Νομοσχέδιο AEI: Ενστάσεις επιστημονικής επιτροπής Βουλής για κάμερες στα Πανεπιστήμια

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔09/02/2021 - 12:34 | Author: Newsroom Ipaidia

: Το νομοσχέδιο του  εισάγεται σήμερα προς συζήτηση στη Βουλή και έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων. Δείτε στο ipaidia.gr ποιές οι διαφωνίες για το νομοσχέδιο.

Στις παρατηρήσεις της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής μεταξύ άλλων τονίζεται ότι η εγκατάσταση και λειτουργία μέσων επιτήρησης με τη λήψη ή καταγραφή εικόνας και ήχου σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του , όπως και κάθε επεξεργασία ως περιορισμός δικαιώματος (άρθρο 9Α του Συντάγματος), υπακούει, μεταξύ άλλων, και στην επιταγή να είναι καθορισμένος, σαφής και νόμιμος ο σκοπός της επεξεργασίας.

Όπως αναφέρει το ΕΘΝΟΣ, η επιτροπή «βλέπει» και ασάφειες στο σχέδιο νόμου και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «στο άρθρο 14 παρ. 3 ορίζεται ότι ορισµένα από τα καθήκοντα της Μονάδας Ασφάλειας και Προστασίας των ΑΕΙ, η οποία συνιστά αυτοτελή υπηρεσία του οικείου ιδρύµατος, επιτρέπεται να ανατίθενται σε ιδιώτες µε σύµβαση παροχής υπηρεσιών. Όµως, δεν είναι σαφές αν αντικείµενο της σύµβασης θα είναι η άσκηση αυτών των καθηκόντων ή η επικουρία του οικείου ΑΕΙ µε την παροχή υπηρεσιών προς αυτό».

Όπως ανακοίνωσε πάντως το υπουργείο Παιδείας, η  «Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής έδωσε το «πράσινο φως» στην ίδρυση και λειτουργία της, επισημαίνοντας ότι «οι αρμοδιότητες τήρησης της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, πρόληψης και καταστολής του εγκλήματος και των παραβάσεων της εν γένει νομοθεσίας είναι αναπόσπαστες από τον πυρήνα της κρατικής εξουσίας», και άρα της Αστυνομίας.

Κεραμέως για Πανελλήνιες 2021: Από τι θα εξαρτηθεί ο αριθμός των εισακτέων - Έρχονται νέες αλλαγές

Μακρή: Τι είπε για ενδεχόμενο κλείσιμο σχολείων, Πανελλήνιες 2021 και μείωση της ύλης

Πανελλήνιες 2021: Ιατρικές σχολές - Νέα δεδομένα και νέες ευκαιρίες

Η Επιστημονική Υπηρεσία σημειώνει ότι η εν λόγω ρύθμιση του Νομοσχεδίου που προβλέπει την ανάθεση σε σώμα της ειδικής αποστολής της προστασίας και ασφάλειας προσώπων και υποδομών στους χώρους των ΑΕΙ «στοιχεί προς τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας» και υπογραμμίζει ότι είναι αρμοδιότητα του νομοθέτη το να διαρθρώνει το σύστημα προστασίας της ζωής και της ασφάλειας ώστε να διασφαλίζεται η ανεμπόδιστη και αποτελεσματική άσκηση όλων των συνταγματικών δικαιωμάτων και η τήρηση των αρχών του κράτους δικαίου.

Το σχέδιο νόμου το οποίο αφορά κυρίως θέματα εισαγωγής και φοίτησης στα αλλά και ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και από τους φοιτητές ,εκπαιδευτικούς ,μαθητές και Συλλόγους Γονέων. Ιδιαίτερη συζήτηση γίνεται και για τις διατάξεις οι οποίες αφορούν στην ίδρυση Σώματος γίνεται πανεπιστημιακής Αστυνομίας αλλά και για τη λειτουργία μέσα στα ιδρύματα κέντρου ελέγχου και λήψης Σημάτων και Εικόνων όπου θα αναλύεται υλικό από τις κάμερες ασφαλείας, διατάξεις οι οποίες θα πρέπει να υποστούν αλλαγές καθώς ανακύπτουν πολλά θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων • Ακολουθείστε το iPaidia στο Google News

  Tελευταίες Ειδήσεις για την Παιδεία και την εργασία στο ipaidia.gr

  Η Παιδεία στο Viber ΕΔΩ !  • express

   europalso

  Enter your email address: