Το ερώτημα εάν «κινδυνεύει να ακυρωθεί η δωρεάν πρόσβαση 155.000 παιδιών σε » θέτει η τομεάρχης Κοινωνικής Πρόνοιας του ΣΥΡΙΖΑ, .

Αυτό διότι όπως αναφέρει, «οι δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι θα δίνεται ποσό 180 ευρώ το μήνα σε όσους δεν βρουν θέση σε δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς δημιουργεί ένα απόλυτα θολό τοπίο για τις προθέσεις της κυβέρνησης και βάζει σε κίνδυνο όλο το σύστημα της δωρεάν πρόσβασης των παιδιών σε δημοτικούς και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς», κάτι που «δικαιολογημένα προκαλεί ανησυχία, τόσο στους γονείς όσο και στους δημόσιους και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς».

Η κ. Φωτίου τονίζει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έδινε και για τους δημοτικούς και για τους ιδιωτικούς σταθμούς και αύξησε τα κονδύλια από 170 εκατ. το 2015 (για 79.000 voucher) σε 272 εκατ. το 2019 (για 155.000 voucher) παρά το γεγονός ότι τα κονδύλια ΕΣΠΑ μειώνονται.

«Περιμένουμε από την κυβέρνηση της ΝΔ να εγγράψει στον προϋπολογισμό του 2020 τα απαραίτητα κονδύλια ώστε να καλυφθούν όλα τα παιδιά που θα κάνουν αίτηση την σχολική χρονιά 2020-21 και να διασφαλιστεί η λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών, δημοτικών και ιδιωτικών, και οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων σε αυτούς», σημειώνει, για να προσθέτει πως αν υπάρξει αύξηση της ζήτησης πρέπει να διαθέσει όλους τους απαραίτητους πόρους για να την καλύψει.

Αναφέρει επίσης ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ «δημιουργήθηκε ενιαίο πλαίσιο λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών, δημόσιων και ιδιωτικών, δόθηκαν από εθνικούς πόρους 95 εκατ. για την προσαρμογή των δημοτικών σταθμών στο νέο πλαίσιο και 15 εκατ. για να αυξηθούν οι διαθέσιμες θέσεις σε δημοτικούς σταθμούς ώστε κανένα παιδί με voucher να μη βρίσκεται εκτός σταθμού» και καλεί την κυβέρνηση να συνεχίσει την ίδια πολιτική.

Η κ. Φωτίου συζήτησε αυτά τα θέματα σε συνάντηση που είχε με το Προεδρείο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιδιωτικών Βρεφονηπιακών Σταθμών στις 4 Οκτωβρίου, ενώ έθεσε το θέμα της αύξησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς στην φινλανδική Προεδρία της ΕΕ, στη Βουλή σε συνάντηση με εκπροσώπους της.