Η Υφυπουργός Παιδείας κα συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για τον Μετασχηματισμό της Εκπαίδευσης, που συγκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κ. Γκουτέρες.

Η Σύνοδος Κορυφής, σε υπουργικό επίπεδο, αποτέλεσε ένα ανοιχτό φόρουμ για τις χώρες, που παρουσίασαν τα αποτελέσματα των εθνικών τους διαβουλεύσεων, συμμετείχαν σε συζητήσεις για πρωτοβουλίες σε επίπεδο παγκόσμιας συνεργασίας και ανέδειξαν ελπιδοφόρες πρακτικές για την επιτάχυνση της προόδου στην εκπαίδευση.

Την κύρια στόχευση της διοργάνωσης, ενίσχυσε η Ελλάδα και η εκπροσώπηση της Υφυπουργού Παιδείας Ζέττας Μ. Μακρή, η οποία συμμετείχε ως συντονίστρια στη συζήτηση σχετικά με την ψηφιακή μάθηση αλλά και ως εισηγήτρια στην κλειστή συζήτηση της συμβουλευτικής επιτροπής παρουσιάζοντας  τις εξελίξεις σχετικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

Η κα Μακρή συντόνισε μια εξαιρετική συζήτηση με συμμετέχοντες, μεταξύ άλλων, τον κ. Tarek Shawki, Υπουργό Παιδείας της Αιγύπτου, την κα Li Andersson, Υπουργό Παιδείας της Φινλανδίας, την κα Priya Manickchand, Υπουργό Παιδείας της Γουιάνας, τον κ. Komiljon Karimov, Πρώτο Αν. Υπουργό Τριτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Ειδικής Εκπαίδευσης του Ουζμπεκιστάν, τον κ. Frank van Cappelle, Ανώτερο Σύμβουλο για την Εκπαίδευση & την Ψηφιακή Μάθηση της UNICEF και τον κ. Sobhi Tawil, Διευθυντή για το μέλλον της μάθησης και της καινοτομίας της UNESCO.

Η Υφυπουργός Παιδείας ευχαρίστησε θερμά τους ομιλητές για την σημαντική συμβολή τους στην Σύνοδο Κορυφής και στη διαμόρφωση της «Κοινής Ατζέντας» για τον μετασχηματισμό της εκπαίδευσης και τη βιώσιμη ανάπτυξη με το βλέμμα στραμμένο στην Διάσκεψη Κορυφής για την Μετασχηματιστική Εκπαίδευση το Σεπτέμβριο του 2022.

Στην κλειστή συνεδρίαση της Advisory Committee, η κα Μακρή είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με την κα Amina J. Mohammed, Αν. Γενική Γραμματέα του ΟΗΕ, τον κ. Gordon Brown, π. Πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας, τον κ. Leonardo Garnier, Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, την κα Stefania Giannini, β. Γενική Διευθύντρια Εκπαίδευσης της UNESCO ενώ στην τοποθέτησή της η Υφυπουργός Παιδείας ανέφερε: «Ο μετασχηματισμός της εκπαίδευσης αποτελεί βασική προτεραιότητα για το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και για την ελληνική κυβέρνηση, συνολικά, τα τελευταία τρία χρόνια. Στο εσωτερικό, ένας εκτενής αριθμός στόχων αυτής της προσπάθειας έχει επιτευχθεί με επιτυχία και ένας σημαντικός αριθμός ορόσημων έχει ολοκληρωθεί.

Σε διεθνές επίπεδο, η προσπάθεια αυτή αναδείχθηκε από τον ηγετικό ρόλο που έχει αναλάβει η Ελλάδα στο Transforming Education Summit ως μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής καθώς και ως επισπεύδουσα χώρα στο Action Track 4 για τις δεσμεύσεις για την Ψηφιακή Εκπαίδευση.

Ευχαριστούμε θερμά την UNESCO και τον ΟΗΕ που ανέλαβαν την πρωτοβουλία να αλλάξουμε ριζικά την προσέγγισή μας στα εκπαιδευτικά συστήματα κινητοποιώντας πολιτικές φιλοδοξίες, δράση, λύσεις και αλληλεγγύη».

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης, η Υφυπουργός Παιδείας πραγματοποίησε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Leonardo Garnier, Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στη Διάσκεψη Κορυφής για το Μετασχηματισμό της Εκπαίδευσης.