Οικογενειακά επιδόματα: Πότε θα πληρωθεί η Γ' Δόση

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔18/09/2017 - 10:32 | Author: Newsroom Ipaidia

Tα οικογενειακά επιδόματα και ο εξορθολογισμός τους, έχουν την… τιμητική τους στη διαπραγμάτευση μεταξύ των Θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης, με ορατό πλέον τον κίνδυνο να περικοπεί δραματικά το επίδομα τρίτεκνων και

Με «κακό σκοπό» ήρθαν οι δανειστές σε αυτή τη διαπραγμάτευση. Από την πρώτη κιόλας επαφή τους με την ελληνική πλευρά απαιτούν στοχευμένες μειώσεις στις παροχές. Μάλιστα, ήταν πολύ συγκεκριμένοι στους αριθμούς και τα νούμερα, αφού ζήτησαν την εξοικονόμηση 259 εκατ. ευρώ για τη διετία 2017 – 2018 από τα επιδόματα, και μάλιστα αυτό να έχει γίνει μέχρι τον Νοέμβριο! Το μεγαλύτερο «αγκάθι» για την κυβέρνηση φαίνεται πως είναι η ανακατανομή των οικογενειακών παροχών με στόχο ένα δικαιότερο σύστημα που θα στηρίζει εξίσου τα παιδιά κάθε οικογένειας.

Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν, συζητήθηκαν και οι 6 τομείς που βάσει των μνημονιακών δεσμεύσεων θα αναδιαρθρωθούν και θα εξορθολογιστούν προκειμένου να προχωρήσει η αναδιάταξη του προνοιακού χάρτη της χώρας. Στο μικροσκόπιο τέθηκαν τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, καθώς μέχρι τον Νοέμβριο πρέπει να νομοθετηθούν παρεμβάσεις, πέραν της εξοικονόμησης 259 εκατ. ευρώ για τη διετία 2017 – 2018 που έχει ήδη ψηφιστεί και προβλέπει στοχευμένες μειώσεις παροχών.

Με τα αντίμετρα που ψηφίστηκαν τον Μάιο, θεσμοθετήθηκε επιπλέον χρηματοδότηση 260 εκατ. ευρώ, κατά το 2019, ποσό που αναζητείται και για το 2018 προκειμένου να μην υπάρξει το φαινόμενο «ασανσέρ», με αυξομείωση δηλαδή των παροχών ανάμεσα σε δύο χρονιές. Το επικαιροποιημένο μνημόνιο προβλέπει ότι η μεταρρύθμιση του συστήματος οικογενειακών παροχών πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τον Νοέμβριο.

Δεν ορίζει το έτος έναρξης της μεταρρύθμισης, γεγονός που ανοίγει «παράθυρο» για ενιαία εφαρμογή της από το 2019. Καθώς βέβαια κάτι τέτοιο δεν θεωρείται εύκολο, στο οικονομικό επιτελείο ευελπιστούν, μέρος των απαιτούμενων κεφαλαίων για το 2018 να εξευρεθεί μέσω της μείωσης των καταναλωτικών δαπανών των υπουργείων, ώστε να διασωθούν τα επιδόματα προς τους τρίτεκνους και πολύτεκνους. «Δύσκολος», τόσο σε εθνικό – κοινωνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο διαπραγμάτευσης, θεωρείται ο τομέας της αναπηρίας, καθώς στο μνημόνιο προβλέπεται η αναδιοργάνωση του τρόπου αξιολόγησης της αναπηρίας για την καταβολή των επιδομάτων.

Έως τον Νοέμβριο πρέπει να νομοθετηθεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα μεταρρύθμισης των παροχών αναπηρίας, ενώ έως τον Μάιο του επόμενου έτους πρέπει να εγκριθεί η εναρμόνιση όλων των κανόνων αναπηρίας και κοινωνικής πρόνοιας προκειμένου η εθνική εφαρμογή του νόμου να ξεκινήσει μέχρι το τέλος Ιουνίου 2018. Ρόλο-κλειδί στην όλη διαδικασία θα διαδραματίσει η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία στην τελική της μορφή αναμένεται να φθάσει στα χέρια της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας εντός των επόμενων ημερών.

Μεταξύ των προτάσεων, περιλαμβάνεται και μία που αφορά στην ιδιωτικοποίηση των Κέντρων Πιστοποίησης της Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) προκειμένου η αξιολόγηση να αφορά όχι μόνο τα ποσοστά αναπηρίας, αλλά και τις ικανότητες και κυρίως τη λειτουργικότητα των αναπήρων, με βάση τη διεθνή ταξινόμηση που προβλέπεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (International Classification of Functioning, Disability and Health).

Προβλήματα προκύπτουν και αναφορικά με τα κριτήρια καταβολής του επιδόματος στέγασης συνολικού προϋπολογισμού 600 εκατ. ευρώ, που, βάσει των ψηφισμένων αντιμέτρων και εφόσον δεν υπάρξει κάποια αλλαγή, θα δοθεί σε 600.000 οικογένειες το 2019. Σε συναντήσεις με τα συναρμόδια υπουργεία Μεταφορών και Παιδείας, τα κλιμάκια των δανειστών αναμένεται να συζητήσουν τα χρονοδιαγράμματα επιδότησης των μεταφορών σε ανέργους, ΑμεΑ, πολύτεκνους και ηλικιωμένους (απαιτείται νόμος έως τον Νοέμβριο), καθώς και για τον εξορθολογισμό των εκπαιδευτικών παροχών (έως τον Οκτώβριο).

Τι συμβαίνει με τα οικογενειακά επιδόματα

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, η Γ' δόση των οικογενειακών επιδομάτων του αναμένεται να καταβληθεί στους δικαιούχους κοντά στις 20 Οκτωβρίου, πράγμα όμως που δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως καθώς στον ΟΓΑ. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού προχωρούν στην εκκαθάριση των αιτήσεων A21 προκειμένου να οριστικοποιηθούν και να πληρωθούν οι δικαιούχοι. Οι αιτήσεις που θα υποβληθούν από τα τέλη Αυγούστου μέσα Σεπτέμβρη και δεν εκκαθαριστούν οι δικαιούχοι αυτής της κατηγορίας θα αναγκαστούν να περιμένουν την επόμενη δόση για να λάβουν τα αναδρομικά ποσά που δικαιούνται η οποία αναμένεται τον Δεκέμβριο.

Άλλωστε πριν λίγους μήνες ο είχε ενημερώσει σχετικά:

Για όσες αιτήσεις συνεχίζεται ο έλεγχος – λόγω και ελλιπών δικαιολογητικών – και για όσες υποβλήθηκαν ή θα υποβληθούν από 1η Ιουλίου 2017 και μετά, η πληρωμή παραπέμπεται στη δόση του Γ’ τριμήνου. Ο θα ειδοποιήσει με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο όσους πρέπει να προσκομίσουν συμπληρωματικά δικαιολογητικά, αλλά ταυτόχρονα καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του (www.oga.gr, πεδίο «Πληροφορίες Αιτήσεων Οικογενειακών Επιδομάτων») προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά.

Σημειώστε ότι σε περίπτωση πραγματικής μεταβολής της οικογενειακής κατάστασης του δικαιούχου (απόκτηση τέκνου, λήξη σπουδών τέκνου/ων άνω των 18 ετών, κλπ), θα πρέπει, έγκαιρα, και όχι πέραν της 15-1-2018 να προβαίνει σε συμπλήρωση – τροποποίηση των στοιχείων της αρχικής αίτησής (έντυπο Α21).

ΟΓΑ: Από την Παρασκευή η αναδιανομή αδιάθετων δελτίων τουρισμού και θεάτρου  • ideascentral

    europalso

Enter your email address: