: Πώς θα διαμορφώνεται η ΕΒΕ – Οι προθεσμίες, τα νέα δεδομένα αλλά και τα προβλήματα που δημιουργούνται. Το iPaidia.gr σας παρουσιάζει κατ’ αποκλειστικότητα τις αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής.

Της Ασημίνας Ρούσσου – Ελπίδας Οικονομίδη – ipaidia.gr

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα μετά τη δημοσιοποίηση του νέου νόμου για τις αλλαγές σε Πανελλήνιες 2021, Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και  σε ΦΕΚ.

Οι υποψήφιοι στις Πανελλήνιες 2021  αναμένεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα μετά την εφαρμογή των αλλαγών στο , με τη θεσμοθέτηση (), τον περιορισμό σε περίπου 15 των σχολών που μπορούν να δηλώσουν στο δελτίο και την υποβολή δελτίου σε δύο φάσεις.

Ειδικότερα, τα προβλήματα που θα συναντήσουν οι υποψήφιοι με το νέο σύστημα, όπως τα καταγράφει η εφημερίδα «Καθημερινή» είναι τα εξής:

– Κάθε τμήμα ΑΕΙ θα έχει διαφορετική ελάχιστη βάση εισαγωγής αφού θα πολλαπλασιάζεται ο μέσος όρος του πεδίου με διαφορετικό συντελεστή που θα ορίζει το κάθε τμήμα.

– Παγιοποιείται η έκδοση των αποτελεσμάτων εισαγωγής στα τέλη Αυγούστου, με τους γονείς να τρέχουν αγωνιώντας να κάνουν μετακόμιση μέσα στον Σεπτέμβριο, αντί αυτό να τακτοποιηθεί κατά τη διάρκεια των διακοπών τους.

– Υπάρχουν τμήματα με το ίδιο αντικείμενο αλλά χωρίς αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα.

– Από τις , κάθε υποψήφιος θα έχει διαφορετικές μονάδες εισαγωγής, αφού κάθε τμήμα θα μπορεί να ορίσει διαφορετικούς συντελεστές βαρύτητας (άλλα μόρια για Μαθηματικό Αθήνας, άλλα για Μαθηματικό Θεσσαλονίκης).

Όλες οι αλλαγές που θα ισχύσουν φέτος για τους υποψηφίους στις Πανελλαδικές 2021

-Όπως ήδη έχει αποκαλύψει το iPaidia.gr, τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου αναμένεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες η Υπουργική Απόφαση που θα ορίζει το εύρος των συντελεστών, εντός των οποίων θα κινηθούν τα Πανεπιστήμια για ορίσουν την (ΕΒΕ). Η απόφαση για τον ορισμό των συντελεστών θα ληφθεί από το Υπουργείο Παιδείας (για παράδειγμα αν η πολιτική ηγεσία ορίσει ένα εύρος μεταξύ 0,8 έως 1,1 του μέσου όρου που θα προκύψει από τις βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων στα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα ανά επιστημονικό πεδίο, τα Πανεπιστήμια θα πρέπει να αποφασίσουν σε ποιο ποσοστό θα κινηθεί το κάθε τμήμα ή σχολή . Βάσει νόμου, το Υπουργείο Παιδείας δύναται μέχρι τις 31 Μαρτίου να ορίσει τους συντελεστές της ΕΒΕ.

Υπενθυμίζουμε ότι η ελάχιστη βάση εισαγωγής  θα αφορά και τα ειδικά μαθήματα καθώς τις δοκιμασίες εφόσον είναι υποχρεωτικά για την είσοδο του υποψηφίου σε τμήμα ή σχολή της επιλογής του. Μέχρι την περσινή χρονιά, τα ειδικά μαθήματα και οι δοκιμασίες είχαν «κόφτη» τη βάση του 10, ενώ από φέτος δίνεται η δυνατότητα στα πανεπιστημιακά τμήματα και σχολές να χαμηλώσουν ή να ανεβάσουν τον πήχη εφόσον το επιθυμούν.

-Τα Πανεπιστήμια μέχρι τον Μάιο θα πρέπει να έχουν αποστείλει τις προτάσεις τους, βάσει των οποίων θα εκδοθεί Υπουργική Απόφαση που θα αναφέρει ανά πανεπιστημιακό τμήμα, τον συντελεστή της βάσης εισαγωγής που έχει επιλέξει.

Για παράδειγμα: Αν στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών ο μέσος όρος των επιδόσεων των υποψηφίων είναι 11.110 μόρια και ένα πανεπιστημιακό τμήμα έχει επιλέξει ως συντελεστή το 0,8, η Ελάχιστη του ορίζεται αυτόματα στα 8.890 μόρια, αποκλείοντας οποιοδήποτε υποψήφιο έχει επιδόσεις χαμηλότερες από αυτό το όριο.

-Μέχρι τις 30 Απρίλη θα πρέπει να έχουν εκδοθεί και οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για τον αριθμό εισακτέων στα Α.Σ.Ε.Ι, τις Α.Σ.Σ.Υ., τη Σ.Σ.Α.Σ., τις Αστυνομικές Σχολές και Πυροσβεστικής Ακαδημίας, τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, τις Σχολές Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ. και Λιμενοφυλάκων.

-Μέχρι τις 30 Μαΐου, ορίζει η νομοθεσία ότι θα πρέπει να έχει εκδοθεί και η Υπουργική Απόφαση για τον στα Πανεπιστήμια, αν και τα προηγούμενα χρόνια, η ανακοίνωση γινόταν πολύ νωρίτερα από την τελική προθεσμία.

Τα επόμενα βήματα

Όπως πρώτο έγραψε το iPaidia.gr, «κλειδί» για τα επόμενα χρονοδιαγράμματα είναι η απόφαση που θα ληφθεί από το Υπουργείο Παιδείας για τυχόν παράταση σχολικού έτους και μικρή μετάθεση της ημερομηνίας των Πανελληνίων 2021.

Μία μεγάλη αλλαγή από φέτος, η οποία θα μεταθέσει λίγες μέρες αργότερα την συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου 2021, είναι ότι για να εκδοθεί ο κατάλογος με την του κάθε πανεπιστημιακού τμήματος, θα πρέπει πρώτα να έχουν εκδοθεί οι βαθμολογίες όχι μόνο στα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα αλλά και στα ειδικά μαθήματα όπως και στις δοκιμασίες. Στη συνέχεια, θα εκδοθεί ο κατάλογος με την ανά τμήμα ή σχολή και οι υποψήφιοι θα αποκτήσουν πρόσβαση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ώστε να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο.

«Στόχος οι πανελλήνιες να γίνουν στην ώρα τους»

Για τις πανελλήνιες 2021  η κ. Μακρή τόνισε πως: «Όλες οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν από το υπουργείο. Εγώ θα επαναλάβω τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι στόχος είναι οι Πανελλήνιες 2021  να γίνουν  στη συγκεκριμένη ώρα που έχει προγραμματιστεί».

«Σε ότι αφορά τη ήδη  έχει ανακοινωθεί τον προηγούμενο μήνα η μείωση κατά 30%. Σε ότι αφορά την ύλη των άλλων τάξεων το υπουργείο έχει πλήρη εικόνα καθημερινά διότι είναι υποχρεωμένοι οι εκπαιδευτικοί με κάθε τρόπο να καταχωρίζουν  τα κεφάλαια τα οποία έχουν διδάξει.

Πανεπιστημιακή Αστυνομία: 1.030 προσλήψεις ειδικών φρουρών – Τι ορίζει το ΦΕΚ

Άνοιγμα σχολείων – Δημόπουλος: Προτεραιότητα τα σχολεία για την ψυχολογία των παιδιών

Πανελλήνιες 2021: Έτσι θα εφαρμοστεί η ελάχιστη βάση εισαγωγής – Παραδείγματα