Σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας για εμβολιασμούς

ΥΓΕΙΑ 🕔07/09/2016 - 21:25 | Author: Newsroom Ipaidia

Θέματα που άπτονται της Δημόσιας Υγείας, συζητήθηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Υγείας υπό τον υπουργό, Ανδρέα Ξανθό με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Ιωάννη Μπασκόζου, του προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόφιλου Ρόζενμπεργκ και του καθηγητή της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Τάκη Παναγιωτόπουλου.

Ειδικότερα, όσον αφορά την εποχική γρίπη, ένας από τους σημαντικότερους στόχους του σχεδίου δράσης του ΚΕΕΛΠΝΟ για την αντιμετώπισή της, είναι η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης τόσο των επαγγελματιών υγείας όσο και του πληθυσμού που ανήκει σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Σχετικά με τους εμβολιασμούς των προσφύγων/ μεταναστών για λοιμώδη νοσήματα οι κ.κ. Ρόζενμπεργκ και Παναγιωτόπουλος διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας και σε καμία περίπτωση δεν στοιχειοθετούνται "ανεύθυνα, ξενοφοβικά και καταστροφολογικά σενάρια περί "υγειονομικής βόμβας" που δημιουργούν κοινωνική ανασφάλεια και μπορούν να πλήξουν τη διεθνή εικόνα της χώρας”. Μάλιστα για την ιλαρά, που δυνητικά- σύμφωνα με τον ΠΟ.Υ.- αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία στον παιδικό πληθυσμό, όπως επισημάνθηκε, "έχει εμβολιαστεί η πλειονότητα του πληθυσμού των προσφύγων/ μεταναστών”, ενώ σήμερα έγινε η παραλαβή άλλων 50.000 εμβολίων MMR (ιλαρά- παρωτίτιδα- ερυθρά) έτσι ώστε τις επόμενες μέρες να έχουν πραγματοποιηθεί και οι δύο δόσεις του εμβολίου στο 100% του συγκεκριμένου πληθυσμού.

Παράλληλα, προχωρούν οι εμβολιασμοί με το 6δύναμο εμβόλιο (πολιομυελίτιδας- διφθερίτιδας- τετάνου- κοκίτη- αιμοφίλου ινφλουέντσας- ηπατίτιδας Β) σε συνεργασία με τις πιστοποιημένες ΜΚΟ.

Όσον αφορά το θέμα της ελονοσίας, μέχρι στιγμής τα κρούσματα εγχώριας μετάδοσης παραμένουν στα 4, και οι επιδημιολόγοι διαβεβαιώνουν ότι ακόμα και "η ενδεχόμενη μικρή αύξησή τους στο επόμενο διάστημα είναι αναμενόμενη, διαχειρίσιμη και δεν εμπνέει κανένα λόγο ανησυχίας”.

Τέλος, μετά τη σχετική εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, έχει ήδη δοθεί εντολή στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας να αποστείλει στα δημοτικά σχολεία της χώρας, εγκύκλιο που να διευκρινίζει ότι δεν υπάρχει λόγος εμβολιασμού των μαθητών της Α΄τάξης για τη φυματίωση.

Σημειώνεται ότι ο εμβολιασμός για φυματίωση στην ηλικία των 6 ετών έχει καταργηθεί στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, καθώς έχει κριθεί αναποτελεσματικός και πλέον συστήνεται να γίνεται στο μαιευτήριο, μετά τη γέννηση του παιδιού και μόνο για πληθυσμιακές ομάδες υψηλού κινδύνου για φυματίωση.

  • ideascentral

    europalso

Enter your email address: