Την Παρασκευή η άσκηση για τη διαχείριση τυχόν κρούσματος Εμπολα

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔15/10/2014 - 21:40 | Author: Newsroom Ipaidia
Τα μέτρα που έχει λάβει ήδη η χώρα, από τον Αύγουστο κιόλας, για την ενίσχυσή της κατά του ιού Εμπολα απαρίθμησε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, ο οποίος εμφανίστηκε απαισιόδοξος για τους χειρισμούς της διεθνούς κοινότητας κατά του θανατηφόρου υιού.
«Αν ο ιός του Εμπολα ξεφύγει και πάρει έκταση στις χώρες όπου συναντάται, αν υπάρξει μία έκρηξη του ιού σε αυτές τις χώρες, δεν μπορούμε μόνο με μέτρα να τη σταματήσουμε», δήλωσε ενημερώνοντας την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων ο κ. Βορίδης.

Ο υπουργός Υγείας, πάντως, ανακοίνωσε ότι αύριο θα διεξαχθεί Σύνοδος των Υπουργών Υγείας της Ε.Ε. προκειμένου να εξετάσει το θέμα τυχόν βοήθειας της Ε.Ε. προς τις πληττόμενες χώρες, καθώς και το θέμα των μέτρων ασφαλείας. Η Ελλάδα πάντως -αν το αποφασίσει η Ε.Ε., όπως είπε ο υπουργός- είναι σε ετοιμότητα να στείλει υγειονομικούς στις χώρες που πλήττονται από τον Εμπολα, καθώς ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον, ενώ «είναι σε ετοιμότητα να βοηθήσει οικονομικά και με υγειονομικό υλικό στο μέγεθος που μπορεί».

Ο κ. Βορίδης ανακοίνωσε επίσης ότι την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί άσκηση για τη διαχείριση τυχόν κρούσματος Εμπολα, που οργανώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ σε συνεργασία με το ΕΚΕΠΥ.

Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας προανήγγειλε την πρόσληψη περίπου 30 υγειονομικών για να ενισχυθούν οι υγειονομικές υπηρεσίες στις πύλες εισόδου της χώρας αλλά και εκεί που υπάρχει διαχείριση ταξιδιωτών ή/και μεταναστών, ενώ πρόσθεσε ότι θα υπάρξει και περαιτέρω εκπαίδευση του προσωπικού που έρχεται σε επαφή με αυτούς τους ανθρώπους, αλλά και του προσωπικού που υπηρετεί στα τμήματα επειγόντων περιστατικών για την περίπτωση που υπάρξει κρούσμα εκεί.

Ο υπουργός Υγείας απαρίθμησε και άλλα μέτρα που έχουν ληφθεί, όπως:

- Οδηγίες που δίδονται στις πύλες αεροδρομίων για αυτούς που ταξιδεύουν προς τις επίμαχες περιοχές.

- Μέτρα διαχείρισης τυχόν κρούσματος που έχουν διανεμηθει προς όλες τις αρχές και τις υπηρεσίες που σχετίζονται με τη διαχείριση ταξιδιωτών. Έχει οριστεί ένα εργαστήριο αναφοράς στη Θεσσαλονίκη υψηλού επιπέδου βιοασφάλειας, όπου θα γίνονται οι εξετάσεις των ύποπτων κρουσμάτων, ενώ γίνονται ενέργειες αναβάθμισης και δεύτερου εργαστηρίου στην Αθήνα.

- Έχει οριστεί χώρος στο Νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ» για παραμονή ύποπτου κρούσματος ή εν συνεχεία να γίνεται διαχείρισή του σε ειδικό χώρο αν διαπιστωθεί ότι είναι κρούσμα.

- Έχει οριστεί υγειονομικό προσωπικό και έχει εξοπλιστεί με την απαραίτητη στολή και σύνεργα και έχει εκπαιδευτεί ειδικά για να κάνει ασφαλή διαχείριση του περιστατικού.

- Έχει δημιουργηθεί η κάρτα εισερχομένου επιβάτη, στην οποία -μεταξύ άλλων- θα αναφέρεται η χώρα προέλευσης και αναχώρησης, ενώ θα ζητείται οι επιβάτες να δηλώνουν αν έχουν πυρετό, κεφαλαλγία, εμετούς κ.ά. συμπτώματα.

Κλείνοντας, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και σε ευχάριστα νέα -όπως είπε- καθώς «κατά πάσα πιθανότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα θεωρήσει ότι η Νιγηρία βγαίνει από το επίπεδο ελέγχου, γιατί εδώ και 21 μέρες δεν έχει εμφανίσει κρούσμα».

iefimerida.gr  • Ακολουθείστε το iPaidia στο Google News

    Tελευταίες Ειδήσεις για την Παιδεία και την εργασία στο ipaidia.gr    • ideascentral

      europalso

    Enter your email address: