: Την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου και με τη διαδικασία που έγινε η πρώτη δόση (ραντεβού με χρήση ΑΜΚΑ) θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις κατηγορίες εκείνες στις οποίες θα πραγματοποιηθεί με τρίτη δόση κατά του στην Ελλάδα όπως ανακοίνωσαν η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου  «η χορήγηση αναμνηστικής δόσης , η τρίτη δόση όπως λέγεται, στοχεύει καταρχάς στη «θωράκιση» των ατόμων που λόγω νόσου ή θεραπείας δεν μπόρεσαν να έχουν ικανοποιητική αντισωματική ανταπόκριση μετά από τους βασικούς εμβολιασμούς και παραμένουν ευάλωτοι στη λοίμωξη».

Ο άλλος στόχος της τρίτης δόσης, είπε η κυρία Θεοδωρίδου, είναι η υπενθύμιση στο ανοσιακό σύστημα, η επανενεργοποίηση της ανοσοανταπόκρισης, ούτως ώστε να δημιουργηθούν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων και να αναπληρώσουν τη μείωση που έχει παρατηρηθεί με τις μελέτες των αντισωμάτων με την πάροδο του χρόνου.

«Είναι ένα γεγονός που βοηθάει στο να μην είναι εκτεθειμένοι σε κίνδυνο, άτομα τα οποία λόγω αδυναμίας χάνουν γρήγορα τα αντισώματά τους λόγω ηλικίας, ή άτομα που κινούνται σε χώρους εργασιακούς με αυξημένη έκθεση ή διαβιούν σε τόπους με αυξημένη έκθεση» συμπλήρωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Όπως διευκρίνισε η τρίτη δόση των εμβολίων θα είναι mRNA για τα άτομα που έχουν λάβει δυο δόσεις mRNA βασικού εμβολιασμού και μια δόση mRNA εμβόλιο σε άτομα που έχουνε λάβει ως βασικό σχήμα εμβολιασμού δυο δόσεις εμβολίου Astra Zeneca ή μια δόση εμβολίου Johnson & Johnson ενώ και για τις δύο περιπτώσεις η αναμνηστική δόση θα χορηγείται τέσσερις εβδομάδες μετά την δεύτερη δόση.

Οι ομάδες ασθενών υψηλού κινδύνου για τις οποίες αποφασίστηκε η τρίτη δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού είναι:

άτομα με μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων.
άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση.
άτομα με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτονεακήκάθαρση.
άτομα με καρκίνο υπό αγωγή.

Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία και στην θεραπεία περιλαμβάνεται η χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλου τύπου θεραπεία.
Αιματολογικός καρκίνος κατά την τελευταία πενταετία.

άτομα σε ανοσοκαταστολή στα οποία συμπεριλαμβάνονται ασθενείς με αντιφλεγμονώδη, αυτοάνοσα νοσήματα ή άλλα νοσήματα με ανοσοκαταστολή, που λαμβάνουν ειδικές ανοσοτροποποιητικές θεραπείες, όπως και άτομα με πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες ή άτομα με HIV λοίμωξη τα οποία έχουν CD4 κάτω από 200

Η Μαρία Θεοδωρίδου, πάντως, υπενθύμισε ότι «η χορήγηση της τρίτης δόσης δεν πρέπει να αποπροσανατολίζει από τον κύριο στόχο που είναι ποιος; Ο βασικός εμβολιασμός όλων».