Το νοσοκομείο "Αττικόν" χρήζει…οικονομικής περίθαλψης

ΥΓΕΙΑ 🕔30/11/2015 - 22:47 | Author: Newsroom Ipaidia

Ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου έχει υποδιπλασιαστεί την τελευταία τριετία από 109 εκατ. ευρώ σε 61 εκατ., ενώ οι ασθενείς έχουν υπερδιπλασιαστεί σε τακτικά ιατρεία, επείγοντα και νοσηλεία

Στην… Εντατική βρίσκεται το νοσοκομείο-«ναυαρχίδα» της Δυτικής Αττικής, το νοσοκομείο «Αττικόν», σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων.

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων είναι αποκαλυπτικά για τη βαρύτατη κατάσταση του νοσηλευτικού ιδρύματος με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς και το προσωπικό.

Ο προϋπολογισμός του νοσηλευτικού ιδρύματος έχει υποδιπλασιαστεί την τελευταία τριετία από 109 εκατ. ευρώ σε 61 εκατ., ενώ οι ασθενείς έχουν υπερδιπλασιαστεί σε τακτικά ιατρεία, επείγοντα και νοσηλεία.

Στο νοσοκομείο, τονίζει το Σωματείο Εργαζομένων σε ανακοίνωσή του, επικρατούν συνθήκες εξόντωσης του προσωπικού (στέρηση αδειών, ρεπό, συνεχείς μετακινήσεις από τμήμα σε τμήμα), μισθολογική εξαθλίωση, περικοπή εφημεριών και υπερωριών, απλήρωτες βάρδιες.

Χωρίς εξοπλισμό και προσωπικό

Ο μαγνητικός τομογράφος και η ακτινοσκόπηση είναι εκτός λειτουργίας, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας είναι 11 τα κλειστά κρεβάτια, η Μονάδα Νεογνών λειτουργεί με δύο Νεογνολόγους και οκτώ νοσηλεύτριες, οι μισές χειρουργικές αίθουσες είναι κλειστές.

Πάνω από 350 είναι οι κενές οργανικές θέσεις, γεγονός που επηρεάζει τις συνθήκες εργασίας: πχ το ίδιο άτομο κάνει 10 νυχτερινές βάρδιες σε 1 μήνα. Οι νοσηλείες για τμήματα των 32 κλινών πραγματοποιούνται ακόμη και στην πρωινή βάρδια από 2 νοσηλευτές και σπουδαστές, ενώ δεν είναι σπάνιο στην απογευματινή και τη νυχτερινή βάρδια να υπάρχει 1 νοσηλευτής με 1 εκπαιδευόμενο.

Η επίπτωση στην περίθαλψη των ασθενών είναι μεγάλη. Είναι ενδεικτικό ότι τον Αύγουστο του 2014 καταγράφηκε έξαρση των λοιμώξεων από πολυανθεκτικά μικρόβια και οι μισοί νοσηλευόμενοι στη Χειρουργική Κλινική ήταν φορείς πολυανθεκτικού μικροβίου.


Έλλειψη στοιχειωδών υλικών και φαρμάκων

Τα τμήματα, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων, ξεμένουν από γάζες, λευκοπλάστ, καπάκια καθετήρων, σάκους στομιών, γάντια, αντιελκωτικά φάρμακα, βασικά αντιβιοτικά, το χειρουργείο από βασικά ράμματα, πλέγματα (ακόμη και πολυπροπυλενίου κόστους 50-100 ευρώ), εργαλεία λαπαροσκοπικής χειρουργικής, συρραπτικά, αιμοστατικά.

Μάλιστα, το νοσοκομείο όπως διαπιστώνει το Σωματείο, που διαθέτει τόσα πανεπιστημιακά τμήματα έχει κατακτήσει την αρνητική πρωτιά μεταξύ των νοσοκομείων του ΕΣΥ να μην μπορεί να διενεργήσει λαπαρασκοπικές επεμβάσεις καθώς δεν έχει συρραπτικά και κανενός είδους πλέγμα για κήλη.

Προσκόμματα υπάρχουν ακόμη στη λειτουργία του υπερσύγχρονου πλυντήριου και σιδερωτήριου του «Αττικόν» με το μεγαλύτερο να αφορά στη στελέχωση με μόνιμο προσωπικό στα πλαίσια του ΕΣΥ.

Το Σωματείο Εργαζομένων του «Αττικόν» διεκδικεί την άμεση κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων με μόνιμο προσωπικό και λειτουργία όλων των κλειστών δομών του καθώς και την πλήρη κάλυψή του σε ό,τι αφορά την τακτική χρηματοδότησή του.

Loading...
  • thessalias

    ideascentral

    europalso