Περικοπές στις συντάξεις: Τι μειώσεις βλέπουν από σήμερα οι συνταξιούχοι

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔29/09/2016 - 09:31 | Author: Newsroom Ipaidia

Ο ασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου φέρνει τεράστιες απώλειες στις αποδοχές των συνταξιούχων, παρά τις συνεχείς δηλώσεις του υπουργού Εργασίας ότι, δεν πρόκειται οι συντάξεις να υποστούν καμία μείωση.

Από τον Νόμο Κατρούγκαλου οι συνταξιούχοι είχαν περικοπές στις συντάξεις τους έως και 50%. Ειδικότερα:
Οι συνταξιούχοι υπέστησαν επιπλέον μείωση από 2% μέχρι 6% στις συντάξεις τους, κύριες και επικουρικές, από την αύξηση των εισφορών για την περίθαλψη και την επέκταση της εισφοράς στο σύνολο των συντάξεων.
Οι 385.000 χαμηλοσυνταξιούχοι χάνουν το ΕΚΑΣ και μάλιστα οι περίπου 300.000 μέχρι τέλους του 2016.
Περίπου 250.000 συνταξιούχοι είδαν τις επικουρικές τους συντάξεις να μειώνονται μέχρι και 50%. Οι συνολικές μνημονιακές απώλειες για τις επικουρικές φθάνουν και το 76% για όσους συνταξιούχους είχαν πολλά χρόνια ασφάλισης, υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης και μεγαλύτερες συντάξεις.

Με το τρίτο πακέτο και συγκεκριμένα, με τις πληρωμές Οκτωβρίου αναμένεται να δουν μειώσεις στις επικουρικές οι συνταξιούχοι από τα Ταμεία αρτοποιών και πρατηριούχων υγρών καυσίμων (ΤΕΑΑ &ΤΕΑΠΥΚ του ΟΑΕΕ), τους τομείς επικουρικής ασφάλισης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Εργων, Συμβολαιογράφων και Δικηγόρων (ΕΤΑΑ), τους τομείς επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, το ΚΕΑΝ των ναυτικών, των ΤΕΑΕΧ και ΕΑΥΑΠ της πρώην Χωροφυλακής και της Αστυνομίας Πόλεων. Οι μειώσεις θα κυμανθούν κατά μέσον όρο από 10% έως 12% και σε ορισμένες περιπτώσεις θα φθάσουν το 38%.

Στις 4 Οκτωβρίου που θα γίνει η πληρωμή των επικουρικών οι συνταξιούχοι θα δουν διπλό ψαλίδι στις συντάξεις τους καθώς θα μπει η πρώτη δόση των αναδρομικών που πρέπει να πληρώσουν. Τα αναδρομικά θα πρέπει να υπολογιστούν στο 10% της σύνταξης, αλλά με μίνιμουμ τα 50 ευρώ, που μάλλον θα είναι και το ποσό που θα περικοπεί από τους περισσότερους.

Παράλληλα έρχεται και η λυπητερή για 280.000 συνταξιούχους του Δημοσίου αφού το μέρισμα που θα εισπράξουν θα είναι ακόμη μικρότερο και από αυτό του Ιουλίου καθώς θα πρέπει να παρακρατηθεί και η πρώτη δόση των αναδρομικών. Εξάλλου από τον Οκτώβριο έρχεται και το κούρεμα στις υψηλές κύριες συντάξεις που ξεπερνούν τα 2.000 ευρώ μεικτά/μήνα, ενώ ξεκινάει και για τους τραπεζοϋπαλλήλους ο επανυπολογισμός στις προσυνταξιοδοτικές παροχές που φέρνει νέες μειώσεις.

Η ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ. Παράλληλα αναδρομικές μειώσεις, από την 1η Ιουλίου, φέρνει στις διπλές (ή και περισσότερες) καταβαλλόμενες συντάξεις η πολλαπλή παρακράτηση, για πρώτη φορά τον Οκτώβριο, της εισφοράς ασθενείας 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ.
Σε εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου, εγκύκλιος που εξέδωσε το ΙΚΑ προβλέπει την παρακράτηση της εισφοράς ασθενείας από τις συντάξεις Οκτωβρίου και την παρακράτηση των ποσών που δεν παρακρατήθηκαν από τον Ιούλιο σε 4 ισόποσες δόσεις – πρώτη δόση από τη σύνταξη Νοεμβρίου.

Οι μειώσεις αφορούν τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές συντάξεις και θα τρέξουν παράλληλα με την αναδρομική παρακράτηση των ποσών έναντι των επίσης αναδρομικών περικοπών που γίνονται σε όσες επικουρικές υπερβαίνουν τα 1.300 μεικτά μαζί με την κύρια. Χαμένοι από την πολλαπλή παρακράτηση της εισφοράς ασθενείας 6% είναι όσοι λαμβάνουν διπλές συντάξεις και είχαν ζητήσει την εξαίρεση από την εισφορά της μίας από τις δύο συντάξεις και οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι που θα πληρώνουν εισφορά και στη σύνταξη και στον μισθό. Ελαφρύνσεις θα έχουν οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν μόνο μία σύνταξη ενώ από 1/8/2016 έως 31/12/2016 απαλλάσσονται από την παρακράτηση της εισφοράς όλοι όσοι απώλεσαν πάνω από 30 ευρώ μηνιαίως της παροχής ΕΚΑΣ.

Περικοπή πρώτη: Σε ισχύ τα πλαφόν

Από σήμερα επιβάλλονται τα πλαφόν στις ατομικές συντάξεις που υπερβαίνουν τα 2.000 ευρώ. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και οι πολλαπλές συντάξεις που ξεπερνούν τα 3.000 ευρώ. Έτσι, αν στο σύνολό της μία ατομική σύνταξη, που αποτελείται από κύρια και επικουρική, είναι πάνω από τα 2.000 ευρώ, όλο της το επιπλέον τμήμα θα κόβεται! Για παράδειγμα, εάν ένας συνταξιούχος που θα πάει σήμερα στην τράπεζα για να πάρει 2.450 ευρώ, θα δει στον λογαριασμό του 2.000. Δηλαδή θα χάσει 450 ευρώ! Όσον αφορά στις πολλαπλές, εάν ένας συνταξιούχος ελάμβανε μέχρι σήμερα 3.200 ευρώ, σήμερα θα λάβει 3.000 ευρώ. Δηλαδή θα χάσει 200 ευρώ. Οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι- και των δύο κατηγοριών- δεν θα πρέπει να ξεχνούν ότι είτε σήμερα, είτε από τον επόμενο μήνα, θα ξεκινήσει και η παρακράτηση των υπερβαλλόντων ποσών που δόθηκαν από τον Ιούλιο και μετά. Άρα θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι και για άλλες περικοπές.

Περικοπή δεύτερη: Εισφορά 6% υπέρ του ΕΟΠΥΥ στις διπλές συντάξεις

Περίπου 300.000 συνταξιούχοι του ΙΚΑ που λαμβάνουν διπλές συντάξεις από σήμερα θα πληρώνουν εισφορά 6% υπέρ του ΕΟΠΥΥ.

Περικοπή τρίτη: 4 Οκτώβρη έρχεται το «τέλος» των επικουρικών

Μειώσεις στις επικουρικές τους συντάξεις θα δουν σε λίγες ημέρες, συνταξιούχοι ναυτικοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων αλλά και Τεχνικοί Τύπου. Τα «ψαλίδια» στις συγκεκριμένες κατηγορίες θα κυμανθούν από 18% έως 40%.

Περικοπή τέταρτη: Στις 30 Οκτώβρη «κουρεύονται» και τα μερίσματα

Σε σχεδόν ένα μήνα, περίπου 300.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου θα δουν μεγάλες μειώσεις στα μερίσματά τους.
.newsbomb,

tanea.

  • ideascentral

    europalso

Enter your email address: