Επιχορηγήσεις 4 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔27/02/2019 - 16:41 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

Επιχορηγήσεις ύψους 4.062.939 ευρώ σε 22 δήμους της χώρας, εγκρίθηκαν με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, για την αναβάθμιση 83 δημοτικών (50 παιδικοί, 28 βρεφονηπιακοί και 5 βρεφικοί) και την εναρμόνισή τους στις τεχνικές και κτιριακές προδιαγραφές, που θέτει για πρώτη φορά το νέο θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης και λειτουργίας τους.

Τα έργα που εγκρίθηκαν, εντάσσονται στο Πρόγραμμα του υπουργείου Εσωτερικών για την προσαρμογή των λειτουργούντων δημοτικών βρεφικών, παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών στις προδιαγραφές που ορίζει το Προεδρικό Διάταγμα 99/2017, με στόχο την απρόσκοπτη και ασφαλή φιλοξενία των παιδιών. Για το σκοπό αυτό θα διατεθούν συνολικά 95 εκατ. ευρώ στους δήμους όλης της χώρας.

Το ΠΔ ορίζει ότι οι δημοτικοί σταθμοί θα πρέπει να στεγάζονται σε κτίριο με νόμιμη άδεια και να διαθέτουν πιστοποιητικό πυρασφάλειας και σύστημα κεντρικής θέρμανσης και ψύξης. Τα έπιπλα να είναι κατάλληλα για τη βρεφική/νηπιακή ηλικία αντίστοιχα (βρεφικά πάρκα και καθίσματα, κρεβατάκια, τραπεζάκια με ανάλογο αριθμό καθισμάτων κ.λπ.) και να είναι κατασκευασμένα και βαμμένα με υλικά μη τοξικά.

Αντίστοιχη είναι η πρόβλεψη για τον κινητό εξοπλισμό, όπως σκάλες με ασφαλή κιγκλιδώματα, υλικά αντιολισθητικά και στρογγυλεμένες γωνίες, τζάμια ασφαλείας, κάγκελα με μικρά ανοίγματα ώστε να αποφεύγεται το σκαρφάλωμα. Επίσης, τα δάπεδα των χώρων απασχόλησης, ύπνου, φαγητού και κυκλοφορίας των παιδιών θα πρέπει να είναι επιστρωμένα με υλικά αντιολισθηρά, ζεστά στην αφή και στην όψη. Οι τοίχοι να είναι βαμμένοι ή επενδυμένοι με υλικά που να έχουν χαρούμενους χρωματισμούς, να καθαρίζονται εύκολα και να είναι κατά το δυνατόν ηχοαπορροφητικά.

 

Loading...
  • ideascentral

    europalso