Ευχάριστα νέα από το ΔΝΤ: Ανάπτυξη στην Ελλάδα με πλήρη εφαρμογή του μνημονίου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔04/10/2016 - 16:53 | Author: Newsroom Ipaidia

Μια ευχάριστη έκπληξη για την Αθήνα περιλαμβάνει η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου «World Economic Outlook».

Αίφνης, τα στελέχη του ΔΝΤ εμφανίζονται «υπεραισιόδοξα» για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, καθώς όχι μόνο προβλέπουν ότι φέτος το πραγματικό Ακαθάριστο Εθνικό προϊόν θα κλείσει με θετικό πρόσημο (0,1%), αλλά και ότι το 2017 η ανάπτυξη θα φτάσει το 2,8% του ΑΕΠ!

Στην ίδια έκθεση εκτιμάται ότι το τέταρτο τρίμηνο φέτος θα κλείσει με ανάπτυξη 0,7% σε ετήσια βάση και ότι η οικονομία θα τρέξει στο τέταρτο τρίμηνο του 2017 με ρυθμό +3,7% ενώ το 2021 η ανάπτυξη θα είναι 1,8%.

Οπως ξεκαθαρίζεται, οι προβλέψεις λαμβάνουν ως προϋπόθεση την πλήρη εφαρμογή από τις αρχές του πακέτου δημοσιονομικής πολιτικής που συμφωνήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης από τον ESM.

Σε κάθε περίπτωση, οι προβλέψεις αυτές ξεπερνούν την αισιοδοξία που υπάρχει στην ελληνική κυβέρνηση και καταγράφεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που τη Δευτέρα δόθηκε στη δημοσιότητα και προβλέπει ύφεση 0,3% για φέτος (σ.σ. κυβερνητικά στελέχη και ο πρωθυπουργός εκτίμησαν ότι μπορεί να καταγραφεί θετικό πρόσημο) και ανάπτυξη 2,7% για το 2017, αλλά και στην Κομισιόν η οποία επίσης έβαλε τον πήχη για την επόμενη χρονιά στο +2,7%.

Εκρηκτική άνοδος στα κρατικά έσοδα τον Σεπτέμβριο

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έρχονται λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, στο πλαίσιο του «άρθρου 4» του ΔΝΤ.

Με αφορμή αυτό, σε τηλεδιάσκεψη η εκπρόσωπος του Ταμείου Ντέλια Βελκουλέσκου είχε αρνηθεί να δώσει συγκεκριμένη πρόβλεψη για την πορεία του ΑΕΠ, αρκούμενη να σημειώσει ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι υπολογισμοί.

Χαρακτηριστικό της «στροφής» του ΔΝΤ είναι ότι στην προηγούμενη έκδοση του World Economic Outlook, την άνοιξη, οι προβλέψεις για τη φετινή χρονιά ήταν πολύ χειρότερες.

Συγκεκριμένα, τότε το Ταμείο εκτιμούσε ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,6% του ΑΕΠ το 2016, πριν ανακάμψει κατά την επίσημη πρόβλεψη (2,7% του ΑΕΠ) το 2017.

Αξιο λόγου και το ότι μόλις τη Δευτέρα η Moody's διατύπωσε σαφώς πιο απαισιόδοξες προβλέψεις, καθώς σε έκθεσή της ανέφερε ότι η χώρα θα βιώσει φέτος ύφεση 0,7% του ΑΕΠ, με την ανάπτυξη να κολλά στο +1,8% το 2017.

Το ίδιο το ΔΝΤ, μάλιστα, δεν έχει καλή «παράδοση» στις εκτιμήσεις του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και των δημοσιονομικών μεγεθών, γεγονός που έχει δημιουργήσει εντάσεις στις διαπραγματεύσεις.

Τον Απρίλιο του 2015 και ενώ η διαπραγμάτευση ήταν στην κόψη του ξυραφιού, εκτιμούσε ότι η χρονιά θα κλείσει με θετικό πρόσημο 2,5% του ΑΕΠ, εκτίμηση που μετά τα όσα ακολούθησαν αναθεωρήθηκε σε βαθιά ύφεση, κάτι που επίσης δεν επιβεβαιώθηκε πέρυσι.

Σε κάθε περίπτωση, στα επιμέρους στοιχεία της έκθεσης περιλαμβάνονται:

* Η εκτίμηση ότι θα συνεχιστεί φέτος ο αποπληθωρισμός (-0,1%) αλλά του χρόνου θα υπάρξει ανατροπή με θετικό πρόσημο για τον πληθωρισμό (0,6%), εκτίμηση που ουσιαστικά ταυτίζεται με την πρόβλεψη που περιλαμβάνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού (0% και 0,6% για φέτος και το 2017). Για το 2021, η εκτίμηση είναι ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί σε 1,8%.

* Δεν υπάρχει πρόβλεψη για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών καθώς τα συγκεκριμένα πεδία για τις τρεις χρονιές (2015, 2016 και 2017) είναι μηδέν (όπως και το 2021), ενώ την περασμένη άνοιξη στην αντίστοιχη έρευνα κινούνταν με αρνητικό πρόσημο (-0,2 για φέτος και -0,3 για το 2017).

* Η ανεργία προβλέπεται να υποχωρήσει στο 21,5% το 2017, έναντι 23,3% φέτος, εκτίμηση που είναι «χειρότερη» από αυτήν του προσχεδίου στον προϋπολογισμό (21,5% φέτος και 20,4% το 2017).

Σε άλλο σημείο της έκθεσης, πάντως, σημειώνεται η απόκλιση που παρουσιάζεται στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία) από την τάση που είχε διαμορφωθεί προ κρίσης στην πορεία του ΑΕΠ, στις επενδύσεις και στην εγχώρια ζήτηση.

Όπως φαίνεται και στον σχετικό πίνακα, οι τέσσερις χώρες εξακολουθούν και στα τρία αυτά στοιχεία να υπολείπονται των επιπέδων που είχαν κατακτήσει προ κρίσης (2007) και μάλιστα σε ό,τι αφορά επενδύσεις και εγχώρια ζήτηση σε διψήφια ποσοστά.

Εuro2day

Loading...
  • thessalias

    ideascentral

    europalso