάνουμε στο 95%. Η ανοσία σίγουρα θα κρατάει για έναν χρόνο, αλλά δεν γνωρίζουμε αν θα χρειάζεται να κάνουμε κάθε χρόνο το εμβόλιο ή ανά δύο χρόνια, καθώς ακόμη δεν υπάρχουν μακροχρόνιες μελέτες» σύμφωνα με τον καθηγητή.

Ποιό είναι το «καλύτερο» εμβόλιο

Aπαντώντας στο ερώτημα ποιο εμβόλιο πρέπει να κάνουμε ο καθηγητής εξήγησε ότι το εμβόλιο της Pfizer και της Μοderna είναι τελείως όμοια. Το εμβόλιο της Astrazeneca είναι διαφορετικό και μοιάζει με το Sputnik-v. Aποτελείται από DNA ιού που μολύνει τον χιμπατζή και δίνει γενετικό υλικό του ιού που φτιάχνει RNA στον οργανισμό μας, ενώ τα άλλα δύο έχουν RNA, το οποίο δεν ενσωματώνεται στο γενετικό μας υλικό, αλλά δημιουργεί πρωτεΐνη στον οργανισμό μας, η οποία παράγει αντισώματα για περισσότερες περιοχές. «Μέχρι τώρα τα εμβόλια έχουν εντυπωσιακά καλή αποτελεσματικότητα, από 90-95%. Δεν υπάρχουν ακόμη συγκριτικές μελέτες για να δούμε ποιο είναι το καλύτερο εμβόλιο» υπογράμμισε ο καθηγητής.

Όσον αφορά στην τιμή ενός εμβολίου, ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι το πρόβλημα του κόσμου είναι να βρεθεί επαρκής ποσότητα εμβολίων, καθώς η τιμή εξαρτάται κατά πολύ από το ποιος χρηματοδότησε την έρευνα κάθε εταιρείας. «Μήνα με το μήνα θα αυξάνεται η δυνατότητα μας να εμβολιάζουμε τον κόσμο και η ελπίδα μας είναι μέχρι το καλοκαίρι να έχουμε εμβολιάσει το επαρκές ποσοστό πληθυσμού ώστε να αποκτήσουμε τη λεγόμενη ανοσία αγέλης» σημείωσε και επανέλαβε ότι η έλευση του εμβολίου δεν σημαίνει ότι έχουμε τελειώσει με τον ιό, για αυτό και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ειδικά τους δύο επόμενους μήνες.

Εμβόλιο: 12,5 εκατομμύρια δόσεις αναμένει η ΕΕ μέχρι το τέλος του χρόνου  • Ακολουθείστε το iPaidia στο Google News

    Tελευταίες Ειδήσεις για την Παιδεία και την εργασία στο ipaidia.gr    • ideascentral

      europalso

    Enter your email address: