Το 10% των θυμάτων της γρίπης ήταν υγιείς

ΥΓΕΙΑ 🕔13/02/2015 - 11:41 | Author: Newsroom Ipaidia
Ανδρες ηλικίας άνω των 50 "προτιμά" η εφετινή γρίπη, με το κυρίαρχο ελαφρώς μεταλλαγμένο στέλεχος Α(Η3Ν2) να είναι ιδιαίτερα επιθετικό και συχνά να αποδεικνύεται μοιραίο οσον αφορά ηλικιωμένους με σοβαρά προβλήματα Υγείας.
Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), το 90% των θυμάτων της γρίπης ανήκουν στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου, δηλαδή είναι ειναι ηλικιωμένοι και επιπλέον πάσχουν απο χρονια σοβαρά νοσήματα.

Υπάρχουν, ωστόσο, τέσσερα θύματα της γρίπης που παρότι δεν αντιμετώπιζαν κάποιο προβλημα Υγείας αναπνευστικο, καρδιολογικό, μεταβολικό, νεοπλασία ή άλλη ασθένεια, εντούτοις υπέκυψαν στη νόσο και τις επιπλοκές της.

Πρόκειται, όπως εξηγεί ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμωξιολογίας και επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, για τέσσερις ασθενείς, ηλικίας 45, 46, 55 και 67, οι οποίοι ήταν υγιείς μέχρι να ασθενήσουν και να καταλήξουν απο γρίπη. "Με βάση το ιστορικό αυτών των ανθρώπων δεν εξηγείται πως η γρίπη τους προκάλεσε τέτοιας βαρύτητας επιπλοκές" λεει ο κ. Τσιόδρας.

Ανάμεσα στα θύματα της εφετινής γριπης βρίσκονται ενα βρέφος, ένας 17χρονος και 38χρονος, που όμως είχαν επιβαρυμένο ιστορικό Υγείας.

Ανεμβολίαστοι οι ασθενείς στις ΜΕΘ

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 37 άνθρωποι που εμφάνισαν σοβαρές επιπλοκές μετα τη νοσηση με γριπη. Η πλειονότητα των ασθενών που έχουν εισαχθεί στις Εντατικές ειναι ωστοσο ακάλυπτοι απεναντι στους ιούς της γρίπης,μκαθως δεν έχουν κανει το εφετινό αντιγριπικό εμβόλιο. "Το 80% όσων έχουν πιστοποιημένα αποτελέσει κρούσματα γρίπης που χρειάστηκαν νοσηλεία (δηλαδή μέχρι στιγμής 110) δεν είχε εμβολιαστεί με το αντιγριπικό εμβόλιο" λεει στο protothema.gr o κ. Τσιόδρας.

Τέλος, το 61% των προσβληθέντων είναι άνδρες και το 39% είναι γυναίκες ενώ οι 90 στους 110 ήταν άνω των 50 ετών.  • Ακολουθείστε το iPaidia στο Google News

    Tελευταίες Ειδήσεις για την Παιδεία και την εργασία στο ipaidia.gr    • ideascentral

      europalso

    Enter your email address: