Εκπαιδευτικοί ΔΙΕΚ: Να ανακληθεί ΤΩΡΑ ο Κανονισμός Διαχείρισης του Μητρώου Εκπαιδευτών ΙΕΚ

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔16/08/2020 - 20:45 | Author: Newsroom Ipaidia

Σωματείο Εκπαιδευτών Δημοσίων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης & Λοιπών Φορέων Δια Βίου Μάθησης Του Δημοσίου: Να ανακληθεί ΤΩΡΑ ο Κανονισμός Διαχείρισης του Μητρώου Εκπαιδευτών Επαγγελματικής Κατάρτισης των Ι.Ε.Κ.

Με έκπληξη αντικρίσαμε την υπ’ αριθμ. K1/104717 απαράδεκτη Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. 3393/Β/13.08.2020, που αφορά στον Κανονισμό Διαχείρισης του Μητρώου Εκπαιδευτών Επαγγελματικής Κατάρτισης των Δημοσίων Ι.Ε.Κ., για τους εξής δύο λόγους:
1. Η Απόφαση ελήφθη ερήμην όλων εμάς των Εκπαιδευτών, παρά τις υποσχέσεις και τις διαβεβαιώσεις του Γενικού Γραμματέα Δια Βίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης κ. Βούτσινου ότι θα μας καλούσε σε Διαβούλευση προκειμένου να συναποφασίσουμε δίκαια τα Κριτήρια Μοριοδότησης των επερχόμενων προσλήψεών μας στα Δημόσια ΙΕΚ.
2. Από την πρώτη και μόνο ανάγνωση της Απόφασης γίνεται σαφής ο διάχυτος χαρακτήρας απαξίωσης των πτυχίων μας και υποβάθμισης των προσόντων μας ως Εκπαιδευτές, που με χρόνο, κόπο αλλά και ίδια χρήματα κληθήκαμε να αποκτήσουμε (π.χ. επιμορφώσεις στην Εκπαίδευση Ενηλίκων, Πιστοποίηση Εκπαιδευτών Ενηλίκων).
Ειδικά για την απαξίωση της Πιστοποίησης Εκπαιδευτών Ενηλίκων που χορηγείται κατόπιν Εξετάσεων που διενεργούνται από τον ., με την προαπαιτούμενη παρακολούθηση σεμιναρίου επί πληρωμή και το παχυλό παράβολο προς τον ύψους 120 Ευρώ, θεωρούμε ότι πρέπει να παρέμβει και ο ίδιος ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.
Τονίζουμε ότι η Πιστοποίησή μας μέχρι σήμερα ήταν προαπαιτούμενη για να έχουμε το δικαίωμα να διδάξουμε σε Δ.Ι.Ε.Κ., γεγονός που ώθησε μεγάλο ποσοστό Συναδέλφων να μπει στη διαδικασία να την αποκτήσει, και τώρα απαξιώνεται λαμβάνοντας μόλις 2 μόρια!
Είναι ανήκουστο η Ακαδημαϊκή Εμπειρία (μέγιστο 27 μόρια αν έχεις αθροιστικά: και πτυχίο και σχετικό διδακτορικό και σχετικό μεταπτυχιακό και άσχετο διδακτορικό και άσχετο μεταπτυχιακό και δεύτερο πτυχίο) να υποτιμάται τόσο απροκάλυπτα έναντι της Επαγγελματικής Εμπειρίας (43 ολόκληρα μόρια!). Για να γίνει πιο σαφές αυτό, στην πράξη το πτυχίο μοριοδοτείται με μόλις 7 μόρια, το σχετικό διδακτορικό με 8, ενώ το σχετικό μεταπτυχιακό με 4. Απλά μαθηματικά είναι, η ζυγαριά γέρνει πολύ προς τη μία πλευρά έναντι της άλλης, γεγονός απαράδεκτο.
Γνωρίζουμε, βέβαια, ότι έχουμε να κάνουμε με Επαγγελματική Κατάρτιση, ως εκ τούτου η Επαγγελματική Εμπειρία των Εκπαιδευτών στα Δ.Ι.Ε.Κ. πρέπει να έχει κάποια βαρύτητα στη μοριοδότηση, αλλά εδώ μιλάμε για κατάφωρη αδικία, αφού κάποιος νεαρός Εκπαιδευτής με αυξημένα Ακαδημαϊκά προσόντα και με ελάχιστη Επαγγελματική εμπειρία πλέον δε θα έχει καν ελπίδες για πρόσληψη!
Με την εκδοθείσα Απόφαση τα πτυχία μας απαξιώνονται τόσο, που για παράδειγμα η γνώση μιας ξένης γλώσσας (1 έως 3 μόρια) μοριοδοτείται περισσότερο από ότι ένα δεύτερο πτυχίο ή μεταπτυχιακό ή διδακτορικό (μόλις 1 μόριο)!
Για να μην αναφέρουμε ότι αν γνωρίζεις άριστα μια ξένη γλώσσα (3 μόρια) το Υπουργείο σε θεωρεί πιο κατάλληλο να διδάξεις από ότι αν είσαι Πιστοποιημένος Εκπαιδευτής Ενηλίκων, αφού την Πιστοποίησή μας την αποτιμάτε σε 2 μόρια!
Προκλητική είναι επίσης η απαξίωση των Αρχών Εκπαίδευσης Ενηλίκων σε μια κατεξοχήν δομή για Ενήλικους Σπουδαστές, αφού με την επίμαχη Απόφαση καταργείται κάθε μοριοδότηση που ίσχυε για Μεταπτυχιακά και Επιμορφώσεις σε θέματα σχετικά με τις αρχές εκπαίδευσης ενηλίκων.
Σας γνωρίζουμε ότι από χθες, με τη δημοσίευση αυτής της απαράδεκτης Απόφασης, έχει προκληθεί μεγάλη αναταραχή στον κλάδο των Εκπαιδευτών, αφού εν μία νυκτί αχρηστεύετε τα προσόντα και τους κόπους μας.
Να σας θυμίσουμε ότι όλοι εμείς οι Εκπαιδευτές είμαστε που κρατάμε ζωντανά και αξιοπρεπή τα Δ.Ι.Ε.Κ., παρά τις άθλιες συνθήκες εργασίας μας – μόνο υποχρεώσεις και καθόλου δικαιώματα – ως Ωρομίσθιοι, με Συμβάσεις Έργου (ούτε καν Ορισμένου Χρόνου!), ενώ καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Και κάνουμε υπομονή όλα αυτά τα χρόνια, γιατί την αγαπάμε την Εκπαίδευση Ενηλίκων. Στηρίζουμε το θεσμό των Δ.Ι.Ε.Κ. κι ας μη μας στηρίζει αυτός.
Ξέρετε κάτι; Έχουμε κουραστεί όμως…
Έχουμε κουραστεί κάθε Εξάμηνο:
1. Να παρακαλάμε για να Πληρωθούμε τα Δεδουλευμένα μας.
2. Να παρακαλάμε για να μπουν τα Ένσημά μας (κι αυτά να μπαίνουν λάθος και να τρέχουμε μόνοι μας για τις διορθώσεις!), για να προλάβουμε το επίδομα ανεργίας ή να γράψουμε τα παιδιά μας στους Παιδικούς Σταθμούς – ΚΔΑΠ.
3. Να παρακαλάμε για δίκαιες, αξιοκρατικές και διαφανείς Προσλήψεις.
4. Να παρακαλάμε για την αλλαγή των επαίσχυντων Συμβάσεών μας.
5. Να παίρνουμε τις ίδιες υποσχέσεις ότι η φωνή μας θα εισακουστεί στη διαμόρφωση των κριτηρίων πρόσληψης προκειμένου αυτά να είναι δίκαια και αμερόληπτα.
Μάλιστα, αν μη τι άλλο, αυτή τη φορά ήμασταν βέβαιοι ότι έχουμε χτίσει μια γερή γέφυρα Επικοινωνίας μαζί σας και ότι η γνώμη μας θα εισακουγόταν τουλάχιστον ως προς το τελευταίο.
Για όλους τους παραπάνω λόγους,
Απαιτούμε:
1. Να ανακληθεί άμεσα η επίμαχη Απόφαση με την Άδικη Μοριοδότηση.
2. Να γίνει Δημόσια Διαβούλευση με τους Εκπαιδευτές για τον Επαναπροσδιορισμό των Κριτηρίων Επιλογής και της Μοριοδότησής τους στα Δ.Ι.Ε.Κ. (κατά προτίμηση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα προκειμένου να ακουστούν όλες οι απόψεις).
Τα ερωτηματικά που δημιουργούνται είναι πολλά και σας διαβεβαιώνουμε ότι δεν πρόκειται να αφήσουμε το ζήτημα στην τύχη του.  • Η Παιδεία στο Google News

    Tελευταίες Ειδήσεις για την Παιδεία και την εργασία στο ipaidia.gr

    • ideascentral

      europalso

    Enter your email address: