"Νόμιμη η ακαδημαϊκή αναγνώριση (ΔΟΑΤΑΠ) των πτυχίων Νομικής της αλλοδαπής με περιεχόμενο το Ελληνικό Δίκαιο"

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔17/07/2017 - 16:00 | Author: Newsroom Ipaidia

ΣτΕ – Απόφαση 1755/2017 περί ακαδημαϊκής αναγνώρισης αλλοδαπών πτυχίων Νομικής με περιεχόμενο το ελληνικό δίκαιο

Αξιότιμοι κύριοι,

 

Σε συνέχεια του δημοσιεύματός Σας http://www.ipaideia.gr/paideia/anagnorisi-isotimias-titlon-spoudon-nomikis-apo-ta-idiotika-panepistimia-tis-kiprou, επισυνάπτεται η υπ’ αριθμόν 1755/2017 απόφαση του Γ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, σχετικά με την αναγνώριση των πτυχίων Νομικής της αλλοδαπής με περιεχόμενο το Ελληνικό Δίκαιο.

 

Όπως γνωρίζετε, ο αρμόδιος φορέας αναγνώρισης ακαδημαϊκών τίτλων στην  Ελλάδα, ο ΔΟΑΤΑΠ, είχε τον Ιούνιο του έτους 2015 αποφανθεί με την προσβαλλόμενη, ότι δεν εμπίπτουν στο ρυθμιστικό πεδίο της νομοθεσίας για την ακαδημαϊκή αναγνώριση ισοτιμίας αλλοδαπών τίτλων οι σπουδές στο ελληνικό δίκαιο, και έκτοτε τα πτυχία Νομικής της αλλοδαπής με σπουδές στο Ελληνικό Δίκαιο δεν αξιολογούνταν από τον Οργανισμό.

 

Με την εν λόγω απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου, ακυρώνεται η υπ’ αριθμόν 169/2015 απόφαση του ΔΟΑΤΑΠ, και πλέον ανοίγει ο δρόμος για την ακαδημαϊκή αναγνώριση όλων των πτυχίων Νομικής της αλλοδαπής με περιεχόμενο το Ελληνικό Δίκαιο.

 

Ειδική μνεία αξίζει να γίνει στο σκεπτικό της απόφασης, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:

 

«η προσβαλλόμενη πράξη δεν εξαντλείται σε ερμηνεία υφιστάμενων κανόνων δικαίου, αλλά θέτει ως κριτήριο για την ακαδημαϊκή αναγνώριση … να μην έχουν οι τίτλοι σπουδών ως περιεχόμενο το ελληνικό δίκαιο. Το κριτήριο αυτό δεν τίθεται με τις διατάξεις του ν. 3328/2005…, …η προσβαλλόμενη πράξη έχει κανονιστικό χαρακτήρα… …ο ΔΟΑΤΑΠ, δεν έχει αρμοδιότητα έκδοσης κανονιστικών πράξεων, αλλά τα όργανά του αποφαίνονται … επί ατομικών περιπτώσεων ακαδημαϊκής αναγνώρισης τίτλων αλλοδαπής. Συνεπώς… η προσβαλλόμενη πράξη.. κανονιστικού χαρακτήρα, κατά το μέρος που αφορά το κεφάλαιο της «Σπουδές στο ελληνικό δίκαιο» έχει εκδοθεί χωρίς νομοθετική εξουσιοδότηση. Πέραν τούτου, η πράξη αυτή είναι παράνομη και γι’ αυτόν τον λόγο ότι το ως άνω περιεχόμενό της αντίκειται στις προεκτεθείσες προϋποθέσεις του ν. 3328/2005 για την ακαδημαϊκή αναγνώριση αλλοδαπών τίτλων σπουδών, δια της οποίας (αναγνώρισης) εξάλλου διευκολύνεται η περαιτέρω συμμετοχή στο ελληνικό ακαδημαϊκό γίγνεσθαι των κατόχων των τίτλων αυτών και μάλιστα σε γνωστικά αντικείμενα «ελληνικών επιστημών» (όπως είναι λ.χ. το «ελληνικό δίκαιο» ή η «ελληνική φιλολογία»), συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της τέχνης, επιστήμης, έρευνας και διδασκαλίας, σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 1 του Συντάγματος».

 

Αναμένονται βεβαίως και οι αποφάσεις της Επταμελούς Σύνθεσης του ιδίου τμήματος του ΣτΕ, σχετικά με την άμεση εγγραφή των πτυχιούχων στα μητρώα ασκουμένων δικηγόρων, άνευ εξεταστικής δοκιμασίας (επαγγελματικά προσόντα).

 

Με την εν λόγω απόφαση δίνεται τέλος στον παραλογισμό ότι η διδασκαλία του ελληνικού δικαίου θα πρέπει να μονοπωλείται από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας…

 

Παραμένουμε στη διάθεσή για οποιαδήποτε διευκρίνιση, σχόλιο ή πληροφορία.

 

Με εκτίμηση,

Για τον Σύλλογο Ελλήνων Αποφοίτων

Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

Φάνης Αντ. Παυλίδης
Πρόεδρος

Loading...


  • europalso   ideascentral