Οι χώρες που σέβονται τους εκπαιδευτικούς έχουν καλύτερα αποτελέσματα στους μαθητές

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔11/10/2017 - 08:15 | Author: Newsroom Ipaidia

Το όνειρο κάθε γονιού είναι να δει το παιδί του ευτυχισμένο και πετυχημένο. Όσον αφορά το δεύτερο, σε αντίθεση με το πρώτο, είναι κάτι που για να επιτευχθεί πρέπει να συμβάλλουν πολλές πλευρές, με κυριότερη να ε ίσως την εκπαίδευση.

Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές οι οποίοι για χρόνια είναι υπεύθυνοι για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα των παιδιών, διαδραματίζουν σοβαρό ρόλο σε αυτό.
Κοινωνική θέση εκπαιδευτικών
Έρευνα που διεξήχθη το 2013, η οποία επικεντρώθηκε στην κοινωνική θέση ενός εκπαιδευτικού, αποκάλυψε πως στο μέρος όπου αντιμετωπίζονται με τον μεγαλύτερο σεβασμό είναι η Ασία. Αντιθέτως, ο δυτικός κόσμος είναι αυτός που τους αντιμετωπίζει με λιγότερο σεβασμό.
Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν κατά μέσο όρο 21 χώρες και το αποτέλεσμά της αποκάλυψε πως οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται στην 7η θέση με τα 14 πιο αξιοσέβαστα επαγγέλματα. Η Κίνα μάλιστα, είναι η μόνη χώρα που οι εκπαιδευτικοί θεωρούνται ίσοι με τους γιατρούς.

Ο καθηγητής Peter Dolton ο οποίος ήταν υπεύθυνος της έρευνας, ανάφερε πως ο βαθμός σεβασμού προς τους εκπαιδευτές εξαρτάται από την ιστορία, τις αρχές και τα ήθη του κάθε τόπου και παράθεσε το εξής παράδειγμα: Στη Νέα Υόρκη η οποία εστιάζει στο κέρδος, η θέση των εκπαιδευτικών προσαρμόζεται αναλόγως με τον μισθό που λαμβάνει. Αντιθέτως, στην Κίνα όπου βασική αρχή είναι ο σεβασμός, στους καθηγητές έχει δοθεί αρκετά υψηλή κοινωνική θέση χωρίς να έχει καμία σημασία το εισόδημά τους.

Στις χώρες που έχουν πολύ υψηλά το επάγγελμα αυτό, έχει παρατηρηθεί και μία μεγαλύτερη ενθάρρυνση των γονέων προς τα παιδιά να το ακολουθήσουν. Αυτό συμβαίνει στην Κίνα, στη Β. Κορέα, στην Τουρκία και στην Αίγυπτο ενώ στο Ισραήλ, τη Βραζιλία, την Πορτογαλία και την Ιαπωνία η θετική ενθάρρυνση, σχεδόν απουσιάζει.

Loading...
  • europalso   ideascentral