: Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, τόνισε πώς τα επιδημιολογικά δεδομένα και οι εισηγήσεις των ειδικών θα κρίνουν το την 1η Μαρτίου. Δείτε στο ipaidia.gr τι είπε.

Τι θα γίνει με και καταστήματα

Όπως είπε κ. Πελώνη στο Newsbomb, η κυβέρνηση θα αναμένει τις εισηγήσεις των ειδικών την Παρασκευή και στη συνέχεια θα αποφασιστεί αν μπορεί να ανοίξουν κάποιες οικονομικές ή κοινωνικές δραστηριότητες.

Κατά την εισαγωγική της τοποθέτηση στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας επεσήμανε πως το επιδημιολογικό φορτίο στην χώρα μας την περασμένη εβδομάδα παρέμεινε σταθερό, με τον κυλιόμενο μέσο όρο να ανέρχεται σε 1.040 νέα ανά ημέρα και μέση ηλικία τα 44 έτη.

Σύμφωνα με την ίδια παρατηρήθηκε, δηλαδή μια σταθεροποίηση της πανδημίας στην Αττική -με εξαίρεση τη Σαλαμίνα και την Τροιζηνία- και το Rt μειώθηκε κάτω από το 1, γεγονός που αποδεικνύει ότι τα τελευταία μέτρα έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Σταθεροποίηση παρατηρείται, επίσης, στην Αχαΐα και τη Θεσσαλονίκη.

Και προσέθεσε: «Δυστυχώς, ωστόσο, το βρετανικό στέλεχος εμφανίζει μεγάλη διασπορά σε πολλές περιοχές της χώρας, καθώς έχουν ήδη ανιχνευθεί περισσότερα από 760 κρούσματα σε 32 περιφερειακές ενότητες.

Ανησυχητική είναι η κυκλοφορία της μετάλλαξης της Νότιας Αφρικής στην περιοχή του Ευόσμου γεγονός που επιβάλλει αυξημένη επιτήρηση. Πέρα από το αυστηρό lockdown στην περιοχή αυτή αυξάνονται και τα test για την έγκαιρη ιχνηλάτηση των φορέων. Ας μην ξεχνάμε ότι ο ιός είναι εδώ, η διασπορά του παραμένει εκτεταμένη και οφείλουμε όλοι να τηρούμε τα μέτρα προστασίας».

Η κυρία Πελώνη έκανε λόγο για μια «μικρή αύξηση των νοσηλειών στην Αττική που προβληματίζει» λέγοντας ότι προτεραιότητα για την επανέναρξη των δραστηριοτήτων είναι και λιανεμπόριο.

Ειδικά για το λιανεμπόριο είπε ότι «όταν και εφόσον φτάσουμε να ανοίξουμε το λιανεμπόριο θα γίνει με απόλυτη ασφάλεια. Δεν έχει διαπιστωθεί ότι η αύξηση κρουσμάτων οφείλεται per se στα ανοιχτά καταστήματα ή τον κόσμο μέσα στα καταστήματα».