Βουτιά σοκ 30% στις τιμές του πετρελαίου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔09/03/2020 - 18:01 | Author: Newsroom Ipaidia

Με τη μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί τις τελευταίες 10ετίες στην τιμή του πετρελαίου ξημέρωσε η 9η Μαρτίου. Οι απώλειες για το για το πετρέλαιο τύπου brent αλλά και για το αργό, ξεπέρασαν στο άνοιγμα το… 30%, επιδόσεις οι οποίες παραπέμπουν στον… πόλεμο του Περσικού πριν από 30 χρόνια.

Η τιμή του brent με το άνοιγμα της αγορτάς, κατέγραφε πτώση της τάξεως του 29% με αποτέλεσμα η τιμή του να προσγειώνεται στα 32 δολάρια το βαρέλι ενώ στο αμερικανικό αργό, καταγραφόταν πτώση 32,5% με την τιμή να υποχωρεί ακόμη και στα 28 δολάρια το βαρέλι.

Οι ξένοι αναλυτές, αποδίδουν την κατάρρευση στον "πετρελαϊκό πόλεμο" που έχει ξεσπάσει πλέον ανάμεσα στους άλλοτε συμμάχους: Σαουδική Αραβία και Ρωσία. Η Σαουδική Αραβία, "απαντώντας" στην τοποθέτηση του Ρώσου Προέδρου ο οποίος δήλωσε ικανοποιημένος με τα τρέχοντα επίπεδα τιμών για τον "μαύρο χρυσό". Η Σαουδική Αραβία αποφάσισε να προχωρήσει στις μεγαλύτερες μειώσεις τιμών για τους πελάτες της που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια (περίπου 6-7 δολάρια ανά βαρέλι) ενώ έστειλε μήνυμα για αύξηση της παραγωγής στις αγορές.

Η πτώση των τιμών του πετρελαίου είναι τόσο μεγάλη που εκτιμάται ότι μπορεί να προκαλέσει τεράστια προβλήματα τόσο στις πετρελαϊκές επιχειρήσεις και τα διυλιστήρια ανά τον πλανήτη όσο και στα δημοσιονομικά χωρών που στηρίζονται στην παραγωγή πετρελαίου όπως είναι το Ιράκ, η Νιγηρία κλπ.

Η πετρελαϊκή κρίση που ξέσπασε, επηρεάζει ήδη και τα "πληγωμένα" από τον κορωνοϊό χρηματιστήρια. Ο δείκτης Nikkei 225 άνοιξε με πτώση 5,7% και την υποχώρηση να ξεπερνά τις 1170 μονάδες ενώ τα futures στο αμερικανικό χρηματιστήριο δείχνουν ότι και οι βασικοί δείκτηες (S&P, Nasdaq) ενδέχεται να καταγράψουν πολύ μεγάλες απώλειες της τάξεως του 5%.

Δύσκολη αναμένεται η εβδομάδα και για τις ευρωπαϊκές αγορές καθώς η πετρελαϊκή κρίση έρχεται να προστεθεί στις εκτιμήσεις ότι ο κορωνοϊός, θα οδηγήσει πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες σε ύφεση κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου της φετινής χρονιάς.

  • ideascentral

    europalso

Enter your email address: