H EKT δίνει τη «σκυτάλη» στο Eurogroup

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔14/03/2020 - 09:46 | Author: Newsroom Ipaidia

Μετά τις  αποφάσεις της ΕΚΤ, έρχεται η «ώρα» των υπουργών Οικονομικών των κρατών-μελών της Ε.Ε. στη συνεδρίαση της Δευτέρας 16 Μαρτίου για να πάρουν αποφάσεις γύρω από τα μέτρα, δημοσιονομικού χαρακτήρα, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην οικονομία από την ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού.

Στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου, η οποία πραγματοποιείται μετά το πέρας της συνεδρίασης του διοικητικού συμβούλιου της ΕΚΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ δεν έκρυψε την ανησυχία της για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την ευρωπαϊκή οικονομία.

«Η εξάπλωση του κορωνοϊού αποτελεί ένα μεγάλο σοκ για τις προοπτικές της ανάπτυξης της παγκόσμιας και κατ’ επέκταση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Απαιτείται φιλόδοξη και συντονισμένη, δημοσιονομικού χαρακτήρα, απάντηση στην κρίση του βιώνουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι επιτελείς των υπουργών Οικονομικών, το λεγόμενο EuroWorkingGroup, θα έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, μια ακόμα «συνάντηση» μέσω τηλεδιάσκεψης ώστε να καθοριστούν μερικές ακόμα λεπτομέρειες ενόψει της συνεδρίασης της ερχόμενης Δευτέρας. Μια συνεδρίαση στην οποία η Ελλάδα θα θέσει τα δικά της αιτήματα λόγω των οικονομικών αναγκών που προκύπτουν από την εξάπλωση του ιού. Η ελληνική πρόταση θα εστιάζει στην… ευελιξία.

Ευελιξία: στους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων, στην εξαίρεση συγκεκριμένων δαπανών από τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην λήψη μέτρων στήριξης, αρχικά στο σύστημα υγείας, στην παροχή ρευστότητας σε επιχειρήσεις και στη διατήρηση των θέσεων εργασίας λόγω των μέτρων που λαμβάνονται λόγω του κορωνοϊού. Μέτρα τα οποία θα πάρουν την τελική τους μορφή μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Μέτρα ενίσχυσης ρευστότητας από την ΕΚΤ

«Τα μέτρα που έλαβε η ΕΚΤ θα στηρίξουν τη ρευστότητα στην ευρωπαϊκή οικονομία, ενισχύοντας τη χρηματοδότηση για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και τράπεζες» δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ μετά το τέλος της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου.

Όπως τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ, η πορεία του ευρώ δεν αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τη λήψη αποφάσεων στους κόλπους της ΕΚΤ.

Ειδικότερα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων,

  • αύξηση της χρηματοδότησης των πιστωτικών ιδρυμάτων με μακροπρόθεσμα κεφάλαια μειώνοντας ταυτόχρονα τα επιτόκια για τα δάνεια αυτά
  • πρόσθετες αγορές περιουσιακών στοιχείων ύψους 120 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2020, σε συνδυασμό με τις αγορές του υφιστάμενου προγράμματος ΑPP
  • αναβολή των stress-test του 2020

Όσον αφορά την εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη, προχώρησε στην προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεων της στο 0,8% για φέτος (από 1,1%) και στο 1,3% το 2021. Ωστόσο, η πρόεδρος της ΕΚΤ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι οι προβλέψεις αυτές είναι πλέον ξεπερασμένες καθώς δεν ενσωματώνουν τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από το μέτωπο της πανδημίας.

Λίγη ώρα μετά και τις αποφάσεις της ΕΚΤ, το οικονομικό επιτελείο είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και τις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων. Στη συνάντηση συζητήθηκε η τρέχουσα κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, αποτιμώντας παράλληλα και αποφάσεις της ΕΚΤ αλλά και οι δυνατότητες των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία.

 

  • ideascentral

    europalso

Enter your email address: