Ενημέρωση είχε πριν λίγο το υπουργείο υγείας, κατά την οποία ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας, ανακοίνωσε τα νέα μέτρα που θα ισχύουν για και .

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι στις περιοχές που έχουν αυξημένα επιδημιολογικά δεδομένα, θα γίνουν απαραίτητα τα δυο τεστ την εβδομάδα για τους εργαζόμενους στην εστίαση οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, θα πρέπει να διεξάγεται ένα και ένα rapid test σε όσους εργάζονται στην εστίαση, τον τουρισμό, τα πλοία και τις κατασκηνώσεις και δεν έχουν .

Επίσης, ανακοίνωσε πως γίνονται πιο αυστηροί οι κανόνες εισόδου στις κατασκηνώσεις για παιδιά αλλά και το προσωπικό, καθώς θα γίνεται δεκτό μόνο PCR Test ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα συνιστάται να διενεργείται έλεγχος με self-test

«Η μετάλλαξη Δέλτα αλλάζει τον επιδημιολογικό χάρτη»

«Η αύξηση των νέων κρουσμάτων σχετίζεται με την αύξηση της μεταδοτικότητας από τη μετάλλαξη Δέλτα», ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς. Όπως ανέφερε, ο δείκτης ανά 100.000 κατοίκους παρουσιάζει αύξηση στις 64 από τις 74 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας. Στις 25 από αυτές, υπάρχει επίπτωση μεγαλύτερη από 100 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Μετά την αλλαγή του επιδημιολογικού χάρτη, οι Περιφερειακές Ενότητες Γρεβενών, Ιωαννίνων, Ανατολικής Αττικής, Βορείου Τομέα Αθηνών, Πειραιώς, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Δυτικής Αττικής και Λάρισας ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο πορτοκαλί. Όπως και οι Δήμοι Σαλαμίνας και Πάρου. Οι Περιφερειακές Ενότητες Καρδίτσας, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Άνδρου, Αχαΐας, Κοζάνης, Τήνου, Πρέβεζας, Ζακύνθου, Σύρου, Λέσβου, Θεσσαλονίκης, Θεσπρωτίας, Αρκαδίας, Κεφαλληνίας και Αιτωλοακαρνανίας μεταφέρονται στο κίτρινο επίπεδο. Στο ίδιο επίπεδο ανεβαίνουν οι Δήμοι Ικαρίας, Λέρου, Κύθνου, Λευκάδας, Μήλου, Σερίφου, Αντίπαρου και Χίου. Αντίθετα, στο πράσινο επίπεδο μεταφέρεται ο Δήμος Λειψών.

«Η περαιτέρω διασπορά του ιού πρέπει να αποφευχθεί. Στις έξι περιοχές που αναφέρθηκαν, μεταβαίνουν από αύριο επιπλέον ΚΟΜΥ για περαιτέρω testing», πρόσθεσε ο υφυπουργός και συνέχισε λέγοντας: «Στις περιοχές αυτές από το Σάββατο 17 Ιουλίου οι μη εμβολιαζόμενοι στην εστίαση και τις τουριστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έλεγχο δυο φορές την εβδομάδα. Μια φορά με τη μέθοδο του self test και μια με αυτή του Rapid, με δήλωση του αποτελέσματος στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Το ίδιο ισχύει και για τα μη εμβολιασμένα μέλη των πληρωμάτων των πλοίων».

«Η αύξηση του ιικού φορτίου στη χώρα κι η αλλαγή επιδημιολογικών δεδομένων, οδήγησε στην αλλαγή του υγειονομικού πρωτοκόλλου για τις κατασκηνώσεις. Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων εισηγήθηκε τα εξής: Για την είσοδο στην κατασκήνωση για την έναρξη της κατασκηνωτικής περιόδου, οι μη εμβολιασμένοι, κατασκηνωτές και εργαζόμενοι, θα πρέπει να προσκομίζουν Rapid 48 ωρών ή PCR 72 ωρών. Τα παιδιά θα πρέπει να ελέγχονται με τη μέθοδο του σε εβδομαδιαία βάση, ενώ οι εργαζόμενοι δυο φορές την εβδομάδα. Μια με self test και μια με rapid test. Επιπλέον δεν θα επιτρέπονται τα επισκεπτήρια εκτός αν υπάρχει έκτακτη ανάγκη ή αποχώρηση παιδιού», ανέφερε για τις κατασκηνώσεις