: Η καθημερινότητα των Ελλήνων έχει αλλάξει, το και οι κωδικοί είναι πλέον στη ζωή όλων για έξοδο από το σπίτι ή η ένυπη δήλωσης . Δείτε εδώ τις έξι επιλογές για έξοδο, τι γράφουμε, αλλά και τους κανόνες του Σωτήρη Τσιόδρα για περπάτημα και άσκηση σε εξωτερικό χώρο, ειδικά τώρα που ο καιρός έχει αλλάξει.

Οι κωδικοί για το 13033, οι επιλογές που έχουμε για να βγούμε από το σπίτι έχουν αλλάξει την καθημερινότητα. Οι έξι επιλογές SMS είναι διαρκώς στο επίκεντρο για τις μετακινήσεις.

Μάλιστα κατά την ενημέρωση που πραγματιοποιεί ο ΕΟΔΥ και ο Σωτήρης Τσιόδρας, μαζί με τον υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά, δόθηκαν οδηγίες και κανόνες για το περπάτημα, ειδικά τώρα που ο καιρός έχει αλλάξει.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ήταν ξεκάθαρος ότι το μήνυμα για τήρηση των οδηγιών μένει το ίδιο. Πρόσθεσε όμως ότι είναι σημαντικό να κάνουμε άσκηση στο σπίτι, να βγαίνουμε για περπάτημα 30 λεπτών την ημέρα, αλλά με κανόνες, να αποφεύγουμε σημεία με πολύ κόσμο και βεβαίως να βγαίνει κάθε ένας με την οικογένειά του και όχι σε παρέες, τηρώντας πάντα τις αποστάσεις, όπως και μέσα σε σούπερ μάρκετ.

Συγκεκριμένα πρόσθεσε για το περπάτημα και την άσκηση: «Είναι σωστό να διατηρήσουμε σαν πολίτες τη σωματική μας και ψυχική μας ευεξία. Αλλά θα κρατάμε στη σκέψη μας, ότι αυτά τα σημαντικά μέτρα πρέπει να παραμείνουν σημαντικά στην καθημερινότητά μας η οποία έχει τόσο αλλάξει.

Η άσκηση στο σπίτι, μια καλή μελέτη, μια καλή μουσική, η συμμετοχή στα κοινά του σπιτιού, ήταν και παραμένει από τις πιο σημαντικές παρηγοριές αυτής της περιόδου.

Άκουσα όμως σήμερα, πως σε κάποιες περιοχές πλημμύρισαν οι δρόμοι. Πρέπει να τονίσω, το μήνυμα «μένω σπίτι» δεν αλλάζει. Βέβαια, από την άλλη μεριά, είναι αδύνατον και σταδιακά όσο καλυτερεύει ο καιρός, να φοβόμαστε να περπατήσουμε για ένα μικρό χρονικό διάστημα, κατ’ εμένα έως 30 λεπτά μια φορά την ημέρα είναι ένας καλός χρόνος σε έναν ανοικτό χώρο.

Το περπάτημα είναι υγεία. Να ασκηθούμε λίγο περισσότερο από ότι στο σπίτι. Φυσικά και μπορούμε να περπατήσουμε τηρώντας τις αποστάσεις με την οικογένειά μας – ούτως ή άλλως μένουμε στο ίδιο σπίτι μαζί – όπως μας επιτρέπεται από τις οδηγίες της Πολιτείας.

Προσοχή όμως! Δε μπορούμε να σταματήσουμε να φοβόμαστε το συνωστισμό. Δεν θα βρίσκουμε έτσι την αφορμή να «ξεγελάσουμε» την Πολιτεία, να καταστρατηγήσουμε κάθε έννοια αποφυγής συγχρωτισμού και τήρησης των αποστάσεων.

Εμείς, οι πολίτες των μεγαλουπόλεων, πληρώνουμε κατά κάποιο τρόπο το τίμημα των περισσότερων ευκαιριών που απολαμβάνουμε στην πόλη. Και το να τηρήσουμε τις αποστάσεις γίνεται πιο δύσκολο. Θα πρέπει να είμαστε ακόμα πιο προσεκτικοί.

Δεν μπορούν οι παρέες να ανακατεύονται, δεν μπορεί να συνωστίζεται ο ένας πάνω στον άλλον. Αν δούμε πως κάπου υπάρχει πιο πολύς συνωστισμός, πρέπει να το αποφεύγουμε.

Σκεφτείτε πώς συμπεριφέρεστε μέσα στο σούπερ μάρκετ. Κρατήστε ασφαλείς αποστάσεις και όταν περπατάτε έξω. Αυτό θα δώσει σε όλους μας, και σε εσάς τους ίδιους, μια παραπάνω αίσθηση ασφάλειας».

13033: Οι κωδικοί και οι επιλογές

Για μεμονωμένες μετακινήσεις (τύπου Β), έχετε 3 επιλογές: SMS, εκτυπωμένο και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης, ή και χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.

Μπορείτε να στείλετε από το κινητό σας μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση.

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:

X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

Δηλαδή για να βγείτε για περπάτημα θα πρέπει να στείλετε τον αριθμό 6. Το SMS θα πρέπει να είναι 6 ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας.

1 Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

2 Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

3 Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

4 Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

5 Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

6 Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη από κινητά τηλέφωνα με κάρτα SIM των παρόχων κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούν στην Ελλάδα (Cosmote, Vodafone GR, Wind). Προκειμένου να κάνουν χρήση της υπηρεσίας 13033 οι πολίτες με συσκευή που έχει κάρτα SIM δικτύου του εξωτερικού, μπορούν να προμηθευτούν μια σύνδεση καρτοκινητού από τα σημεία πώλησης των παρόχων. Υπενθυμίζεται ότι η χρήση της υπηρεσίας 13033 είναι δωρεάν.

Συμπλήρωση Εντύπου

Εναλλακτικά, μπορείτε να κατεβάσετε, να συμπληρώσετε, και να φέρετε μαζί σας ένα από τα ακόλουθα έντυπα, κατά περίπτωση.

Βεβαίωση Κατ’ Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών (PDF)

Χειρόγραφη Βεβαίωση

Η χειρόγραφη βεβαίωση πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες:

Όνομα/Επίθετο

Διεύθυνση Κατοικίας

Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού

Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή