Πιο αναλυτικά, η επόμενη κίνηση της ΕΚΤ ενδέχεται να είναι μια λιγότερο επιθετική αύξηση των επιτοκίων, πιθανώς κατά 50 μονάδες βάσης, στη συνεδρίαση του επόμενου μήνα. Αυτό εκτιμούν πηγές προσκείμενες στις σχετικές συνομιλίες που μίλησαν στο Bloomberg σε καθεστώς ανωνυμίας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν, φαίνεται πως στους κόλπους της τράπεζας εξανεμίζεται η διάθεση για μία ακόμη επιθετική αύξηση κατά 75 μ.β. και αν δεν μεσολαβήσει κάποιος αιφνιδιασμός στο μέτωπο του πληθωρισμού, μια απροσδόκητη νέα επιτάχυνση των τιμών, τείνει να διαμορφωθεί συναίνεση για μια ηπιότερη προσέγγιση. Ανάμεσα στις αιτίες που επικαλούνται οι ανώνυμες πηγές αλλά και τα ίδια τα στελέχη της ΕΚΤ είναι ο εντεινόμενος κίνδυνος της ύφεσης και η πιθανότητα αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων.

Παράλληλα, όμως, επικαλούνται και το γεγονός ότι με μια αύξηση κατά 50 μ.β. τα επιτόκια του ευρώ θα έχουν φθάσει στο επίπεδο του 2% που θεωρείται ουδέτερο, δηλαδή το επίπεδο που ούτε τονώνει ούτε περιορίζει την οικονομική ανάπτυξη.

Ηδη ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Βιλερουά ντε Γκαλό, έχει προβλέψει από τις αρχές της εβδομάδας ότι η ΕΚΤ θα επιλέξει να αυξήσει τα επιτόκια στο επίπεδο των «κανονικών επιτοκίων», δηλαδή περίπου 2%, που υποδηλώνει μια αύξηση κατά 50 μ.β. Είναι άλλωστε σημαντικό ότι ενώ επικρατεί στην αγορά η προσδοκία πως η επόμενη κίνηση θα είναι μια αύξηση κατά 50 μ.β., τα γνωστά «γεράκια» της τράπεζας δεν έχουν προσπαθήσει να διαψεύσουν τις εντυπώσεις.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αυστρίας, Ρόμπερτ Χόλτζμαν, που είναι γνωστός υποστηρικτής τής επιθετικά περιοριστικής νομισματικής πολιτικής, δεν έχει επιδιώξει να εκφραστεί δημοσίως τελευταία και να αναφερθεί στην κλίμακα της επόμενης αύξησης. Ομοίως και ο Γερμανός ομόλογός του Γιόακιμ Νάγκελ, ίσως το σκληρότερο «γεράκι» στην ΕΚΤ. Επίσης, οι ομόλογοί τους της Εσθονίας και της Λετονίας, δηλαδή των χωρών της Βαλτικής που έχουν πληγεί από ιλιγγιώδεις ανόδους του πληθωρισμού της τάξεως έως και του 30%, έχουν μιλήσει για 50 και για 75 μ.β., αντιστοίχως, ως πιθανότερες κινήσεις της τράπεζας. Εχουν αποφύγει, ωστόσο, να εκφράσουν οι ίδιοι την προτίμησή τους.

Οπως πάντως επισημαίνει το Bloomberg, μας χωρίζουν ακόμη τέσσερις εβδομάδες από τις 15 Δεκεμβρίου και την επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, που σημαίνει πως τα στελέχη της έχουν ακόμη άφθονο χρόνο για να εξετάσουν τα δεδομένα και να αποφασίσουν. Οπως τονίζει ο Τζέιμι Ρας, οικονομολόγος του Bloomberg, το Δ.Σ. της τράπεζας μάλλον είναι απρόθυμο για άλλη μία αύξηση επιτοκίων κατά 75 μ.β., επειδή η οικονομία επιβραδύνεται ραγδαία, ενώ ο πληθωρισμός φαίνεται να φθάνει στο υψηλότερο επίπεδό του στα τέλη του χρόνου και στη συνέχεια να υποχωρεί.

Οπως τόνισε στο Bloomberg ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λούις ντε Γκίντος, η επόμενη ενημέρωση για τον πληθωρισμό θα είναι στις 30 Νοεμβρίου και τα στοιχεία θα είναι καίριας σημασίας για την απόφαση της τράπεζας ως ενδείξεις για την πορεία των τιμών. Ο Ντε Γκίντος έχει προειδοποιήσει πως ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2023. Το ποσοστό του 10,7% στο οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης είναι το υψηλότερο στην ιστορία του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.