Σχολεία: Πόσοι μαθητές επέστρεψαν – Έδειξαν ατομική ευθύνη και τήρησαν τα μέτρα

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔12/05/2020 - 11:44 | Author: Newsroom Ipaidia

: Ομαλά κύλησε η πρώτη ημέρα της επιστροφής των μαθητών στα , τα οποία είχαν διακόψει την λειτουργία τους τον Μάρτιο, στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων για τη διασπορά του κορονοϊού.

Καθηγήτρια Επιδημιολογίας: Θα ήθελα να δω μάσκες στα σχολεία

Χθες, Δευτέρα 11 Μαΐου, οι μαθητές της Γ' Λυκείου, που επέστρεψαν πρώτοι στα θρανία, βίωσαν μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Αντισηπτικά στις εισόδους των κτηρίων και ενημερωτικά φυλλάδια. Διαφορετική διαρρύθμιση στις αίθουσες για την τήρηση των αποστάσεων και λιγότεροι μαθητές, ακόμα και θερμομετρήσεις κατά την είσοδο των μαθητών στα σχολεία.

Εκπαιδευτικοί και μαθητές – στην πλειονότητα τους – τήρησαν στο ακέραιο τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, δείχνοντας ότι αντιλαμβάνονται πλήρως τη σοβαρότητα της κατάστασης. Η πρώτη μέρα της επιστροφής στα θρανία έδειξε ότι τα λύκεια της χώρας είχαν προετοιμαστεί σωστά προκειμένου να ξεκινήσουν την επαναλειτουργία τους.

Όπως είναι ήδη γνωστό, η επιστροφή των μελών της σχολικής κοινότητας στα σχολεία γίνεται με τα αναγκαία μέτρα προστασίας, που έχουν προβλέψει και , με την τήρηση της απόστασης 1,5 μέτρου να είναι το βασικότερο.

Η καθιερωμένη συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο πριν την έναρξη του προγράμματος δεν θα πραγματοποιείται και οι μαθητές θα πηγαίνουν απ' ευθείας στην αίθουσα του τμήματός τους.

Χθες, η ημέρα – όπως ήταν φυσικό – αφιερώθηκε περισσότερο στην ενημέρωση αναφορικά με την πανδημία και η σταδιακή έναρξη των μαθημάτων αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα.

Όσον αφορά την προσέλευση των μαθητών, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι περισσότεροι από τους μισούς επέστρεψαν στις τάξεις τους. Τις προσεχείς ημέρες το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να δημοσιοποιήσει το μέσο όρο συμμετοχής των μαθητών τις επόμενες ημέρες.

 

«Τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας, οι αίθουσες είναι καθαρές, έχουν συνεργαστεί όλοι. Όλοι έχουν συμβάλει στη σταδιακής επαναλειτουργίας σχολείων», ανέφερε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, κατά την επίσκεψή της στο 46ο Γενικό Λύκειο Αθηνών, το πρωί της Δευτέρας (11/05). «Πάμε βήμα-βήμα, προσεκτικά και εδώ είμαστε να εξετάζουμε διαρκώς τα δεδομένα για να δούμε πώς θα πάει η συνολικότερη αποκλιμάκωση των μέτρων», τόνισε η κ. Κεραμέως. Η υπουργός, συνομίλησε με μαθητές του σχολείου για τις ανησυχίες τους και τους καθησύχασε ότι όλα θα πάνε καλά και ότι η ύλη των εξετάσεων θα είναι όσα διδάχθηκαν στην τάξη.

Επιστροφή στα σχολεία: Χρήσιμες επισημάνσεις και έντυπα δραστηριοτήτων

Με θερμομέτρηση και σημάδια στο προαύλιο άνοιξαν τα

Σε ένα πρωτόγνωρο για τα σχολικά χρονικά, περιβάλλον έχουν μπει από το πρωί χιλιάδες μαθητές σε όλη τη χώρα, καθώς μπαίνουν σε εφαρμογή αυστηρά μέτρα, τα οποία θα τηρούνται με ευλάβεια. Σήμερα, ημέρα επανέναρξης των σχολείων -με την επιστροφή της Γ' Λυκείου- στον δήμο Γλυφάδας πραγματοποιείται θερμομέτρηση σε κάθε μαθητή και σε κάθε εκπαιδευτικό που εισέρχεται στις σχολικές μονάδες.

Εργαζόμενοι του δήμου Γλυφάδας θα βρίσκονται κάθε πρωί από τις 7, στις εισόδους των σχολείων για τη θερμομέτρηση με ειδικό εξοπλισμό, δηλαδή ειδικές θερμικές κάμερες και θερμόμετρα υπερύθρων ανέπαφης μέτρησης.

Μιλώντας στο Newsbomb.gr, ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, αναφέρει ότι «έχουμε διπλασιάσει τις βάρδιες των ανθρώπων που θα καθαρίζουν εδώ καθημερινά και εφαρμόζουμε επιπροσθέτως, προληπτικά, το μέτρο της θερμομέτρησης. Θα κάνουμε θερμομέτρηση σε όλα τα παιδιά μέχρι το τέλος της χρονιάς».

Την επόμενη εβδομάδα,την Δευτέρα 18 Μαΐου, θα ακολουθήσουν οι μαθητές της Α' και Β' λυκείου και των γυμνασίων. Οι μαθητές των δημοτικών και των νηπιαγωγείων πιθανώς να επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες την 1η Ιουνίου, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημερών.

Από το υπουργείο έχει ξεκαθαριστεί ότι τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία θα ανοίξουν ξανά «μόνο αν υπάρχει η βεβαιότητα ότι η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά».

Τι πρέπει να προσέχουν οι

Ο ΕΟΔΥ σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας έχει καταρτίσει λίστα με όλα όσα πρέπει να προσέχουν οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί αλλά και οι κηδεμόνες κατά την επαναλειτουργία των σχολείων.

Ειδικότερα, οι μαθητές καλούνται να τηρούν τα εξής:

Να βήχουν ή να φτερνίζονται στον αγκώνα τους ή σε χαρτομάντιλο, το οποίο θα πρέπει να πετιέται αμέσως σε κάδο απορριμμάτων.
Να μην βάζουν τα χέρια τους στο στόμα, στη μύτη ή στα μάτια τους.
Να πλένουν συχνά τα χέρια τους με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ειδικά πριν τη λήψη φαγητού και μετά τη χρήση της τουαλέτας. Αν δεν υπάρχει σαπούνι και νερό, συστήνεται η χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.
Να μην ανταλλάσσουν αντικείμενα (όπως στυλό, μολύβι, γόμα, χαρτονομίσματα, κέρματα κλπ) με τους συμμαθητές τους.
Να κρατούν απόσταση 1,5 μ. με τους συμμαθητές τους μέσα στην τάξη και στους άλλους χώρους του σχολείου, καθώς και με τους φίλους και γνωστούς τους έξω από το σχολείο.
Σε περίπτωση που κάποιος μαθητής εμφανίσει πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή, θα πρέπει να ενημερώσει άμεσα τους γονείς/κηδεμόνες του ή τον καθηγητή του και να μείνει σπίτι μέχρι να νιώσει τελείως καλά (Για τις περιπτώσεις ύποπτου ή επιβεβαιωμένου κρούσματος, υπάρχει αναλυτικό πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ).

Τι να προσέχουν οι

Να ενημερώσουν τα παιδιά να μείνουν σπίτι αν νιώθουν άρρωστα.
Να εκπαιδεύσουν τα παιδιά να πλένουν τα χέρια τους με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα ή να τα απολυμαίνουν με αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα μετά από κάθε διάλειμμα και ειδικά πριν τη λήψη φαγητού και μετά τη χρήση της τουαλέτας.
Να βοηθήσουν τα παιδιά να συμμετέχουν στον συχνό καθαρισμό των επιφανειών και των αντικειμένων μέσα στην τάξη (π.χ. θρανία, τσάντες, βιβλία κλπ).
Να ενημερώσουν τα παιδιά για το πόσο σημαντικό είναι να μην ανταλλάσσουν μεταξύ τους αντικείμενα.
Να παρακολουθούν καθημερινά τον αριθμό των μαθητών που λείπουν και να ενημερώνουν τον διευθυντή του σχολείου σε περίπτωση που ο αριθμός των απόντων μαθητών αυξάνεται.
Να αφιερώνουν χρόνο για να ενημερώσουν τους μαθητές για τον ιό αλλά και για να τους ενθαρρύνουν να μιλήσουν για τους φόβους τους και τις ανησυχίες τους σχετικά με τον ιό.

Τι να προσέχουν οι γονείς και οι κηδεμόνες

Να ενθαρρύνουν τα παιδιά να ακολουθούν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ που είναι αναρτημένες στο σχολείο και να εφαρμόζουν τα μέτρα υγιεινής (Να αποφεύγουν τη στενή επαφή με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα του ιού και να κρατούν αποστάσεις από τους ηλικιωμένους ή τα ευάλωτα άτομα της οικογένειας, να βήχουν και να φτερνίζονται στον αγκώνα τους ή σε ένα χαρτομάντιλο το οποίο θα πετούν αμέσως σε κάδο απορριμμάτων και να πλένουν συχνά τα χέρια τους με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα ειδικά πριν τη λήψη φαγητού και μετά τη χρήση της τουαλέτας).
Να κρατούν τα παιδιά στο σπίτι αν νιώθουν άρρωστα, να επικοινωνούν άμεσα με γιατρό της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, κατά προτίμηση με γιατρό που παρακολουθεί συστηματικά τα παιδιά, και να ενημερώνουν το σχολείο.
Να αποθαρρύνουν τα παιδιά να συνωστίζονται σε κλειστούς χώρους με πολλά άτομα.

Αντιδράσεις ΟΛΜΕ για τις κάμερες

Με πληροφορίες για τον κορωνοιό ξεκίνησαν χθες τα σχολεία για τους μαθητές λέει στο protothema.gr o πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Τσούχλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο «χθες προσήλθαν στα σχολεία περί τους μισούς μαθητές κατά μέσο όρο, ενώ εκτιμάται από τις επόμενες ημέρες θα πάνε λιγότεροι». Στα μικρά νησιά που δεν υπάρχει πρόβλημα με τον κορωνοϊό πήγαν όλοι οι μαθητές στα σχολεία λέει ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ.

Οι περισσότεροι μαθητές εκτιμά ότι προσήλθαν στα σχολικά συγκροτήματα για να καταθέσουν την Αίτηση-Δήλωση για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Η ΟΛΜΕ εκτιμά ότι στα σχολεία από Τετάρτη θα παρακολουθεί μαθήματα ποσοστό 20% με 30%.

Ως προς την ζωντανή μετάδοση χθες δεν έγινε σε κανένα σχολείο και ο κ. Τσούχλος λέει ότι εκτός από το γεγονός ότι δεν την θέλουν οι εκπαιδευτικοί είναι πολύ δύσκολο να γίνει προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει ενσύρματο διαδίκτυο στις αίθουσες των σχολείων, ούτε οι καθηγητές είναι υποχρεωμένοι να έχουν σύγχρονα κινητά τηλέφωνα».

Για αύριο Τετάρτη έχει προγραμματιστεί πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα και άλλες πόλεις της Ελλάδας, με αφορμή την ζωντανή καταγραφή των μαθημάτων με κάμερες. Εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν ότι η εν λόγω τροπολογία, η οποία πέρασε με το μεταναστευτικό νομοσχέδιο, δεν πήρε ποτέ την έγκριση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Υπήρξε διαβούλευση και έχει γίνει και γραπτώς η σύμφωνη γνώμη της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση , κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Σήμερα το μεσημέρι, ορίστηκε συνάντηση του ΔΣ ΔΟΕ με τον πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού .Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι στη συνάντηση «θα έχει την ευκαιρία να υποστηρίξει της θέσεις του σχετικά με την τροπολογία που ψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή και έχει προκαλέσει πολύ μεγάλη αναστάτωση τόσο στις οικογένειες των μαθητών μας όσο και στους λειτουργούς της εκπαίδευσης, αφού προβλέπει ότι εναι δυνατή η, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, παροχή σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης με χρήση μέσων τεχνολογίας σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που δεν δύνανται να παρακολουθήσουν δια ζώσης την εκπαιδευτική διαδικασία είτε λόγω καθολικής ή μερικής αναστολής ή απαγόρευσης λειτουργίας εκπαιδευτικής δομής είτε για άλλο λόγο που ανάγεται σε έκτακτο ή απρόβλεπτο γεγονός».

Χθες το βράδυ το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής ανακοίνωσε τη διάθεση του Ανοικτού Διαδικτυακού Μαθήματος (MOOC) με θέμα την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στη μεθοδολογία της σχολικής εκπαίδευσης από απόσταση.

Το μάθημα είναι μια πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και υλοποιήθηκε με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) και του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ). Εστιάζει στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στη μεθοδολογία της σχολικής εκπαίδευσης από απόσταση, αλλά προσφέρεται ανοικτό και προς κάθε ενδιαφερόμενο. Το υλικό αναπτύχθηκε με εθελοντική προσφορά των συντελεστών, στο καθεστώς των συνθηκών που προκλήθηκαν από την πανδημία του κορονοϊού COVID-19.

«Μετακίνηση 7 – Επιστροφή στο σχολείο»: Οδηγός για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου

Η «νέα κανονικότητα» της επαναλειτουργίας των σχολείων

  • ideascentral

    europalso

Enter your email address: