Του Πανελληνίου Συλλόγου Εκπαιδευτικών Διορισμένων με Γραπτό Διαγωνισμό ΑΣΕΠ
Αθήνα, 12 Ιουλίου 2013
Τις τελευταίες μέρες η εκπαιδευτική κοινότητα βιώνει το τρίτο κατά σειρά πλήγμα περικοπών.
Το πρώτο πλήγμα η εκπαίδευση το δέχτηκε με τους μηδενικούς διορισμούς, παρά το πλήθος των συνταξιοδοτήσεων.
Το δεύτερο, με τη μη πρόσληψη έκτακτου προσωπικού για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών (εγκυμοσύνες, αναρρωτικές άδειες κ.λ.π.).
Το τρίτο, με τη διαθεσιμότητα αρχικά χιλιάδων εκπαιδευτικών και σε επόμενο στάδιο την απόλυση τους.
Είναι πλέον γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας στα πλαίσια μιας ευρύτερης κυβερνητικής πολιτικής, η οποία δεν θέλει με κανέναν τρόπο να πειράξει τα «δικά της παιδιά» προβαίνει σε κατάργηση κλάδων , και το Σεπτέμβρη σε απροκάλυπτες διαθεσιμότητες εκπαιδευτικών.
Παρά το γεγονός ότι, κάτω από το Υπουργείο Παιδείας βρίσκονται εκατοντάδες φορείς με αλληλεπικαλυπτόμενες αρμοδιότητες, δεν έχουμε δει μέχρι στιγμής καμία κατάργηση. Ας γίνει μια εκτενής έρευνα τι οργανισμούς απασχολεί το Υπουργείο Παιδείας και τι συγχωνεύσεις έχει κάνει σε αυτό το επίπεδο. Ποια είναι τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα των υπαλλήλων που απασχολούνται εκεί και με ποιον τρόπο μονιμοποιήθηκαν.
Αντί αυτού το Υπουργείο αποφάσισε να ξεκινήσει το συμμάζεμα με τα «του οίκου» του από τους εκπαιδευτικούς και είναι προφανές ότι αποτελεί πολιτική βούληση να μπουν στο στόχαστρο οι εκπαιδευτικοί. Ειδικότερα, οι εκπαιδευτικοί που στοχοποιούνται μετά και από το τελευταίο προεδρικό διάταγμα που είδε το φως της δημοσιότητας και αναμένεται να πάρει ΦΕΚ τις επόμενες ημέρες, είναι οι εκπαιδευτικοί που έχουν προσληφθεί με γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ.
Ο Σύλλογος εκπαιδευτικών με ΑΣΕΠ ζει τις τελευταίες μέρες των εμπαιγμό των κυβερνώντων και διαπιστώνει την απαράμιλλη διγλωσσία τους. Το Υπουργείο Παιδείας αρνείται να δεσμευτεί ότι δεν θα δώσει λίστες εκπαιδευτικών στο Υπουργείο Μεταρρύθμισης όπου δεν θα περιλαμβάνονται άνθρωποι διορισμένοι με ΑΣΕΠ και με τη σειρά του ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να μην δεσμεύεται ότι δεν θα δεχτεί από το Υπουργείο Παιδείας λίστες με διαθέσιμους ΑΣΕΠΙΤΕΣ.
Για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους αναμασούν τη λέξη ΑΣΕΠ στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, προκειμένου να κατευνάσουν το λαϊκό αίσθημα, χωρίς να υπάρχει καμία γραπτή δέσμευση από τους κυβερνώντες, τη στιγμή μάλιστα που ήταν έτοιμοι να εξαιρέσουν από κάθε μορφής κινητικότητα τους αποσπασμένους στα βουλευτικά τους γραφεία!
Ζητούμε την πλήρη εξαίρεση μας από οποιαδήποτε διαδικασία αξιολόγησης η οποία έχει σκοπό την εξεύρεση πλεονάζοντος προσωπικού το οποίο θα οδηγηθεί σε μετακίνηση και διαθεσιμότητα. Οι εκπαιδευτικοί που έχουν διορισθεί με γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ, διαγωνίσθηκαν για συγκεκριμένες θέσεις στη Δημόσια Εκπαίδευση, με διαφανείς, αξιοκρατικές και ιδιαίτερα σκληρές διαδικασίες και δεν μπορούν να θεωρηθούν πλεονάζοντες.
Μάλιστα, το Υπουργείο Παιδείας, ενώ αρχικά είχε ορίσει μια μεταβατική περίοδο (1998-2003) κατά την οποία θα διόριζε παράλληλα με τον ΑΣΕΠ και με βάση την προϋπηρεσία, για την αποκατάσταση μιας κατηγορίας αναπληρωτών, τελικά επέλεξε να συνεχίσει αυτό το σύστημα με τη μορφή ποσοστώσεων (60% ΑΣΕΠ- 40% κατηγορίες προϋπηρεσιών ) έως και σήμερα, γεγονός το οποίο και οδήγησε σε σειρά στρεβλώσεων, αφού παράλληλα με τους διορισμούς μέσω ΑΣΕΠ, συνέχιζε να μονιμοποιεί συμβασιούχους εκπαιδευτικούς, με αποτέλεσμα να αδικηθούν οι εκπαιδευτικοί που επέλεγαν να διορισθούν αξιοκρατικά με γραπτό διαγωνισμό και σήμερα να εμφανίζονται και ως πλεονάζοντες.
Η προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του
Πανελληνίου Συλλόγου Εκπαιδευτικών Διορισμένων με

Γραπτό Διαγωνισμό ΑΣΕΠ