Η ΚΙΠΑΝ για τον αναγκαστικό εσωτερικό δανεισμό από τα διαθέσιμα των Πανεπιστημίων

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔23/04/2015 - 12:32 | Author: Newsroom Ipaidia

Η ΚΙΠΑΝ για τον αναγκαστικό εσωτερικό δανεισμό από τα διαθέσιμα (και) των Πανεπιστημίων

Η «για πρώτη φορά αριστερά» συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν σημειώνει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές με συνέπεια να παρατείνεται η διακοπή της χρηματοδότησης και να στερέψουν τα χρηματικά διαθέσιμα.

Καταφεύγει, με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου σε υποχρεωτικό εσωτερικό δανεισμό, δεσμεύοντας τα χρηματικά διαθέσιμα των Φορέων του Δημόσιου Τομέα, συμπεριλαμβανομένων των Πανεπιστημίων, παραβιάζοντας με αυτό τον τρόπο το αυτοδιοίκητο!

Θυμίζουμε ότι τα Πανεπιστήμια έχουν υποστεί αλλεπάλληλες περικοπές του προϋπολογισμού τους, με αποτέλεσμα ο τακτικός τους προϋπολογισμός να έχει μειωθεί δραματικά σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα, ενώ και οι άλλες πηγές χρηματοδότησης (ΠΔΕ, Έρευνα) έχουν στερέψει. Ας μη ξεχνάμε δε ότι και οι αμοιβές των Πανεπιστημιακών έχουν υποστεί σημαντικότατο «κούρεμα».

Θυμίζουμε επίσης ότι, όταν η κεντρική κυβέρνηση «κούρεψε» τα αποθεματικά των οργανισμών του δημόσιου τομέα και, μαζί μ’αυτά και εκείνα των Πανεπιστημίων, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταγγείλει σε όλους τους δυνατούς τόνους τη «μνημονιακή κυβέρνηση των δοσίλογων μερκελιστών». Με το ίδιο σθένος ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση κατήγγελλε την πρακτική νομοθέτησης με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Τώρα, κάνει τα ίδια ως κυβέρνηση και ψελλίζει φτηνές δικαιολογίες περί «έκτακτης ανάγκης» και «πατριωτικού καθήκοντος». Ντροπή!

Επισημαίνουμε το γεγονός ότι η δέσμευση των διαθεσίμων των Πανεπιστημίων (που ΔΕΝ είναι, ειδικά για τους ΕΛΚΕ, στο μεγαλύτερο ποσοστό, κρατικά χρήματα) έρχεται λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση ότι θα κατατεθεί προς άμεση ψήφιση πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, που, εν ονόματι μιας ασαφούς και κοινωνικά επικίνδυνης, δήθεν, «αριστεροσύνης» ανατρέπει, χωρίς κανένα διάλογο με την πανεπιστημιακή κοινότητα και την κοινωνία το θεσμικό πλαίσιο των Πανεπιστημίων. Μπορεί η χρονική σύμπτωση των δυο γεγονότων να είναι πράγματι τυχαία, δεν παύει όμως να δημιουργείται η υποψία ότι η Κυβέρνηση ψάχνει σε τομείς χωρίς άμεσο οικονομικό κόστος να βρει αριστερό «ιδεολογικό άλλοθι» για να καλύψει τη συνολική ανεπάρκειά της σε όλους τους τομείς άσκησης πολιτικής, η οποία όμως έχει ήδη ραγδαίες αρνητικές εξελίξεις στα οικονομικά δεδομένα της χώρας και, κατ’ επέκταση, και στις απολαβές των όλων των πολιτών.

Καλούμε την κυβέρνηση να εξαιρέσει, αμέσως, ρητά και κατηγορηματικά τα Πανεπιστήμια από το πεδίο εφαρμογής της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Σε αντίθετη περίπτωση, θα φέρει ακέραια την ευθύνη για την πλήρη αδυναμία λειτουργίας στην οποία θα περιέλθουν τα Ελληνικά Πανεπιστήμια, που θα έχει ως τελικό αποτέλεσμα την εξαφάνισή τους από τον Ευρωπαϊκό χάρτη ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας. Αυτό, όμως, η Ελληνική Πανεπιστημιακή κοινότητα δεν θα το επιτρέψει.

Loading...


  • europalso   ideascentral