Βάσεις 2017: Εκτίναξη σε δημοφιλείς σχολές – Ποιές θα πέσουν έως και 500 μόρια

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔18/07/2017 - 10:42 | Author: Newsroom Ipaidia

: Οι λιγότεροι αριστούχοι και το γεγονός ότι οι περισσότεροι υποψήφιοι έγραψαν κάτω από τα 10.000 μόρια έχουν φέρει τα πάνω κάτω στις για τις φετεινές .

Κάτω από τη βάση βρέθηκε και το 50% όσων εξετάστηκαν στα μαθήματα της Ομάδας Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, χωρίς να προσπαθήσουν να ανοίξουν και δεύτερο επιστημονικό πεδίο. Πέρυσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 43%. Ήταν και η αυξημένη όμως δυσκολία των Μαθηματικών και των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας που οδήγησε περισσότερους υποψηφίους σε επιδόσεις κάτω των 10.000 μορίων.

Οι αριστούχοι υποψήφιοι για τις σχολές του 5ου επιστημονικού πεδίου (Πληροφορική, Οικονομικά, Διοίκηση) έφτασαν  μόλις στο 0,6%.

Ειδκοί εκτμούν ότι οι υψηλές σχολές θα πέσουν εως και 500 μόρια, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε πτώση 1.000  σε του πεδίου αυτού με μικρότερη βάση.

Επίσης, τα Ναυτιλιακά ίσως να μην επηρεαστούν από την λόγω των επιδόσεων στα Αγγλικά, που απαιτούνται, ως ειδικό μάθημα, για τις σχολές αυτές.

Τι γίνεται στις Νομικές σχολές

Εδώ, από 18.000 – 20.000 μόρια έγραψε μόλις το 4% των υποψηφίων για τις Νομικές Σχολές, τις Φιλολογίες, τα τμήματα Ψυχολογίας και τα τμήματα Δημοσιογραφίας. Και μπορεί η διαφορά να μην είναι μεγάλη σε σχέση με πέρυσι, αλλά η μείωση του αριθμού των εισακτέων θα οδηγήσει σε μικρή άνοδο τις υψηλόβαθμες σχολές.

Τι γινεται στις Πολυτεχνικές Σχολές

Εδώ οι 23.062 υποψήφιοι που ήθελαν Πολυτεχνικές Σχολές, μόλις το 4% έγραψε άριστα, σε σχέση με το 6% του 2016. Εδώ εκτιμάται ότι οι υψηλόβαθμες σχολές θα χάσουν περίπου 200 μόρια, ενώ σχολές του 2ου πεδίου με θα υποχωρήσουν φέτος ώς και 500 μόρια.

Οι Αρχιτεκτονικές, δεν θα υποχωρήσουν αφού φέτος στο Ελεύθερο Σχέδιο διπλασιάστηκαν οι αριστούχοι.

Τι γίνεται στις Ιατρικές Σχολές

Μεταξύ των 16.000 υποψηφίων που στοχεύουν στις Ιατρικές Σχολές φέτος το 15% έγραψε άριστα, σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό που πέρυσι ήταν 19%. Εδώ, η μείωση των θέσεων των εισακτέων δεν αναμένεται να παρασύρει χαμηλότερα τις . Κάτω από τη βάση, έγραψε το 25% όσων στοχεύουν στις σχολές των Επιστημών Υγείας.

Για όσους, αντίστοιχα, στόχευσαν στις Επιστήμες Υγείας από τις Ανθρωπιστικές Σπουδές ή τις Σπουδές Οικονομίας και Πληροφορικής, άριστα δεν έγραψε φέτος κανείς.

Κάτω από τη βάση, έγραψε το 57% των υποψηφίων των Ανθρωπιστικών Σπουδών και το 74% εκείνων των Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής.

Η Ιατρική αναμένεται να ανέβει ελαφρώς σε σχέση με πέρυσι, στην Αθήνα, όπου έφτασε τα 19.063 μόρια. Η Ιατρική της Θεσσαλονίκης βρέθηκε στα 18.964 μόρια, δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί.

Δεν φαίνεται να αλλάζουν πολλά στις βάσεις στις σχολές Οδοντιατρικής, Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής και Βιολογίας.

Μικρή μείωση ίσως καταγραφεί σε δημοφιλή τμήματα των ΤΕΙ, που βρίσκονται στο 3ο επιστημονικό πεδίο.

Τα Παιδαγωγικά

Για τα Παιδαγωγικά, φέτος άριστα έγραψαν 29 υποψήφιοι από τις Ανθρωπιστικές Σπουδές, 5 υποψήφιοι από τις Θετικές Σπουδές και κανείς υποψήφιος από τις Σπουδές Οικονομίας και Πληροφορικής. Κάτω από τη βάση για τις ίδιες σχολές έγραψε το 48%, το 45% και το 44% των υποψηφίων, αντίστοιχα, από κάθε Ομάδα Προσανατολισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση του αριθμού των υποψηφίων και από τις τρεις Ομάδες Προσανατολισμού που επέλεξαν είτε Ιστορία Γενικής Παιδείας (από Θετικές Σπουδές και Σπουδές Οικονομίας και Πληροφορικής) είτε Μαθηματικά Γενικής Παιδείας προκειμένου να διεκδικήσουν μια θέση στις Παιδαγωγικές Σχολές του 4ου επιστημονικού πεδίου, ήταν θεαματική. Η άνοδος που θα δουν οι υποψήφιοι, ειδικά για τα τμήματα της επαρχίας, θα αγγίξει και τα 1.000 .

Εντωμεταξύ, την σήμερα, Τρίτη 18/07/2017, λήγει η προθεσμία υποβολής των των υποψηφίων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μετά την παράταση που δόθηκε την περασμένη Παρασκευή από το υπουργείο Παιδείας.

Έτσι, θα πρέπει οι υποψήφιοι να οριστικοποιήσουν τα δελτία τους, ΕΔΩ.  Μάλιστα, για την υποστήριξη των υποψηφίων κατά την υποβολή των , όλα τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ θα λειτουργήσουν αύριο κατά τις ώρες λειτουργίας σχολείων.

Βάσεις 2017: Πώς θα κινηθούν οι βάσεις ανά επιστημονικό πεδίο – Λίγοι οι αριστούχοι

Βάσεις 2017: Σε ποιές σχολές έρχεται πτώση από 800 έως 2.000 μόρια

Loading...


  • europalso   ideascentral