Κατασκευή 24 καινοτόμων σχολικών μονάδων στην Αττική

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔19/09/2017 - 19:27 | Author: Newsroom Ipaidia

Επένδυση της Ε.Ε. στην ελληνική κοινωνία με την υποστήριξη της κατασκευής 24 με μοναδικά χαρακτηριστικά σε 10 δήμους της Αττικής – Σχετικά με αυτό το έργο

Τα σχολικά κτίρια στην Ελλάδα συχνά παρουσιάζουν δομικά προβλήματα, έλλειψη συντήρησης ή ανεπάρκειες. Επίσης, έχει σημειωθεί ότι ο αριθμός των υπαρχόντων μονάδων δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες διδασκαλίας και το σύνολο των μαθητών. Οι νέες 24 καινοτόμες σχολικές μονάδες σε 10 δήμους της Αττικής δίνουν λύση στο πρόβλημα της περιορισμένης χωρητικότητας ή συστέγασης προσφέροντας υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών. Πρόκειται για άριστες δημόσιες σχολικές δομές, ενεργειακά αυτόνομες, που προσφέρουν τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για τη δημόσια εκπαίδευση. Ιδιαίτερα υψηλής προστιθέμενης αξίας είναι το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο στο Ίλιον, το καλλιτεχνικό σχολείο στο Κερατσίνι, στο χώρο του ανακατασκευασμένου διατηρητέου κτίσματος των λουτρών Παλαντζιάν και το σχολείο στο Θησείο, στο χώρο αναστηλωμένων διατηρητέων κτιρίων.
24 καινοτόμες Σχολικές Μονάδες στην Αττική

Το έργο με προϋπολογισμό ύψους 110 εκατ. ευρώ αποτελεί πρότυπο κατασκευαστικό παράδειγμα με τη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα καθώς προβλέπει για τα επόμενα 25 χρόνια τη λειτουργία και συντήρηση των 24 σχολικών κτιρίων από την εταιρεία κατασκευής τους.

Τα πρωτοποριακά για τα ελληνικά δεδομένα κτίρια ανώτερης ενεργειακής βαθμίδας παρέχουν άριστες υποδομές και συνθήκες για τη δημόσια εκπαίδευση. Φέρνουν την καινοτομία στον τομέα των σχολικών υποδομών στην Ελλάδα διαθέτοντας τεχνικά χαρακτηριστικά και προδιαγραφές όπως εγκαταστάσεις για μαθητές ΑΜΕΑ, φυτεμένες στέγες, διαχείριση βρόχινου νερού, φωτοβολταϊκά στις οροφές, πλωτές σκάλες, ανακύκλωση νερού, θερμομόνωση σε εξωτερικούς τοίχους και δάπεδα αλλά και συνθετικά δάπεδα για τους χώρους άθλησης.

Ο Δήμαρχος Πεντέλης, κος Δημήτρης Στεργίου δήλωσε σχετικά: «Η Πεντέλη στήριξε από την αρχή το θεσμό ΣΔΙΤ και συνεχίζει να τον στηρίζει. Με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διάθεση 13 στρεμμάτων γης από το δήμο Πεντέλης δημιουργήθηκε στον τόπο μας ένα υπερσύγχρονο συγκρότημα δύο σχολείων, ενός κλειστού γυμναστηρίου και τριών ανοικτών γηπέδων μπάσκετ, εγκαταστάσεις στολίδι για την περιοχή της Πεντέλης και την Ελλάδα ευρύτερα».

Η εταιρεία κατασκευής του έργου δεσμεύεται μέσω σύμβασης για τη φύλαξη και τη συντήρηση των υποδομών. Τα νέα σχολεία αναβαθμίζουν τις τοπικές κοινωνίες καθώς οι αθλητικές εγκαταστάσεις ή αίθουσες πολλαπλής χρήσης θα μπορούν να παραχωρηθούν από τη σχολική επιτροπή σε τοπικούς φορείς, εφόσον θα φυλάσσονται, κάτι που σήμερα δεν είναι εφικτό. Ταυτόχρονα, κατά τη διάρκεια κατασκευής των σχολείων δημιουργούνται τουλάχιστον νέες 200 θέσεις εργασίας.

Το έργο έχει βραβευτεί ως Συμφωνία της Χρονιάς στον τομέα της εκπαίδευσης από το διεθνές περιοδικό World Finance για την καινοτόμο χρηματοδότηση και την εξαιρετική ποιότητα του.

europa.eu

Loading...
  • europalso   ideascentral