Εκτυπώστε το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ 2016

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔25/08/2016 - 16:27 | Author: Newsroom Ipaidia

Πρεμιέρα την ερχόμενη Δευτέρα 29 Αυγούστου στην πλατφόρμα του TAXIS για τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.

Σε πέντε δόσεις θα καταβληθεί. Η πρώτη έως το τέλος του Σεπτεμβρίου 2016 και η τελευταία έως το τέλος Ιανουαρίου 2017.

Η εκκαθάριση έχει ολοκληρωθεί από τις 18 Αυγούστου και το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι από το φόρο θα εισπράξει, όπως και πέρυσι, 2,65 δισ. ευρώ.

Φέτος υπήρξε μείωση αντικειμενικών αξιών σε όλη σχεδόν την επικράτεια, ενώ την τελευταία στιγμή δεν εντάχθηκαν τα αγροτεμάχια στον συμπληρωματικό φόρο, λόγω των πολλών λαθών στο έντυπο Ε9.

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα περίπου 2,4 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πληρώσουν λιγότερο φόρο και περίπου 2,5 εκατομμύρια πολίτες θα καταβάλουν το ίδιο ποσό σε σχέση με το 2015. Οι υπόλοιποι θα δουν τα εκκαθαριστικά τους «φουσκωμένα».

Όπως αποκαλύπτουν ωστόσο τα νέου τύπου εκκαθαριστικά, υπόδειγμα των οποίων που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με την ονομασία «Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου Ν. 4223/2013», ο φόρος ακινήτων από το 2017 θα πάρει αρνητική τροπή για τα αγροτεμάχια και όλες τις εκτός σχεδίου και οικισμού εκτάσεις.

τη νέα μορφή του εντύπου και ειδικότερα στον πίνακα 2 όπου δηλώνονται οι εκτός σχεδίου και οικισμού εκτάσεις (όπως είναι τα εκτός σχεδίου οικόπεδα, τα χωράφια, οι βοσκότοποι, οι ιδιωτικές δασικές εκτάσεις κ.α.) προστέθηκαν δύο νέες στήλες με αύξοντα αριθμό 25 και 26, οι οποίες αφορούν στην Αρχική ή Ειδική Βασική Αξία (ΑΒΑ ή ΕΒΑ) κάθε εκτός σχεδίου έκτασης. Εκεί θα εμφανιστεί ουσιαστικά η αντικειμενική αξία κάθε αγροτεμαχίου βάση της οποίας θα υπολογιστεί και ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ τον επόμενο χρόνο.

Έτσι, τον επόμενο χρόνο, εκτός από τον κύριο φόρο στα αγροτεμάχια (περίπου 1 έως 16 ευρώ ανά στρέμμα) που θα πληρώσουν, οι περίπου 3,6 εκατ. ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων θα επιβαρυνθούν και με συμπληρωματικό φόρο, εφόσον η συνολική αντικειμενική αξία της περιουσίας τους ξεπερνά τις 200.000 ευρώ.

Το καινούργιο εκκαθαριστικό

Καινούργιο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ θα παραλάβουν 7,4 εκατομμύρια Έλληνες τη Δευτέρα, οπότε και θα ολοκληρωθεί η ανάρτηση των σχετικών ειδοποιητηρίων στο Taxisnet. To εκκαθαριστικό που αποκαλύπτεται μέσω της σχετικής απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, περιέχει ακόμη περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό.

Η δημοσίευση του «τύπου και του περιεχομένου» του σχετικού εντύπου, αποτελούσε την τελευταία εκκρεμότητα για την έναρξη της διαδικασίας εκκαθάρισης του φόρου η οποία θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες 4-5 ημέρες.

Το νέο έντυπο για τον ΕΝΦΙΑ έχει αρκετές αλλαγές σε σχέση με το προηγούμενο:

Στον πίνακα 1 (όπου δηλώνονται τα κτίσματα) έχουν προστεθεί οι ακόλουθες στήλες:

Στήλη 1 (αύξων αριθμός)

Στήλη 5 (ένδειξη ΑΠΑΑ)

Στήλη 23 (Τιμή ζώνης)

Στήλη 24 (Συνολική τιμή εκκίνησης οικοπέδου)

Στήλη 25 (Τιμή εκκίνησης)

Στον πίνακα 2 (όπου δηλώνονται τα αγροτεμάχια) έχουν προστεθεί οι ακόλουθες στήλες:

Στήλη 1 (αύξων αριθμός)

Στήλη 25 (αρχική Βασική Αξία κύριου φόρου)

Στήλη 26 (αρχική βασική αξία ή ειδική βασική αξία συμπληρωματικού φόρου)

Επίσης:

Έχει ενσωματωθεί η «ταυτότητα οφειλής» πληροφορία απαραίτητη για την πληρωμή είτε μέσω τράπεζας είτε μέσω e-banking.

Αναγράφονται αναλυτικά οι ημερομηνίες πληρωμής των δόσεων (η πρώτη δόση θα καταβληθεί έως τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία έως τέλος Ιανουαρίου)

Έχει ενσωματωθεί πίνακας που συγκεντρώνει την πληροφορία για την αξία της περιουσίας τόσο των κτισμάτων όσο και των αγροτεμαχίων.

Γίνεται εμφανές αν κάποιος δικαιούται έκπτωση φόρου επειδή πληροί συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Υπάρχει πεδίο ειδοποιήσεων για επισημάνσεις ειδικού περιεχομένου προς τους ιδιοκτήτες (π.χ σε περιπτώσεις όπου ο υπολογισμός του φόρου έχει γίνει βάσει παραδοχών).  • Η Παιδεία στο Google News

    Tελευταίες Ειδήσεις για την Παιδεία και την εργασία στο ipaidia.gr

    • ideascentral

      europalso

    Enter your email address: